Veronica Donţu, primar PSD al comunei băcăuane Tamaşi, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă agravată. Ea se află la cel de-al patrulea mandat de edil.
Potrivit unui comunicat al DNA, în dosar a mai fost deferit justiţiei, sub aceeaşi acuzaţie, Florin Tătaru, inspector superior în cadrul Primăriei Tamaşi.
„În cursul anului 2009, inculpaţii Donţu Veronica (…) şi Tătaru Florin, profitând de calităţile lor de preşedinte, respectiv membru al comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, au încălcat dispoziţiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate şi au întocmit mai multe documente care au stat la baza emiterii unui titlu de proprietate pentru suprafaţa de 17,74 ha, suprafaţă care în fapt era proprietatea unei societăţi comerciale. Concret, în perioada 1991 – 2005, moştenitorii de drept ai unui teren au făcut nenumărate demersuri legale pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv, în acest sens fiind purtate mai multe discuţii cu primarii localităţii, printre care şi Donţu Veronica”, se precizează în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, Veronicăi Donţu i s-a transmis faptul că moştenitorii sunt dispuşi să vândă terenul ce le-ar fi fost retrocedat, în cazul în care le va găsi un cumpărător. În primăvara anului 2009, primăriţa le-a comunicat moştenitorilor că poate să le reconstituie dreptul de proprietate pentru o suprafaţă de 17 hectare de teren, pentru care a şi găsit un cumpărător dispus să le ofere suma de 65.000 de lei, preţ cu care oamenii au fost de acord.
„În continuare, inculpaţii Donţu Veronica şi Tătaru Florin, în calităţile lor de preşedinte, respectiv membru al comisiei locale Tamaşi, judeţul Bacău, cu încălcarea dispoziţiilor legale au întocmit mai multe documente care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate asupra celor 17 ha teren. După eliberarea titlului de proprietate şi întocmirea actelor cadastrale, a fost încheiat între moştenitori şi oamenii de afaceri contractul de vânzare cumpărare având ca obiect terenul sus menţionat, deşi acesta aparţinea în fapt unei societăţi comerciale, preţul plătit fiind de 62.019 lei”, se mai arată în comunicat.
Potrivit procurorilor, faptele au fost săvârşite cu intenţia de a satisface, prin încălcarea legislaţiei privind reconstituirea dreptului de proprietate, interesele unor oameni de afaceri care au obţinut în final terenul respectiv, pretabil pentru exploatarea de balast şi amenajarea unei exploataţii piscicole.
Societatea comercială care era proprietară în fapt a terenului s-a constituit parte civilă cu suma de 1.889.355 de dolari, reprezentând valoarea investiţiei efectuate pe suprafaţa în litigiu până în data de 10 februarie 2002.