Sub deviza ''Saptamâna Excelentei în Educatie si Cercetare'', Consiliul Judetean, Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud si Primaria Bistrita au participat în sala de conferinte a Hotelului ''Coroana de Aur'', la premierea elevilor participanti la olimpiadele nationale.

Trebuie remarcat faptul ca initiativa premierii olimpicilor este una excelenta, dar mai e nevoie de foarte multa atentie în ceea ce priveste acest viitor de aur al românilor. 70 de tineri ne-au reprezentat cu cinste judetul în competitiile nationale – olimpiadele scolare. Daca ar fi sa-l citam pe subprefectul judetului Radu Tamasoi , printre premiati sunt viitori primari, prefecti si, de ce nu, viitorii ambasadori ori oameni de stiinta ai României.

O actiune cu emotii si bucurii

Dupa prezentarea selectiva a oficialilor au fost „premiati” dascalii „vinovati” de rezultale obtinute de elevii olimpici. Cu toate ca au primit doar diplomele simbolice, efortul acestora merita apreciat si laudat. Apoi a venit rândul excelentelor scolii bistritene. Dar pentru câta cinste au adus judetului si scolii bistritene, sumele acordate sub forma de premiu sunt mai mult decât simbolice. De altfel, daca stam bine sa ne gândim, în general asa sunt apreciate valorile în România – simbolic. Si atunci sa nu ne mai mire ca majoritatea acestor valori iau drumurile strainatatii, unde sunt asezati la rang de cinste.

Astfel, elevii care au luat locul I pe tara s-au ales cu o suma modica de 300 de lei, premiile descrescând valoric pâna la 100 de lei pentru mentiune. Suma totala alocata premierii a fost de 9.300 de lei, din care jumatate a fopst asigurata de ISJ BN, iar cealalta jumatate de Primaria Bistrita. Ministerul Educatiei si Cercetarii s-a marginit în a acorda diplomele, florile si tricourile inscriptionate cu „Olimpicii scolii românesti”.

Din discursul marcat de emotie al premiantului, deja student, Andrei Cristian Ardelean, am retinut îndemnul pentru cei ce vor sa o „pateasca” ca el, olimpic la filozofie , „Învatati, învatati, învatati!.

Chiar daca îndemnul aduce aminte de niste vremuri apuse de ceva timp, acesta ramâne valabil, desi cel citat de Andrei Cristian Ardelean este un personaj mai putin agreat în zilele noastre.

„Am fost tot olimpic”

Pentru ca ocazia de a smulge câteva cuvinte lui Andrei Ardelean, acum student în anul I la Istorie, nu putea fi ratata, acesta ne-a raspuns la câteva întrebari:

Gazeta de Bistrita: Care sunt sentimentele tale la acest eveniment?

Adrian Cristian Ardelean: Sentimentele mele sunt de mare bucurie, mai ales ca am ajuns destul de sus cu filozofia la Olimpiada în acest an, desi în anii trecuti am fost tot olimpic, dar la istorie.

Gazeta de Bistrita: De ce ai ales istoria?

Adrian Cristian Ardelean: Asta am dorit. Filozofia este o pasiune a mea si sunt bucuros ca m-am aflat printre premianti desi la noi nu s-a facut un clasament. Au fost premiati primi 20 de participanti.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.