Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Szilagyi, a cerut un control, pentru a se verifica modul în care banii daţi de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au fost folosiţi de beneficiari.
Ioan Szilagyi îl acuză pe directorul APIA BN, Petre Ţăran că nu se implică în problemele care vizează în mod special banii primiţi de asociaţiile de taurine, ovine şi caprine din judeţ, pentru întreţinerea păşunilor. În opinia prefectului, rezultatele nu se văd, în condiţiile în care asociaţiile au primit finanţare pentru circa 80% din suprafeţele de păşuni deţinute. Drept exemplu a fost dat Asociaţia de taurine din comuna bistriţeană Galaţii Bistriţei. Aceasta numără 25 de vaci şi a primit aproape 25.000 de lei de la APIA, pentru întreţinerea păşunilor. Potrivit prefectului, acest aspect i-a fost adus la cunoştinţă ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, dar şi poliţiei.
La sfârşitul lunii august din cele 33.000 de cereri depuse pentru acordarea sprijinului european la hectar, APIA a procesat doar 28.000. Pentru fiecare hectar de păşune se acordă 50 de euro drept sprijin.
Nici conducerea Agenţiei Domeniilor Statului Bistriţa-Năsăud (ADS BN) nu a scăpat de acuzaţiile prefectului Ioan Szilagyi, care la începutul acestei săptămâni ar fi trebuit să predea terenul solicitat de comuna Dumitra. Potrivit prefectului, şeful ADS BN Bogdan Butnariu, a semnat un nou contract de concesiune cu un om de afaceri bistriţean, în loc să predea adminsitraţiei dumitrene terenul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here