După cum bine se cunoaște, inspectorul principal de poliţie Leon Cloşcă, fostul comandant al Poliţiei Năsăud, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Cluj, măsura prelungită, acesta fiind în a treia lună de arest preventiv, sub acuzaţia de abuz în serviciu, constând în 24 de acte materiale săvârşite în perioada iunie – noiembrie 2014, alături de Ioan Ovidu Mureșan, fostul șef al IPJ BN și Roberto Hasnăș, fost șef al Serviciului Poliției Rutiere.

 

Dintr-un anumit punct de vedere, paradoxal, fostul polițist Leon Cloșcă deși a fost un profitor al sistemului, în același timp este și o victimă a acestuia. Într-o societate normală cu un sistem normal, un asemenea personaj nu-și putea depăși condiția, probabil putând fi cel mult un bun agent de Poliție.

Dacă nu intervenea acțiunea procurorilor DNA, Cloşcă urma să fie avansat în funcţie chiar pe 1 Decembrie 2014, pentru „merite deosebite” şi urma să fie numit pe o funcţie de conducere în IPJ BN, adjunct al șefului instituției, în locul comisarului șef Ciprian Buta, ajuns și el în această funcție pe alte considerente decât cele legate de competență și profesionalism. Leon Cloșcă a ajuns la șefia Poliţiei năsăudene în 2012, având susţinere politică pe față din partea PSD și a unui om de afaceri interesat de protejarea afacerilor pe care le desfășura.

Viitorul inculpat, Leon Cloșcă, a intra în Poliție în 1999, ca elev al Școlii de Subofițeri de Poliție ”Vasile Lascăr” din Câmpina, pe care a absolvit-o în 2001. Între 2001 – 2003 a fost ajutor de șef de post la Postul de Poliție TF Dej Triaj din cadrul I.P.T (Transporturi Feroviare – TF) Cluj, mai apoi, în perioada 2003-2005, șef patrulă în cadrul Biroul Județean de Poliție Transporturi Bistrița – Năsăud, după care a devenit șeful Postului de Poliție Runcu Salvei, unde a stat până în 2006. În anul respectiv a absolvit facultatea de Drept din cadrul universității “Bogdan-Vodă” Cluj-Napoca și făcut pe “pile” ofițer. Odată cu intrarea în corpul ofițerilor de Poliție, Leon Cloșcă a fost numit într-o funcție de execuție la Poliția Năsăud, la Biroul Poliției Rurale. În 2008 încet a început să urce treptele ierarhiei din Poliție, fiind numit șef al Poliției Dumitra, funcție pe care a ocupat-o până în 2011.

Din iunie 2011 a deținut șefia Secției 6 Poliție Rurala Năsăud, iar din aprilie 2012 a condus inițial ca interimar, Politia Orașului Năsăud. Ascensiunea fulminanta a lui Cloșcă din simplu agent de Poliție la TF în 10 ani să ajungă ofițer și să conducă o Poliție orășeneasca, este posibilă numai în România. Cel care a pus umărul la înălțarea lui Leon Cloșcă dintr-un simplu agent de Poliție de la TF, în ditamai ofițerul de Poliție și apoi în diferite poziții de conducere a fost Ioan Mureşan, fost șef al Poliției Transporturi Feroviare Cluj, ulterior numit la șefia IPJ BN, susţinut de așa-zisul “Grupul de la Cluj”.

Comisarul şef Ioan Mureşan a condus poliția bistrițeana în perioada 15.12.2001 – 31.03.2005 și deşi a exercitat funcţia o perioadă de aproape 4 ani, urmele lui Mureşan la conducerea IPJ BN sunt aproape inexistente. Pentru acest personaj funcția a fost doar o acoperire pentru ca să se ocupe de interesele şi afacerile personale și să-și promoveze diferiți acoliți, gen Leon Cloșcă, în funcții de conducere. Cu ajutorul prietenului Ioan Rus, “Ucu”, Mureşan şi-a adus nevasta la Bistriţa, pe atunci subofiţer de poliţie la Cluj, a făcut-o ofiţer şi a impus-o la „doi şi un sfert” Bistriţa.


 

În aproape întreaga perioadă a mandatului lui Mureşan, conducerea efectivă a IPJ BN a fost exercitată de cms. şef Aurel Grama, unul dintre adjuncţi. Acesta a transformat Inspectoratul într-un fel de SRL, aplicând un model de conducere discreţionar, fiind de notorietate relaţiile acestuia de natură infracţională cu celebrul „rege al alcoolului” local, Petrica Bolfă. Un alt personaj care a pus umărul la “facerea” lui Leon Cloșcă, este tot un om din lumea TF-iștilor, un fost subordonat a lui Ioan Mureșan, comisarul șef Valerica Carp, celebru pentru scandalurile în care a fost implicat.

Acesta a ajuns în Bistriţa la puţin timp după ce Ioan Mureşan de la TF Cluj a fost aşezat la conducerea IPJ BN. De fapt, Mureşan i-a facilitat lui Valeria Carp transferul de la Dej la şefia Poliției bistriţene de transporturi feroviare prin intermediul lui Ioan Rus, într-o primă etapă. Decizia de transfer a fost semnată de directorul de la Direcţia de Resurse Umane din MI, generalul (chestorul de mai târziu) Pandelea Pelmuş, o persoană care a tăiat şi spânzurat o mare perioadă de timp prin MI, executând ordinele politicienilor şi avansând mulţi neica-nimeni în funcţii de conducere.

Acest general-chestor, Pandelea Pelmuș la propunerea lui Mureșan și Carp a fost cel care a decis ca agentul de Poliție Leon Cloșcă, după absolvirea facultății de Drept să fie trecut în corpul ofițerilor și apoi să ocupe diferite funcții de conducere. Acest fapt a generat multe tensiuni în rândul cadrelor oneste din poliția Năsăud, toata lumea era consternată de faptul că o persoană ca Leon Cloșcă a fost făcut ofițer în detrimentul unora care chiar meritau de drept aceasta avansare. Din păcate la momentul respectiv, Politia Bistrița era orice altceva decât organ de Poliție a statului de drept roman. Se promovau unul pe altul într-un adevărat lat al slăbiciunilor și corupției, Mureșan pe Carp, iar acesta pe Cloșcă.

Pentru exemplificare, Carp, sub îndrumarea lui Mureşan, a participat la un examen de promovare în funcția de șef al Serviciului de Ordine Publica din IPJ BN, unde a fost paralel cu subiectul și răspunsurile, dar pe principiul câștigă cel care este stabilit, și-a adjudecat fără drept de apel funcția de conducere.


 

Având înger păzitor pe şeful Inspectoratului, Valerica Carp a locuit iniţial într-un apartament de serviciu primit de la Secţia L8, după care şi-a ridicat o “căsuţă” în Viişoara, în zona benzinăriei Gomar. La rândul lui şi-a „cultivat” şi el relaţiile. Era de notorietate prietenia sa cu şeful Postului de poliţie din Maieru, din perioada respectiva, Sigartău. Şeful de post din Maieru a contribuit la rândul său cu o echipă de meseriaşi la lucrările de îmbunătăţire şi modernizare a casei lui Ioan Mureşan din zona Baciu din Cluj-Napoca, dar si a altor oficiali din MAI din Cluj.

Valerică Carp, pe când era șef la Ordinea Publică din IPJ BN, aflat la volanul maşinii personale, s-a izbit de un cap de pod de pe drumul de centură al Bistriţei în noaptea de 23 spre 24 aprilie, 2010. Fiind se pare în stare de ebrietate, Carp şi-a chemat un prieten, pădurar, care a luat fapta asupra sa. Pentru că nu au fost victime, bărbatul a scăpat doar cu un avertisment. Un martor al accidentului a depus însă o sesizare şi a cerut o reverificarea cazului. După audierea martorilor, Controlul Intern a IPJ BN, forţată de adevărul celor constatate, a întocmit un dosar penal care a fost cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, având în vedere calitatea făptuitorului – ofiţer superior de poliţie.

O întreagă telenovelă este și șirul evenimentelor prin care Leon Cloșcă a ajuns în funcția de șef al Poliției Năsăud. Studiile superioare, persoanele care l-au propulsat în carieră, chestorul Pelmuș, comisarul șef Ioan Mureșan, Valerica Carp, experiența pe care se presupune că câștigat-o în calitate de șef al Poliției Dumitra, al Poliției Rurale Năsăud, nu au fost îndeajuns și suficient  pentru a câștiga și șefia Poliției Năsăud. Deși se concura după principiul “câștigă cine este stabilit, practic de unul singur, Cloșcă a reușit performanța incredibila de a ieși pe locul 2. Până în 30 aprilie 2011, la cârma Poliției Năsăud s-a aflat comisarul șef de Poliție Cipri Buta, pe atunci doar comisar. După promovarea în ierarhia Poliției județene, locul lui Buta a fost luat de inspectorul de Poliție Adrian Câmpan. Acesta nu a stat mult pe funcție, deoarece poziția era stabilită de către oameni politici și de afaceri din zonă, să aparțină lui Cloșcă.

La timpul respectiv la bursa zvonurilor se discuta că acesta ar fi fost susținut politic atât de PDL, dar mai ales de PSD. După circa două luni de interimat la conducerea Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă a susţinut în luna mai 2012 concursul pe post, însă cu toate că nu a avut vreun contracandidat, el nu a fost în stare să-l şi promoveze, fiindcă a obţinut nota 6,67, sub baremul de minim 7.00. Interesant este că după patru luni, s-a mai prezentat o dată la concurs şi a reuşit să obţină punctajul necesar, culmea cea mai mare notă dintre cei patru candidaţi înscrişi. Cei doi ani petrecuți de inspectorul principal de Poliție Leon Cloșcă la șefia Poliției Năsăud, erau din punctul de vedere al păpușarilor din umbră doar o trambulină pentru ca acesta să fie avansat în decembrie 1989 la gradul de comisar la “excepțional” pentru merite deosebite și numit în funcția de adjunct al șefului Poliției județene.

Leon Cloşcă a visat să ajungă sus, la conducerea IPJ BN. Astfel că nu s-a dat în lături de la nimic, inclusiv de la încălcarea cu premeditare a legii, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l mulțumi pe șeful IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan.

Numai că pe fir au intervenit serviciile de informații, iar DNA-ul a dat lovitura de grație, întregul grup infracțional organizat din interiorul IPJ BN, din care a făcut parte și fostul șef al Poliției Năsăud, inspectorul principal de Poliție Leon Cloșcă a fost anihilat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.