În parg de campanie electorala Guvenul Tariceanu ademenste din nou Biserica cu ochiul dracului.

La sfârsitul lunii trecute executivul a aprobat un proiect de lege prin care statul va acorda sprijin financiar pentru restaurarea si conservarea lacasurilor de cult care au statut de monumente, dar si pentru personalul neclerical angajat în bisericile din tara.

“Actele de caritate” ale Guvernului cu doar doua luni înainte de alegeri nu par a mai surprinde pe nimeni. Dupa ce executivul s-a pus bine cu populatia, în urma maririi pensiilor si a cresterii salarului minim pe economie, acum acesta cumpara si binevointa clericilor. Politicienii în cautare de voturi apeleaza din nou la pomene electorale, mai ales ca au si o exeperienta în acest sens. Anul trecut înainte de alegerile europarlamentare Guvernul a marit salariile preotimii, bisericile cu venituri reduse primind o majorare cu nu mai putin de 25 %. În acea perioada indemnizatia lunara a Patriarhului Daniel ajungea la aproape 8.000 de lei.

Bani în cutia milei

În dorinta de a-si spala pacatele acumulate în mandatul ce aproape ca a trecut, Guvernul a hotarât sa fie ceva mai marinimos cu clericii din România. Pentru a arata cât sunt ei de preocupati de cele sfinte, guvernantii au aprobat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de cult apartinând cultelor religioase recunoscute din România. Cu alte cuvinte mai multi bani pentru preotime.

Autoritatile administratiei publice locale pot aproba, potrivit actului normativ, suplimentarea numarului de posturi pentru personalul neclerical angajat în unitatile care apartin cultelor religioase recunoscute din România. Odata cu înmultirea personalului, creste si suma alocata de la Guvern. Pentru a-si arata profundul interes fata de viata clericala, Guvernul mai aloca sume importante de bani pentru largirea sferei activitatilor cultelor. Mai exact pentru construirea si repararea sediilor administrative ale eparhiilor, ale sediilor unitatilor de învatamânt teologic ale cultelor recunoscute, construirea, amenajarea si repararea cladirilor având destinatia de asezaminte de asistenta sociala ale unitatilor de cult.

De asemenea, se aloca de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, fonduri pentru restaurarea si conservarea lacasurilor de cult care sunt monumente istorice si a bunurilor din patrimoniul cultural national apartinând cultelor. Cum sumele necesare pentru demararea acestor proiecte nu ar fi destul de mari, executivul a hotarât totodata, sa sprijine actiunile cu caracter intern si international ale cultelor religioase recunoscute din România.

Pomenele anului 2008

Toate acestea vin dupa ce în luna mai a acestui an, chiar înainte de alegerile locale, Guvernul Tariceanu scoate din fondul de rezerva a statului suma de 2,4 milioane de lei pentru restaurarea si întretinerea a 82 de lacasuri de cult. Dupa aceasta pomana, în data de 20 august a.c. Patriarhia primeste, tot din fondul de rezerva, tot din dispozitia Guvernului, o jumatate de milion de lei pentru cheltuieli de întretinere. Cum nu ar fi fost suficient, la exact o saptamâna mai târziu Executivul aproba un alt proiectul de lege prin care, cultele din tara noastra vor primi mai multi bani, fie pentru cladiri, fie pentru personalul neclerical. Pâna sa primeasca statulul de lege, proiectul trebuie sa mai treaca si prin Parlament, însa cum si aici este nevoie mare de sustinatori la alegerile de la sfârsitul lui noiembrie, sansele sunt prea mici ca acesta sa fie blocat.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.