Paul Andreica, polițistul care a fost împușcat de Dorin Sima, zis și Sima Vampiru`, în timpul capturării acestuia încă încearcă să intre în posesia despăgubirilor stabilite de instanță, care trec de 100.000 de euro. În acest sens, șeful de la Investigații Criminale a cerut în instanță poprire pe conturile infractorului.

În 2017, instanțele l-au condamnat pe Dorin Sima la 26 de ani și 8 luni de închisoare, magistrații Curții de Apel Cluj menținând sentința pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud în același an.

Instanțele au mai stabilit ca Dorin Sima să îi acorde lui Paul Andreica, polițistul pe care l-a împușcat în timpul capturării sale, 100.000 de euro daune morale, dar și 12.152 de lei daune materiale.

De asemenea, Sima trebuie să plătească peste 6.600 de lei băncii jefuite, 4.800 de lei Spitalului de Urgență Mureș, pentru tratamentul comisarului Andreica și 9.000 de lei sub formă de cheltuieli judiciare.

Provenind dintr-o familie modestă, fără nu știu ce avere și cu mai bine de jumătate din viața petrecută după gratii, este greu de crezut că „Sima Vampiru`” are de unde să scoată această sumă uriașă și să plătească despăgubirile stabilite de intanță.

Potrivit apropiaților temutului infractor, acesta mai are doar un frate, părinții săi fiind decedați. Fratele lui Sima este are și el o condiție materială modestă, muncind într-o fabrică din municipiu. Acesta locuiește în apartamentul deținut de părinți.

Nu se știe dacă Dorin Sima deține și el o parte din acest apartament sau fratele său i-a cumpărat partea ce-i revenea în urma decesului părinților. Jumătate dintr-un apartament cu două camere situat în zona Ștefan cel Mare nu face nici un sfert din cât are infractorul de plătit în urma „aventurilor” sale.

Andreica a apelat la instanță pentru a pune mâna pe despăgubiri

Cu toate acestea, șeful de la Investigații Criminale încă mai încearcă să pună mâna pe aceste despăgubiri și a apelat încă o dată la instanță. Acesta l-a chemat în judecată atât pe Dorin Sima, cât și CEC Bank, unde, pare-se, acesta are deschis un cont.

Banca este chemată în judecată ca terț poprit. Dosarul a fost înregistrat chiar la începutul lunii decembrie, la Judecătoria Bistrița. Practic, Paul Andreica cere să i se retragă din cont banii ce trebuie să îi plătească infractorul sub formă de despăgubiri.

Până una alta, Sima Vampiru` încearcă să își omoare plictiseala la Penitenciarul Gherla tot cu ajutorul instanței. Acesta și-a făcut un obicei din a dat în judecată fie penitenciarul, fie statul român.

În luna martie a anului 2018, Sima Vampiru chema în judecată Penitenciarul Gherla, Administrația Națională a Penitenciarelor și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Gherla. Dorin Sima reclama condițiile proaste din penitenciar și cerea și despăgubiri în bani pentru că le-a îndurat. Judecătorii nu s-au lăsați înduplecați de manevra infractorului și au respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată. Lucrurile nu s-au schimbat mult nici la Tribunalul Cluj și nici la Curtea de Apel Cluj, care a avut ultimul cuvânt.

Sima Vampiru` nu s-a oprit aici și a continuat cu procesele. Anul acesta, la mijlocul lunii septembrie, acesta a făcut o contestație la executare, înregistrată la Judecătoria Gherla. Practic, acesta a cerut desființarea sentinței pe partea de despăgubiri civile.

Judecătoria Gherla a declinat competența, dosarul mutându-se la Tribunalul Cluj. La finalul lunii noiembrie, judecătorii clujeni au și venit cu o soluție în acest sens:

„Respinge contestaţia la executare formulată de către contestatorul S D G, deţinut în prezent în Penitenciarul Gherla, împotriva Sentinţei penale nr.73/F/13.12.2017 pronunţată de către Tribunalul Bistriţa Năsăud în dosarul cu nr. 1844/112/2016 al aceleiaşi instanţe, definitivă prin Decizia penală nr. 1440/2017 a C.A. Cluj. În temeiul art. 272 al.1 C.pr.pen. stabileşte onorariu pentru apărătorul desemnat din oficiu pentru condamnat în suma de 313 lei care se va avansa din fondul special al Ministerului Justiţiei, Baroului Cluj – av. Mihaela Mocean. În temeiul art.275 al. 2 C.pr.pen. obligă contestatorul la plata sumei de 300 RON cheltuieli judiciare în favoarea statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în sentința Tribunalului Cluj.

A jefuit o bancă și a împușcat un polițist

La mijlocul anului 2016, Sima Vampiru reușea să jefuiască o filială a Raiffeisen Bank Bistrița. Acesta a intrat în unitatea bancară și i-a pus arma la cap casieriței, cerându-i să pună toți banii din casă într-un rucsac pe care îl avea asupra sa.

Femeia a pus 9.000 de lei și peste 2.000 de euro în rucsacul înmânat de Sima Vampiru. Tâlharul a luat banii și s-a făcut nevăzut. Acesta a fost identificat de către polițiști o săptămână mai târziu, în timp ce încerca să închirieze o casă în zona Subcetate.

În timpul capturării sale, acesta l-a împușcat în umăr pe șeful de la Investigații Criminale de atunci, Paul Andreica. Dorin Grigore Sima are 38 de ani și a petrecut mai bine de jumătate din viață prin penitenciare, pentru fapte similare. Mai mult, înainte de a comite jaful de la bancă, acesta abia ieșise din închisoare.

Toate aceste fapte au fost comise în stare de recidivă postexecutorie. Având în vedere faptul că Sima a fost eliberat condiționat cu un rest neexecutat de 1.137 de zile (aproape 4 ani) și această perioadă s-a adăugat la noua condamnare.

Sima Vampiru` nu s-a ferit să îi „avertizeze” pe cei care l-au capturat și să le promită că se va răzbuna atunci când iese din închisoare. Se pare că amenințările ar fi fost rostite de tâlhar chiar în sala de judecată, într-una din înfățișările din dosarul său.

Aceste amenințări au ajuns și la urechile instanței și a Penitenciarul Gherla, luându-se decizia ca acesta să fie ținut într-un regim strict, legat de mâini și de picioare.

Dorin Sima a respins aceste acuzații susținând că polițiștii mint, iar informațiile primite de către Penitenciarul Gherla de la IPJ Bistrița-Năsăud, care stau la baza detenției stricte, sunt false.

Nemulțumirile lui Sima Vampiru` nu s-au oprit aici. Acesta susținea că la percheziții s-ar fi ridicat, din apartamentul unde a fost depistat, mai multe înscrisuri, printre care și scrisori medicale cu recomandări de tratament medicamentos pe care acesta îl urma. 

Cum actele nu i-ar fi fost restituite, Sima spunea că nu poate beneficia de tratament în Penitenciarul Gherla, iar afecțiunile de care acesta ar suferi ar fi fost pe cale de a se agrava.

Andreea Moldovan

2 COMENTARII

 1. Adevarul este ca in ROMANIA ASTA … ( era sa zic cum este da n-am zis… CA NU-I FRUMOS DE SFANTUL CRACIUN ) NU EXISTA O SOCIETATE DE ASIGURARE , pentru despagubirea celor ” cazuti pe campul de lupta , ori care au suferit in urma acestor actiuni ” … si chiar daca ar exista, acestea se vor indrepta ipotriva VINOVATILOR , incercand sa recupereze din ” pierderea si paguba suferita ” .
  Normal ca Andreica … NU VA VEDEA DE LA BORFAS , NICI UN BAN … ca efectiv n-are de unde … si tot asa de normal este ca Andreica sa doreasca totusi aceste despagubiri … dar … ” PRINDE ORBUL SI COATE-I OCHII ” . Maaa… orice meserie, are riscurile ei si ti le asumi in momentul in care te angajezi in asa ceva .
  Acest borfas, dupa ce va ispasi pedeapsa la parnaie… aveti Dvs impresia ca se va ” cumintzi ” ?!
  Nici vorba… va incerca pe toate caile sa se razbune pe politsist si cred ca va sfarsi ori … bagat inapoi la parnaie ori impuscat ca un caine paduchios … ca asta-i soarta ” borfasilor ” la urma urmei . Putini dintre cei iesiti din puscarie, se reintegreaza inapoi in societate si isi aleg in continuare o viata linistita .
  Asadar domnule Andreica, daca ai beneficiat de o despagubire totusi de la o societate de asigurare de viatza, fi multumit ca o ai… apoi mica-mare … cum o fi ea , ca de la ” borfas ” … n-ai sa mai vezi NIMICA NIMNICUTZA sti tu bine acest lucru si termina cu procesele interminabile, la care o sa-ti cheltui toti banii pe expertize si avocati… si DIN CARE n-ai sa te alegi cu absolut NIMIC . Bine ca ai scapat cu viatza si sti tu bine ca este si vina ‘matale … ca ai actionat ca un ” prost ” … ( ori la / sub comanda unui … prost ) , pentru ca te-ai dus fara vesta antiglontz si neinarmat, sau daca le aveai, n-ai avut pregatirea necesara sa actionezi fara s-o patzesti .
  No, fara sa te superi pe ADEVARUL ADEVARAT ! ASTA-I VIATZA DE OM AL LEGII … peste tot in lume .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here