De mai bine de două săptămâni, parcarea din mai multe locaţii ale municipiului este din nou taxată. Plata se face cu ajutorul parcometrelor, a magazinelor din zonă şi a SMS-urilor. Şoferii se plâng că deşi au probleme mari cu achitarea parcării cu ajutorul parcometrelor, poliţiştii locali îi amendează fără milă.


Începând de luna aceasta, Primăria Bistriţa a început să taxeze parcarea în zonele centrale ale oraşului, după ce ani buni s-a renunţat la această sursă de venit. Din cauza faptului că zona centrală a fost reabilitată cu ajutorul fondurilor europene, Primăria Bistriţa nu putea să aibă niciun venit folosind zonele reabilitate.

Aşa se face că municipalitatea s-a văzut nevoită să renunţe la aceste venituri bunicele. Întrucât a trecut perioada de graţie impusă de Uniunea Europeană Primăria Bistriţa poate să scoată venituri din parcările situate în centrul istoric, mai exact de pe strada Şincai, care s-a aerisit bine cu această ocazie.

De asemenea, în centru se mai taxează parcările de pe strada Titulescu, piaţa Petru Rareş lângă BCR, zona Decebal, atât lângă complexul Odyseea, cât şi lângă piaţă şi  piaţa Mihai Eminescu.

Din 2018 se vor putea taxa şi parcările de pe strada Dornei şi din zona Prefecturii, asta pentru că va expira termenul impus de Uniunea Europeană pentru realizarea de venituri din această investiţie.

Şoferii care au treabă în aceste zone pot achita parcarea folosindu-se de parcometre, de SMS-uri, dar şi de câteva magazine din zonă. Deşi în unele zone funcţionează sistemul de ani de zile, până acum poliţiştii locali au ignorat aceste aspecte şi nu prea i-au sancţionat pe şoferii care nu plăteau pentru parcări.

 

În doar o săptămână, 45 de şoferi sancţionaţi

De la începutul lunii iunie, aceştia au devenit intoleranţi, iar acest lucru se vede şi când vine vorba de numărul de şoferi sancţionaţi şi de valoarea amenzilor. Astfel, potrivit raportului Poliţiei Locale în prima săptămână din această lună, numărul celor sancţionaţi este destul de mare.

Doar într-o săptămână au fost identificaţi 45 de şoferi care fie nu au plătit parcarea, fie nu au afişat la loc vizibil, sub parbriz, tichetul de parcare. Dintre cei 45, 21 au fost sancţionaţi cu avertisment scris şi 24 cu amendă în valoare totală de 1.665 de lei.

Dintre cele 45 de şoferi sancţionaţi, 16 s-au ales cu roţile blocate, fiind nevoiţi să achite şi 50 de lei pentru deblocarea roţilor. Amenzile variază între 65 şi 300 de lei.

„Conducătorii auto care staţionează pe strada Gheorghe Şincai sunt nemulţumiţi datorită faptului că în zonă este amplasat un singur parcometru, iar distribuirea de tichete se efectuează numai la un număr redus de agenţi economici”, mai consemnează poliţiştii locali în raportul săptămânal.

Şoferii au şi ei dreptatea lor, iar acest lucru este confirmat de către reprezentanţii Primăriei Bistriţa, care au confirmat că doar 7 pacometre funcţionează. Mai există trei care sunt defecte.

Parcometrele au fost achiziţionate în anul 2010, de la Alien Concept, o firmă din Oradea, condusă de afaceristul şi membru PSD Coriolan Vuşcan. Valoarea totală a contractului a fost de 56.466 de lei.

 

Primăria visa la 20 de parcometre şi a pus la dispoziţia şoferilor sub 10

La acea vreme, Primăria Bistriţa visa să instaleze în total 20 de parcometre, însă a început doar cu 4. În această perioadă, numărul parcometrelor instalate şi funcţionale nu a depăşit niciodată 10.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local nr. 123 din 2009 cele 20 de parcometre urmau a fi amplasate în Piaţa Centrală, Piaţa Mihai Eminescu, Piaţa Petru Rareş, strada Liviu Rebreanu, Bulevardul Decebal, strada Cuza Vodă, Calea Moldovei, Alexandru Odobescu, Ion Raţiu şi Bistricioarei. În unele zone nu este taxată nici acum parcarea, deşi a trecut mai bine de 7 ani de la această hotărâre.

Şoferii nu sunt nemulţumiţi numai de numărul mic de parcometre, ci şi de faptul că acestea fac fiţe. Mai exact, acestea de multe ori refuză să primească bancnotele.

După ce încearcă de zeci de ori cu câteva bancnote, şoferii trebuie să meargă la magazinele din apropiere să-şi încerce norocul sau să plătească cu ajutorul SMS-urile.

parcometre 2

Primăria se pregăteşte să reactiveze utilajul de ridicări

Primăria Bistriţa se pregăteşte să profite şi de utilajul de ridicări. Pentru asta este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local, care să stabilească, printre altele şi tarifele practicate pentru asta, dar şi o locaţie unde vor fi duse autoturismele ridicate.

Până una alta, Primăria Bistriţa caută o firmă specializată care să verifice şi să întreţină utilajul. Pentru asta, municipalitatea este dispusă să dea între 5.500 de lei şi 8.200 de lei. Achiziţia publică aparţine Direcţiei de Servicii Publice şi se va face prin atribuire directă.

Contractul încă nu a fost semnat. Acesta include lucrări de întreţinere şi revizii, reparaţii accidentale şi se întinde până la finalul anului, cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă de 4 luni. Întreţinerea şi revizia se execută lunar, caietul de sarcini stabilind clar verificările şi lucrările de întreţinere care trebuie făcute.

În Bistriţa nu se mai ridică niciun autoturism din anul 2012. Primăria nu a mai încheiat niciun contract cu vreo firmă privată după această perioadă, iar în anul 2015 şi-a cumpărat propriul utilaj cu care să presteze acest serviciu în regim propriu.

Pentru acest utilaj, Primăria a plătit aproape 100.000 de euro. Acesta a fost cumpărat de la o firmă din Cluj-Napoca şi a necesitat un braţ special comandat din străinătate.

Municipalitatea chiar şi-a şcolit oameni care să opereze utilajul, însă s-a trezit că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a interzis autorităţilor locale să ridice maşinile parcate ilegal.

Lucrurile au fost reglementate anul acesta, însă Primăria Bistriţa încă nu s-a grăbit să treacă prin Consiliul Local un regulament pentru utilajul, care a fost folosit până acum doar pentru ridicarea autoturismelor abandonate în diferite zone din municipiu.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.