Agentul principal de poliţie Mihai Capotă, angajatul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) din cadrul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, trimis în judecată, în septembrie 2016, pentru luare de mită și trafic de influență, a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bistrița-Năsăud la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. În plus, polițistul nu mai are voie o perioadă să mai lucreze în cadrul SPCRPCIV. Sentința nu este defintivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Cluj.

După mai bine de 3 ani de când agentul principal de poliție Mihai Capotă a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență, procesul pe fond a ajuns la final. Capotă a fost condamnat pentru doar două fapte de luare de mită, la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.  Totodată, instanța bistrițeană a decis ca, pe o perioadă de 2 ani, să îi interzică polițistului să mai lucreze în cadrul Serviciului de Permise Auto.

Condamnă pe inculpatul C.M.E la pedepsele de:

 – 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (aceasta din urmă vizând interdicţia de a desfăşura activitate în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule) Cod penal pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal, art. 76 alin. 1 Cod penal;

 – 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (aceasta din urmă vizând interdicţia de a desfăşura activitate în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule) Cod penal pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal, art. 76 alin. 1 Cod penal;

Constată că faptele au fost comise în concurs real prevăzut de art. 38 alin. 1 Cod penal. Conform art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal aplică inculpatului pedeapsa de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor de 8 luni închisoare (respectiv 1/3 din cuantumul celeilalte pedepse), urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (aceasta din urmă vizând interdicţia de a desfăşura activitate în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule) Cod penal pe o durată de 2 ani.

Face aplicarea art. 65 alin. 1 Cod penal raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (aceasta din urmă vizând interdicţia de a desfăşura activitate în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule) Cod penal. Conform art. 91 alin. 1 Cod penal suspendă executarea pedepsei aplicate inculpatului sub supraveghere şi stabileşte conform art. 92 alin. 1 Cod penal un termen de supraveghere de 3 ani. (…)

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei …., pe o durată de 70 zile lucrătoare„, este decizia instanței de la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în apel, la Curtea de Apel Cluj, în 10 zile de la comunicare.

Mihai Capotă a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, pe data de 1 septembrie 2016.

Conform rechizitoriului, organele de poliţie judiciară ale DGA Bistriţa-Năsăud s-au sesizat din oficiu, în februarie 2015, cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie legate de exploatări ilegale de masă lemnoasă, precum şi transportul şi valorificarea acesteia, fapte comise de agenţi de poliţie are asigurau protecţia activităţilor ilegale, însă şi fapte de corupţie comise de agenţi de poliţie referitor la activitatea de constatare a unor infracţiuni şi contravenţii la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Pentru probarea acestor fapte s-au solicitat şi s-au obţinut mandate de supraveghere tehnică. Astfel, urmărindu-i pe cei implicaţi în activităţile ilegale pe linie silvică, cei de la DGA au aflat şi de faptele de corupţie comise de poliţiştii Mihai Capotă, Claudiu Lup și Simion Baciu, toți trei angajații Serviciului Permise Auto Bistrița-Năsăud.

În ceea ce îl privește pe Mihai Capotă, procurorii au susținut că acesta ar fi primit, în aprilie 2015, de la o persoană un miel şi 10 litri de ţuică „pentru a determina un lucrător din cadrul SPCRPIV Bistriţa-Năsăud cu atribuţiuni de programare a probei practice de obţinere a permisului de conducere să programeze mai repede proba practică (…) precum şi pentru promovarea probei practice”.

În aceeaşi perioadă, poliţistul Capotă ar mai fi primit de la un alt candidat 30 de litri de vin de casă, pentru promovarea probei scrise a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

1 COMENTARIU

  1. […] „Constată că faptele au fost comise în concurs real prevăzut de art. 38 alin. 1 Cod penal.Conform art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal aplică inculpatului pedeapsa de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor de 8 luni închisoare (respectiv 1/3 din cuantumul celeilalte pedepse), urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (aceasta din urmă vizând interdicţia de a desfăşura activitate în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule) Cod penal pe o durată de 2 ani”, se arată în motivarea instanţei, citată de gazetadebistrita.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.