Politist bataus in blana de victima

Tanarul condamnat pentru ca s-a aparat de bataia primita de la un politist chiar in sectie a reusit sa obtina reducerea pedepsei si a modalitatii de executare, fiind condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare. Politistul, insa, va fi judecat abia acum, desi bataia a fost premergatoare gestului de aparare, in care tanarul a muscat o bucata din urechea agresorului.

Gazeta de Cluj v-a prezentat in primavara anului trecut inca o speta in care un politist bataus isi face dreptate singur in sectia de politie. Astfel, agentul Radu Maja a fost acuzat de un tanar clujean ca l-a agresat verbal la iesirea dintr-un restaurant, dupa care l-a retinut, iar in sectia de politie l-a dus intr-o sala de conferinte si a inceput sa il loveasca cu pumnii si picioarele. Insa cel judecat de instantele clujene nu este politistul, ci victima sa. Intr-o incercare disperata de a pune capat bataii, tanarul a muscat urechea lui Maja, pe care a sectionat-o, insa s-a ales cu dosar penal pentru ultraj.

Justitia clujeana incepe de la coada

Cercetarea lui Marius Coldea pentru acuzatia de ultraj s-a desfasurat timp de un an, fiind instrumentata de Tribunalul Judetean Cluj. Pe durata desfasurarii cercetarilor, Coldea a executat cinci luni de arest preventiv la inchisoarea de maxima siguranta Gherla. Eliberat sub control judiciar, acesta a depus plangere penala impotriva agentului de politie pentru vatamare corporala si abuz in serviciu, caz ajuns la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj abia dupa aparitia materialelor de presa care au prezentat cazul. Familia lui Marius Coldea a depus memorii la mai multe institutii abilitate in acest caz, de la Inspectoratul Judetean de Politie Cluj, la Ministerul de Consiliul Suprem al Magistraturii.
Initial, instanta de fond a decis ca Marius Coldea se face vinovat de aceste fapte si a dispus pedeapsa de inchisoare cu executare pe o perioada de 4 ani si 6 luni. Tribunalul Cluj a admis apelul inaintat de acesta, schimband doar durata si modalitatea de executare, dispunand pedeapsa cu inchisoarea pe o durata de 3 ani si sase luni cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe durata termenului de incercare de 5 ani si 6 luni. Procesul intentat de Coldea impotriva politistului pentru corectia primita chiar in sectia de politie incepe abia in 23 ianuarie, desi faptele de care este acuzat sunt premergatoare celor pentru care a fost condamnat tanarul.

Filmul evenimentelor

In data de 7 noiembrie 2009, Marius Coldea a iesit impreuna cu doi prieteni, un fost angajat al Ambasadei Romaniei in Japonia si un inginer topograf, la restaurantul Premier din cartierul Grigorescu. La plecare, la ora 4 dimineata, agentul de politie Radu Maja i-a agresat verbal in fata localului. Coldea a sunat la 112, in incercarea de a semnala comportamentul abuziv al politistului, dar ofiterul de serviciu i-a spus ca in zona nu se afla nici un echipaj la momentul respectiv. Cei trei au pornit atunci spre casa, insa pe drum au fost acostati de echipajul de politie din care facea parte Maja. Marian Pirciu si Mihai Dita au confirmat si in fata instantei atat apelul facut spre 112, cat si atitudinea pasnica a prietenului lor. In plus, acestia s-au aratat revoltati de limbajul agresiv folosit de politistii care i-au interpelat la iesirea din restaurantul din Grigorescu.
Marius Coldea a fost retinut si dus la sectia de politie 5, care are sediul in fostul Institut de Chimie. Prietenii acestuia s-au deplasat pe jos pana la sediul unitatii de politie, unde insa li s-a interzis categoric sa-l vada pe Coldea.
Tanarul a relatat ca Radu Maja l-a dus apoi intr-o camera care arata ca o sala de conferinte, unde a inceput sa-i administreze lovituri cu pumnii si picioarele. Marius Coldea a incercat sa se protejeze de loviturile acestuia facand pasi in spate, iar cand a ajuns la perete s-a ghemuit. La un moment dat, speriat ca atacul nu parea sa ia sfarsit, Coldea s-a agatat de agent si a prins urechea acestuia. Inclestarea dintilor a fost atat de puternica, incat a sectionat urechea. Parintii tanarului arata, intr-o adresa catre instanta de judecata, ca medicii sunt de parere ca urechea poate fi sectionata prin muscatura doar in cazul unei inclestari puternice a dintilor care survine in special in cazul unei dureri extreme.
Radu Maja si-a oprit atacul dupa acest incident si a luat masuri pentru incarcerarea lui Marius Coldea, fara a raspunde solicitarii acestuia de a fi dus la Institutul de Medicina Legala pentru a fi constatata starea in care se afla. Martori ai urmelor pe care bataia le-a lasat pe corpul lui Coldea au fost a doua zi parintii sai, care au aflat despre incident de la avocatul victimei. Acestia l-au vazut pe Marius in 9 noiembrie la Tribunalul Cluj, unde a fost adus in catuse pentru audiere. Pe holul palatului de justitie acesta le-a povestit parintilor despre cum Maja l-a lovit la cap, la ficat, la picioare si cum a incercat sa se apere. Parintii au depus marturie si in fata instantei ca ochiul lui Marius Codlea era tumefiat, iar imbracamintea sa era sifonata si murdara.

Musamalizarea bataii

Coldea a povestit instantei despre bataia primita si a cerut sa fie dus la medicina legala pentru expertiza care sa confirme cele afirmate in fata judecatoarei. Dupa audiere, acesta a fost dus la Unitatea de Primire Urgente pentru ca cei de la arestul Inspectoratului Judetean de Politie Cluj (IJP) nu au vrut sa-l primeasca in starea precara in care se afla. In ziua urmatoare, parintii lui Marius Coldea au mers la arestul IPJ Cluj pentru a-si vedea fiul. Aici au putut sa constate severitatea bataii pe care acesta a primit-o de la Maja. Coldea avea vanatai pe picioare si pe intreg spatele, insa medicul legal Gheorghe Nicolau, care l-a examinat in aceeasi zi la solicitarea avocatului Anatol Panzaru, a consemnat ca vanataia de pe spate avea doar 10-12 cm in diametru.
Urmele lasate de bataie, vizibile cu ochiul liber, au avut o cauza diferita, sustine rechizitoriul. Potrivit procurorului Ovidiu Todorut, cel care a instrumentat cazul, politistul l-a impins pe Marius Coldea cu ambele maini, aruncandu-l peste o masa si un scaun pentru a se apara de atacul acestuia. Haosul din sala a avut astfel o explicatie, alta decat bataia care l-a impins pe Coldea pana in capatul salii, unde existau urme de sange pe perete, potrivit probelor prezentate de parintii acestuia. In motivarea sa, insa, judecatorul da dreptate procurorului, aratand ca instanta considera ca leziunile constatate de medicul legist la zile dupa incident puteau foarte bine sa fi fost provocate de caderea peste articolele de mobilier, iar absenta unor leziuni la nivelul bratelor demonstreaza ca varianta lui Coldea nu este credibila.

Adevar in ceasul al 12-lea

Pana la urma, politistul a recunoscut ca l-a lovit pe Marius Coldea. Un complet format din medici alesi de victima, acuzat si procuratura a aratat ca ranile constatate de IML pe fata lui Marius Coldea, vanatai si zgarieturi, nu puteau fi provocate decat cu mana. Procurorul care instrumenteaza procesul impotriva lui Maja, Stefan Cublesan, a obtinut pe baza acestei expertize o marturie din partea lui Maja, in care recunoaste ca i-a dat un pumn tanarului, insa abia dupa ce l-a muscat de ureche.
Intregul eveniment ar fi fost mult mai usor de transat pentru anchetatori si justitie daca in cadrul sectiei de politie ar fi existat camere de supraveghere. Intr-un memoriu adresat ministrului Administratiei si Internelor, parintii lui Marius Coldea se arata contrariati de faptul ca sectia de politie nu avea supraveghere video, in contextul in care aceasta este montata chiar si pe transportul in comun, mai nou. Surse din randul anchetatorilor au informat ca nici o sectie din tara nu are supraveghere video in salile de interogatoriu, cum ar fi normal.
Politistii au avut grija sa-si acopere spatele, emitand o declaratie de presa in ziua imediat urmatoare arestului, in care plasau actiunea in Parcul Central si afirmau ca l-au retinut pe Marius Coldea pentru ca se batea cu alti tineri si a aratat o atitudine ostila fata de agentii care incercau sa clameze spiritele. Evenimentul Zilei a publicat la scurt timp un material in care relata varianta remisa de politisti, folosind cuvinte jignitoare la adresa lui Coldea, fara a-l contacta pe acesta pentru o declaratie.

Inchisoare pentru „slutire”

In motivarea sentintei nu este mentionat ca relevant rezultatul testului poligraf, pe care Coldea a cerut sa il realizeze atat el, cat si Maja, la o institutie abilitata din afara politiei. Marius Coldea a fost testat la Inspectoratul Judetean de Politie Cluj, iar rezultatele arata ca nu a mintit in legatura cu bataia primita de la politist, iar Radu Maja a fost testat la Inspectoratul de Politie Bihor, dar raportul acestei institutii nu releva nimic concludent.
In cadrul procesului, Marius Coldea s-a oferit sa plateasca interventia pentru refacere urechii lui Radu Maja, insa aceasta initiativa nu este considerata a fi suficienta de catre Lucian Marian. Desi in motivare acesta sustine ca politistului i-a fost sectionata jumatate din ureche, parintii lui Marius Coldea au aratat, in memoriul inaintat autoritatilor abilitate, ca este vorba de fapt de o fasie de pe margine, de aproximativ 2 cm patrati, dupa cum se poate observa in fotografia facuta de expertii criminalisti. Pentru aceasta „slutire”, judecatorul de la instanta de fond a decis sa schimbe incadrarea faptei si sa trimita la inchisoare un tanar care se apara de agresiunea unui politist bataus.

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.