Deşi una dintre atribuţiile prefectului, prevăzută de lege este să acţioneze pentru menţinerea unei stări de pace socială şi a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituţionale şi sociale, prevenind tensiunile sociale, Instituţia Prefectului din judeţul Bistriţa Năsăud s-a transformat într-un câmp de luptă. Cele două tabere formate după apartenenţa politică sunt conduse, una de prefectul Cristian Daniel Florian, iar cealaltă de cei doi subprefecţi: Ovidiu Frenţ şi Grigore Timoce, armele folosite fiind acuzele şi nemulţumirile prezente de ambele părţi.

Conferinţă de presă convocată de prefect

„Instituţia Prefectului – judeţul Bistriţa-Năsăud, vă invită miercuri, 8 aprilie 2009, ora 10.00, la prima conferinţă de presă a prefectului Cristian Florian. Întrunirea se va desfăşura la sediul Palatului Administrativ în sala nr.15. Temele puse în discuţie sunt: subprefecţii-status şi rol; structura Cancelariei Prefectului-atribuţii; bilanţ de etapă-campanii, evaluări, fapte…”, se preciza în invitaţia adresată reprezentanţilor mass-media.
La conferinţă, spre surprinderea mass-mediei prefectul Cristian Florian a apărut singur, fără cei doi subprefecţi, deşi prefectul susţinea că a anunţat conferinţa de presă, împreună cu subprefecţii, pentru a se face publice atribuţiile acestora.
"Am aflat şi eu în dimineaţa asta că domnii subprefecţi au avut o conferinţă de presă. Eu ştiam că avem conferinţă de presă împreună, însă eu nu ştiam că ei fac singuri o conferinţă. Nu cred că se poate plânge cineva că nu se intră la mine în birou. La mine în birou este un du-te – vino nonstop", a declarat prefectul.
Potrivit lui Cristian Florian, cei doi subprefecţi vor avea atribuţii clare, conforme cu legislaţia în vigoare, deşi ei deja "îşi exercită aceste atribuţii". Prefectul a recunoscut că nu a emis încă un ordin scris cu privire la atribuţii, dar că acesta va fi emis în curând: "Nu văd de ce se plâng că nu au atribuţii, din moment ce există semnături ale celor doi pe acte oficiale".

Conferinţa de presă convocată de subprefecţi

O altă întâlnire de presă a fost "convocată" de subprefecţii Ovidiu Frenţ şi Grigore Timoce. Ei s-au plâns de faptul că prefectul Cristian Florian preferă să lucreze cu şefii de Direcţii din cadrul instituţiei pe care o conduce, fără a se consulta cu ei. Frenţ a spus că au aflat de conferinţa de presă a prefectului Florian din presă. Cei doi subprefecţi s-au mai plâns de faptul că află cu foarte multă întârziere despre evenimente aflate în derulare, deoarece comunicarea dintre ei şi prefect este aproape inexistentă. Cei doi susţin că, deşi nu au primit oficial atribuţiile care le revin conform legislaţiei în vigoare, încearcă să-şi facă treaba cât mai bine.
"Am anunţat de la început că avem intenţia de a construi o insulă de neutralitate la Prefectură şi de a face echipă cu domnul prefect. Am avut câteva discuţii în care am stabilit că principiile de lucru vor fi neutralitatea politică, eficienţa şi legalitatea actelor. Subprefecţii trebuie să facă echipă cu prefectul, să-l ajute la conducere. În opinia noastră, acest lucru nu se realizează, acesta încercând să conducă într-o manieră proprie. Comunicarea între Cancelaria prefectului şi noi aproape că nu există. Aflăm din presă despre conferinţele de presă şi despre multe evenimente la care ar trebui să participăm", a declarat Ovidiu Frenţ.
La lista de plângeri a subprefecţilor s-a mai adăugat şi faptul că, prefectul nu le-a pus la dispoziţie telefoane de serviciu.Cei doi cred că prefectul Cristian Florian încearcă să-i izoleze din punct de vedere logistic.
Frenţ şi Timoce au mai spus că, dacă lucrurile vor continua tot aşa, vor informa Corpul de control al Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar că nici demisia nu este exclusă.

Problemă falsă

În timp ce subprefecţii acuză o lipsă de comunicare cu prefectul, Cristian Florian spune că este o falsă problemă.
La prima sa întâlnire cu presa, prefectul Cristian Florian a promis că va remedia multitudinea de probleme de comunicare apărute între instituţia pe care o conduce şi mass-media. Prefectul a subliniat că nu intenţioneză să izoleze pe nimeni, cu atât mai puţin pe cei doi subprefecţi şi că este şocat de modul în care au acţionat aceştia: "Nu intenţionez să izolez pe nimeni, cu atât mai puţin pe cei doi subprefecţi. Eu chiar vroiam să vin cu ei la această întâlnire cu presa, dar am aflat cu stupoare că ziariştii sunt deja aici şi discută cu ei. Nu cred că au procedat corect”. Cristian Florian a negat faptul că toată această situaţie ar fi rezultatul luptelor politice dintre PSD şi PD-L şi a mai precizat că va încerca să rămedieze situaţia cu cei doi subprefecţi printr-o discuţie lăamuritoare. Întrebat dacă unul dintre consilierii din cadrul cancelariei este sora consilierului judeţean Doris Moldovan, prefectul Cristian Florian a confirmat acest lucru, dar a precizat că a fost vorba de o "opţiune personală".

Epilog

Din păcate edili noştrii nu au în vedere binele comunităţii ci acţioneză sub impulsul orientărilor politice a fiecăruia, iar războiul politic dintre PSD şi PD afectează după Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului. Se pare că situţia cunoscută din timpul mandatului de prefect al liberalului Dorin Popescu şi cel al subprefectului Marcel Seserman – PNŢCD – revine şi în mandatul din 2009, sub o nouă formă: lupta între PSD şi PD-L.
Cu toate acestea, Cristian Florian se declară optimist vizavi de situaţia existentă, declarând că totul nu este altceva decât o problemă falsă, care poate fi revizuită.

Noemi Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.