Avocatul Poporului a promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii privind competentele de a aplica sanctiuni legate de circulatia pe drumurile publice, se arata intr-un comunicat citat de agentia Agerpres.

‘Politistii rutieri, in toate cazurile si politistii locali, in cazurile expres prevazute de lege, au competenta de a constata contraventiile si a aplica sanctiuni legate de circulatia pe drumurile publice. (…) AP a promovat la ICCJ un recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 39, raportate la art. 102 alin. (1) pct. 14 sau art. 105 pct. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG) nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, in sensul stabilirii competentei functionale a agentilor constatatori (din cadrul politiei locale sau politiei rutiere), cu incidenta art. 7 lit. h) din Legea nr. 155/2010 a Politiei locale. In opinia Avocatului Poporului, politistul rutier este singurul care poate constata contraventiile reglementate de OUG nr. 195/2002‘, precizeaza sursa citata.

Potrivit Avocatului Poporului, promovarea recursului in interesul legii s-a datorat faptului ca, in practica judecatoreasca, au existat orientari jurisprudentiale diferite. Unele instante au apreciat ca procesele-verbale intocmite de Politia locala respecta dispozitiile legale cu recunoasterea competentei functionale a politistilor locali de a constata contraventiile mentionate si a aplica sanctiuni. Alte instante nu au recunoscut aceasta competenta. O alta categorie de instante a apreciat ca procesele-verbale intocmite de Politia locala sunt legale, dar nu s-a pronuntat in mod expres asupra competentei acesteia de a constata contraventiile.

 

Avocatul Poporului semnaleaza ca, potrivit unor dispozitii din Legea nr. 155/2010, in domeniul circulatiei pe drumurile publice, pe langa multe alte atributii, Politia locala constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar.

Totodata, norma legala instituie indeplinirea de conditii pentru calitatea de politist rutier — sa fie agent de politie specializat si sa fie desemnat prin dispozitie a inspectorului general al IGPR.

2 COMENTARII

  1. Pai, era necesara precizarea asta, deoarece definitia ” agentului de politie rutiera” … n-a fost cuprinsa in nici o lege si s-a lasat a se intelege ca prin dispozitia primarilor, in aceasta categorie, pot fi inclusi si anumiti agenti din politia locala, care au ca atributiuni de serviciu unele aspecte lagate de ordinea in traficul rutier ( si care sunt imperios necesare , in actuala dezordine publica in traficul rutier ) .
    La urma urmei, ce ne deranjeaza cel mai tare, faptul ca edilii locali vor sa faca ordine ( locala ) sau faptul ca cei indisciplinati nu vor sa fie pedepsiti ? Hai sa fim seriosi !

  2. Ei na… ! Pai atunci sa puna ” BOTA ” ! Da pentru ce-s infiintzati si platiti din banii publici , sa stea si sa planga langa ga.o.zerii care-si fac de cap si nu respecta pe nimeni si nimic in tzara asta ?!
    Bota pe ei ma de jarul sa le sara din c.ur !!! Fara mila !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.