Sîngeorz-Băi cu aproximativ 10.000 de locuitori, are în prezent un singur angajat, un agent de poliție debutant.

Poliția Locală Sîngeorz-Băi este cea mai ‘tânără’ din mediul urban din județul Bistrița-Năsăud, fiind înființată printr-o hotărâre de Consiliu Local în toamna anului trecut. Organigrama primăriei prevede trei angajați în această structură, iar posturile încă vacante sunt tocmai cele de șef și adjunct al șefului Poliției Locale. Primăria orașului Sîngeorz-Băi a programat un nou concurs de ocupare la sfârșitul acestei luni.

Municipiul Bistrița și orașele Năsăud și Beclean au deja vechime de câțiva ani în acest domeniu și mai mulți angajați. Chiar și poliția locală din comuna Prundu Bârgăului, până nu demult singura din mediul rural, înființată încă din anul 2010, are patru posturi ocupate. Avea cinci, dar unul dintre agenți s-a relocat recent în comuna învecinată, Josenii Bârgăului, pentru a ajuta la înființarea unui nou post de poliție locală rurală.

Cu toate că Poliția Locală din Sîngeorz-Băi are doar două luni de activitate efectivă, pentru că doar de atunci a fost angajat primul agent, aceasta s-a dovedit cea mai antrenantă în mediul online. Are pagină de Facebook și acolo se postează anunțuri privind sancțiunile date, fotografii care să susțină amenzile și mesaje de interes public, prin care cetățenii sunt încurajați să respecte regulamentul de gospodărire a localității. Toate postările sunt semnate de unicul angajat: agentul Viorel Cârdan.

 

Celelalte posturi de poliție locală nu au simțit, se pare, nevoia de a comunica cu cetățenii prin intermediul unei pagini de socializare. Există doar un grup închis al Poliției Locale Bistrița, unde nu poți vizualiza postările dacă nu ești acceptat de administrator în această comunitate, care numără în prezent 50 de membri. Poliția Locală Sîngeorz-Băi a strâns, de la mijlocul lunii septembrie, peste 220 de urmăritori pe pagina ei de socializare.

Fiind vorba despre o stațiune balneară, te-ai aștepta ca problemele cu care se confruntă singurul polițist local din Sîngeorz-Băi să fie legate mai mult de ordinea și liniștea publică și parcarea autovehiculelor. În schimb, cea mai mare problemă o reprezintă excrementele lăsate în urma trecerii căruțelor și a turmelor de oi. O dovedește numărul de amenzi date în acest sens și publicate pe pagina de socializare: din 12 sancțiuni făcute publice, 10 au fost pentru murdărirea drumurilor cu excremente animale, fiecare sancțiune fiind în cuantum de 1.000 lei. Celelalte două amenzi, a câte 500 lei, le-au primit doi cetățeni care au aruncat gunoi pe stradă, unul chiar din mașină.

Primarul stațiunii Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, nu se declară mândru de situația din orașul pe care îl conduce, dar spune că oamenii au început să înțeleagă că există reguli care trebuie respectate.

„Vrem să ajungem la nivelul unui oraș, nu al unei comune sau al unui sat, după cum arată. Acum s-au mai dat pe brazdă, în sensul că oamenii au început să înțeleagă, țin după ei fărașul, au tot felul de scule. Nu sunt mândru, dar trebuie să își facă treaba poliția și să aplice măsurile care trebuie, atâta timp cât va fi nevoie. Sper să nu mai fie mult nevoie și să înțeleagă oamenii că pe străzile asfaltate, atâtea câte sunt deocamdată și pe viitor câte vor mai fi, trebuie să respecți regula”, a afirmat Ogâgău

 

pe pagina de socializare a Poliției Locale Sîngeorz-Băi sunt publicate capturi după imaginile surprinse de camerele de supraveghere din oraș, dar și poze trimise de localnici, care susțin demersul administrației de a pune în aplicare regulamentul de gospodărire locală, votat încă din anul 2008.

Postările au început să trezească reacții diverse în rândul locuitorilor. Un cetățean afirmă că ‘nu vede logica postării pe internet a infracțiunii, e treaba lor (a celor sancționați — n.r.) dacă vor să se civilizeze sau nu’, altul spune că nu înțelege de ce sunt amendați oamenii, pentru că ‘acesta este un oraș agricol’. Replica celor care s-au săturat să vadă excremente animale pe străzile din Sîngeorz-Băi este că, totuși, vorbim despre un oraș-stațiune.

În pliantele turistice, Sîngeorz-Băi este prezentat drept o stațiune balneară cu ape minerale care ar rivaliza cu cele din celebrele stațiuni Karlovy Vary și Vichy. În realitate, pensionarii care beneficiază de bilete de tratament și elevii veniți în fiecare vară în tabără sunt singurii turiști fideli.

Este un oraș-stațiune în care găsești, laolaltă, hoteluri, pensiuni turistice și izvoare de apă minerală care i-au adus, în trecut, faimă, dar și multe gospodării tipice mediului rural, cu vreo 400 de cai și mii de oi. De asemenea, deși se confruntă în anul 2017 cu probleme care amintesc de secolul trecut, Sîngeorz-Băi este și orașul din județul Bistrița-Năsăud cu ponderea cea mai mare de tineri în rândul populației, potrivit Direcției Regionale de Statistică, dar și singurul loc din județ unde mai funcționează o tabără școlară, potrivit agerpres.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.