Una dintre instituțiile subordonate ale Primăriei Bistrița care are „mână largă” este cu siguranță Poliția Locală. Cu bugete cel puțin generoase pe mână, conducerea Poliției Locale a cheltuit în prima parte a acestui an nu mai puțin de 150.000 de lei pe bunuri și servicii contractate prin atribuire directă. Jumătate din sumă a mers pe îmbrăcămintea polițiștilor.

Nu mai puțin de 8,3 milioane de lei are la dispoziție Poliție Locală anul acesta pentru a-și asigura funcționarea și investițiile necesare. Suma a rămas constantă și chiar a crescut în ultimii ani, excepție făcând anul trecut, când s-au luat 300.000 de lei din bugetul Poliției Locale și dat Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și Centrului Cultural Municipal.

S-a apelat la această „măsură” după ce au apărut tot mai multe voci care contestă eficiența și utilitatea Poliției Locale, precum și sumele imense pe care le înghite lunar doar pentru salarii. „Ordinea” a fost restabilită anul acesta, iar bugetul a trecut din nou de 8 milioane de lei.

Cu un buget așa generos, Poliția Locală își permite să își achiziționeze mașini noi, haine noi și chiar să contracteze servicii care ar fi în atribuția sa. În prima jumătate a acestui an, Poliția Locală a spart 150.000 de lei fără licitații publice, pe bunuri și servicii contractate prin atribuire directă.

Poliția Locală este subvenționată din bugetul local și are atribuții în siguranța circulației, ordine publică, disciplină în construcții, protecția mediului, evidența persoanelor sau parcări.

Aproape 38.000 lei, pe service-ul și întreținerea mașinilor din dotare

Astfel, pe servicii de medicina muncii au mers 7.608 lei, iar pe revizia lunară a xeroxului și a imprimantei din instituție se mai cheltuiesc 880 de lei. Reparațiile și întreținerea autoturismelor și mopedelor din dotarea Poliției Locale mai înghit 37.600 de lei.

Este vorba despre cele 9 autoturisme și 6 mopede din dotarea Poliției Locale. Serviciile includ întreținerea autovehiculelor și echipamentelor conexe, servicii ITP, repararea pneurilor, montarea și echilibrare, precum și furnizarea de piese și accesorii pentru autoturisme și mopede. Contractul vizează doar jumătate de an, cu posibilitatea de prelungire.

Una dintre SRL-urile bistrițene nelipsite de la licitațiile organizate de Primăria Bistrița este Elcom Cablaje. Firma a pus mâna pe două contracte de la Poliția Locală. Este vorba despre unul care vizează servicii de reparare și întreținere sistem de monitorizare video amplasat pe raza municipiului Bistrița.

Pentru 8 luni de întreținerea și repararea camerelor video din oraș, Elcom Cablaje încasează aproape 20.000 de lei. Tot anul acesta, Elcom Cablaje a pus mâna și pe contractul care vizează servicii de reparare și întreținere a echipamentelor informatice. Contractul este unul mult mai mic, ajungând doar la 1900 de lei.

Poliția Locală mai sparge 3.371 de lei pentru spălatul a 6 autoturisme și a două autoutilitare de serviciu. Casco și RCA-ul pentru autoturisme înghite 3.500 de lei. De asemenea, asigurarea contra accidentelor a celor 63 de polițiști locali din stradă mai scoate din vistieria instituției 6.300 de lei.

Alți 70.000 de lei pentru haine, ecusoane, epoleți și fesuri

Periodic, Poliția Locală cheltuiește sume consistente pe uniforme, ecusoane sau epoleți. Anul acesta a alocat nu mai puțin de 70.000 de lei pentru aceste mici cumpărături.

Potrivit caietului de sarcini, au fost achiziționate 25 de șepci de vară, 60 de șepcuțe cu cozoroc din bumbac, 6 fesuri, 5 cravate din mătase, 85 de ecusoane pentru mânecă cu însemnele Poliția Locală.

Sunt cumpărate și 85 de embleme pentru șepci, 80 de epoleți, dar și 146 de cămăși cu mânecă lungă, 145 de tricouri și 5 costume de vară cu sacou, pantalon sau fustă. Pe listă regăsim și 5 costume de iarnă cu sacou și pantalon, 5 scurte de vânt, 60 de costume de intervenție pentru iarnă și vară, 5 pelerine, 5 scurte îmblănite, 5 veste multifuncționale, 60 de perechi de pantofi pentru vară, 60 de perechi de pantofi pentru iarnă, 55 de perechi de bocanci sau ghete.

Licitația a fost câștigată în luna iulie de Sadmitex Industries SRL, o firmă din Prahova, cu 16 angajați și o cifră de afaceri ce se apropie de un milion de lei.

Acestea nu sunt singurele cheltuieli ale Poliției Locale din anul în curs. Instituția a organizat o serie de licitații publice. În primăvara acestui an instituția a organizat o licitație publică pentru furnizarea de carburanți auto pe bază de carduri electronice. Valoarea contractului trece de 500.000 de lei.

De asemenea, Poliția Locală a organizat o licitație publică pentru servicii de întreținere și reparații de software, pentru un program informatic, suma alocată pentru aceste servicii fiind de 14.400 de lei.

De la 6 milioane de lei la 8,3 în doar trei ani

După cum spuneam, bugetul Poliției Locale a crescut substanțial în ultimii ani. Astfel, în 2017, Poliția Locală avea pe mână doar 6 milioane de lei. În 2019, suma ajungea la 8 milioane de lei, din care erau direcționați, de ochii lumii, 300.000 de lei către alte instituții subordonate ale Primăriei Bistrița.

Culmea, mai bine de 90% din această sumă merge pe salariile celor 85 de angajați ai instituției. Din cei 8 milioane, 7,8 milioane reprezintă cheltuieli de personal. Funcțiile de conducere, 8 la număr, „papă” câte 10.000 de lei lunar, fiecare.

Sume colosale înghite Poliția Locală nu doar pentru salarii, ci și pentru o serie de investiții, care, de multe ori, face ca instituția să fie mai bine dotată decât Inspectoratul de Poliție Județean.

Cu 85 de angajați, Primăria Bistrița dă bani grei pe servicii care ar fi putut fi asigurate de Poliția Locală, cum ar fi servicii de pază, transport valori sau monitorizare sistem de alarmă. Pentru toate acestea, în 2017, de exemplu, Primăria Bistrița dădea 700.000 de lei.

Dacă anul, acesta Poliția Locală a dat 70.000 de lei pentru vestimentație, în 2017, suma alocată pentru astfel de achiziții ajungea la nu mai puțin de 180.000 de lei. Anul trecut, instituția cheltuia 134.166 de lei pentru dotări tehnice, printre care dispozitive de înregistrare și redare video, aparate de semnalizare acustică sau optică sau camere video.

Poliția Locală a investit în trecut sume frumușele și în pregătirea angajaților săi. În 2017, pentru trei cursuri de calificare, instituția a alocat 61.000 de lei. Printre cursurile achiziționate se numără și unul de formare profesională și simulare în domeniul armelor de foc și munițiilor.

Soluția găsită de municipalitate a fost să renunțe la câțiva din angajații săi, care, cel mai probabil se vor întoarce în instituție, după ce au acționat în judecată Primăria Bistrița și au și câștigat. Nu s-a umblat însă la cheltuielile instituției, deși unele nu prea se justifică.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. In mod normal astia ar trebui sa fie angajati la nivel de paza contractuala cum era mai demult…Acuma ca ei se cred altceva e oalta poveste ….si culmea ca dupa salarii asa sa-r zice .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.