O infracțiune silvică petrecută la Nepos, tăierea unor copaci ce constituiau o bariera naturală în aria de protecție a râului Someş, riscă să se transforme într-un mega-scandal în care poliția bistrițeană, vădit, s-a poziționat de partea infractorilor, într-un dispreț total al realității celor petrecute din motive care momentan nu pot fi înțelese.

Mai mulți cetățeni din Nepos, în frunte cu preotul paroh Vasile Rus, au prezentat organelor de poliție sosite la fața locului documente care probau infracțiunea comisă. Acest lucru l-a deranjat pe șeful echipei de polițiști, care nu numai că le-a ignorat, dar a trecut și la amenințări și jigniri directe la adresa părintelui Vasile Rus. A lipsit doar un pas ca lucrurile să scape de sub control, grupul de neposeni, revoltați de atitudinea partizană a polițiștilor, fiind cu greu calmaţi de părintele Rus.

 

Pe 8 aprilie 2016, părintele Rus Vasile a depus la sediul IPJ BN, o plângere în legătură cu cele întâmplate cu o zi înainte la Nepos, precum și un document care susținea cele reclamate. Surpriza a intervenit după patru zile, când părintele Rus, aflat la sediul Inspectoratului de Poliţie, a constatat în prezenta unor șefi ai instituţiei că documentul în cauză a dispărut.

 

Ca de obicei, Poliţia bistriţeană e MUTĂ

Pe fond, infracțiunea contra mediului petrecută la Nepos, prin tăierea unor copaci ce constituiau o barieră naturală din aria de protecție a râului Someș este evidentă și foarte cunoscută.

Articolul de față nu are drept scop investigarea situației petrecute la Nepos prin tăierea copacilor de către un anume Ștefan Svinți din Feldru. Lucrurile sunt clare, cum sunt clare și pentru alte instituții ale statului, cu excepția Poliției bistrițene. Acolo a avut loc o infracțiune gravă, prin tăierea acelor copaci, iar legea ar trebui să-și producă efectul, tragerea la răspundere a celor vinovați. Dacă undeva este de înțeles acțiunea unui grup de interese local, în care este implicat și primarul din Feldru, care încearcă să transforme negrul în alb, este de neînțeles ce caută în această poveste poliția. Ce interese sunt în joc pentru ca poliția să acționeze vădit de partea infractorilor? De ce poliția se comportă și are mentalități de Miliție din anii ’50? Cum este posibil ca niște cadre de poliție, agenți, sau, pe stil vechi, subofițeri cu școală de poliție la Câmpina, cu experiență în munca de poliție să se comporte ca niște milițieni de pe vremuri luați de la coada vacii și de la coarnele plugului, îmbrăcați în uniforme și trimiși să lupte cu dușmanul de clasă? Întrebări, întrebări la care ar putea să răspundă conducerea Poliției bistrițene dacă ar avea răspunsuri logice la ele. Dar se pare că nu au nici un răspuns, după cât de deschiși și transparenți se arată, mai ales în relațiile cu opinia publică, cu oamenii în slujba căruia ar trebui să fie.

 

Miliţianul Ţermure

Pe 7 aprilie 2016, doi polițiști din cadrul IPJ BN s-au deplasat la Nepos pentru a investiga situația tăierilor de arbori din aria protejată. Dacă unul din cei doi polițiști a avut un comportament civilizat, celălalt a avut de la început o atitudine dură, arogantă, de „organ” de pe vremuri. A mormăit ceva că el este de la „pază și ordine” de la județ și a început simulacrul de anchetă, poziționându-se fățiș de partea celor care a agresat grav mediul și de cei care încearcă să ascundă sub preș această mizerie.

Ulterior s-a aflat că numele polițistului ”rău” este Țermure și că este angajat al IPJ BN, la Serviciul de Pază și Ordine. Cei doi sau comportat exact ca în filmele americane cu polițistul bun și polițistul rău. Comportarea răuvoitoare a lui Țermure, probabil Ioan (pentru că mai este unul, iar o informație pe cale oficială de la poliție este greu de obținut, dacă nu chiar imposibil) este chiar greu de descris. Orice argument al preotului Rus Vasile și a sătenilor care l-au însoțit, nu a fost luat în seamă. Vădit deranjat de intervenția părintelui, poliţistul Ţermure l-a admonestat pe acesta și chiar l-a jignit. În auzul oamenilor prezenți „milițianul” Țermure a afirmat despre preotul Vasile Rus că trăiește pe spinarea oamenilor din sat. Preotul i-a răspuns că nu este adevărat,fiindcă are un salariu de 1.400 de lei și nu este implicat în nimic de care i-ar fi rușine. Comportarea milițienească a lui Ţermure a mers mai departe şi l-a amenințat pe părintele Rus că îi pune cătușele, fapt care a generat o reacție din partea sătenilor prezenţi. Puțin a lipsit ca cei doi „milițieni” să facă o baie în apa rece a Someșului.

 

Reclamaţie la IPJ BN

Legat de situația de la Nepos, părintele Vasile Rus a trimis o adresă conducerii IPJ BN.

„Am fost citat de către postul de poliție al comunei Feldru să mă prezint la locul în care Ştefan Svinți din Feldru a tăiat pe malul râului Someş bariera naturală de copaci din aria de protecţie de 15 metri a râului Someş în arealul Sit Natura 2000 şi pe proprietatea Parohiei Ortodoxe Nepos și a altor proprietari din Nepos. S-au prezentat doi agenți din cadrul Poliției Judeţene Bistrița Ordine Publică alături de numitul Svinţi Ştefan şi de inginerul topograf Feldrihan de la Ocolul Silvic Feldru. Dintre cei doi agenți, doar unul s-a legitimat cu numele de Nechita. L-am întrebat de ce suntem citați la fața locului, iar agentul șef care conducea această anchetă mi-a răspuns că s-au sesizat din oficiu referitor la acest caz de tăiere a arborilor. Împreună cu inginerul Feldrihan au început să măsoare proprietățile noastre și să bată pociumbi în pământ pe terenurile noastre, din ce am înţeles numitul Svinți Ştefan era pus în posesie de comisia locală de fond funciar a Primăriei Feldru pe malul râului Someș și pe proprietățile noastre.

I-am prezentat actele noastre de proprietate agentului şef care conducea ancheta şi a refuzat să le primească. L-am rugat frumos şi l-am atenționat că în urmă cu o lună s-a întocmit o notă de constatare falsă de către doi angajați de la SGA Bistrița, de primarul Grigore Țiolan şi de numitul Svinți Ştefan în care ei arată că nu s-a tăiat nici un arbore pe malul râului Someș și că malul nu a fost afectat. În acest sens am trimis o plângere către DNA Cluj, redirecţionată către Parchetul Năsăud. L-am rugat frumos pe agentul șef care conducea ancheta să constate veridicitatea faptelor. După această rugăminte a mea, agentul şef care conducea ancheta a început să mă jignească spunând că sunt un preot care am făcut averi pe spatele oamenilor. I-am explicat că nu este adevărat, că mă întreţin din salariul de 1.400 de lei de la parohie şi că mă aflu acolo în calitate de delegat al Consiliului Parohial al Parohiei Ortodoxe Nepos. Agentul șef mi-a cerut să părăsesc locul în care făcea constatarea sub amenințarea că mă încătuşează deşi eu nu i-am adresat nici un cuvânt jignitor sau vreo ofensă, nu l-am împiedicat în ancheta sa, ci doar l-am rugat să accepte actele de proprietate prin care facem dovada proprietății și rugămintea să constate că s-au tăiat arbori şi pe malul râului Someş în aria protejată. Vă rog să binevoiţi a face o cercetare în acest sens: de ce s-a desfăşurat această anchetă, de ce ni s-a refuzat primirea actelor de proprietate, exprimându-ne temerea ca şi în acest caz să nu se fi produs vreo constatare falsă a situației în caz”, a scris părintele Rus în reclamaţie.

 

Linul s-a spălat pe mâini

Reclamaţia depusă la IPJ BN a fost însoțită de mai multe documente. Marți 12 aprilie 2016, a cerut și a fost primit în audiență la șeful IPJ BN, chestorul de poliție Marius Linul. Acesta, civilizat, a stat de vorbă cu preotul din Nepos, dar fără a intra pe fondul problemei. I-a comunicat că în acest stadiu al anchetei, cazul se află în atenția unui procuror, căruia se poate adresa. În legătură comportarea agentului șef care a efectuat ancheta de la Nepos, șeful poliției bistrițene a pasat problema unuia dintre subordonați, șefului de la Serviciul de Pază și Ordine din cadrul IPJ BN, cms. șef Mihai-Dan Pânzariu.

 

A dispărut un document!

A fost imediat primit de acesta. A reluat din nou subiectul în fața șefului de la Pază și Ordine și i-a relatat ce s-a întâmplat în data de 7 aprilie 2016 și faptul că o zi mai târziu, în 8 aprilie 2016, a depus o reclamație la poliție însoțită de mai multe documente.

Cms. şef Pânzariu a cerut să vadă documentele depuse de către preotul Rus Vasile. Dar surpriză, unul din documentele depuse dispăruse din dosar, se evaporase fără urmă. Vizibil jenat, cms. şef Pânzariu a rămas fără replică. Nu a putut oferi un răspuns logic în legătură cu dispariția din dosar a documentului în cauză.

Discuția s-a încheiat în coadă de pește, cmș. șef Pânzariu a promis că va cerceta situaţia creată și la invitat pe părintele Vasile Rus la sediul poliției, vineri, 15 aprilie 2016.

Vom reveni

3 COMENTARII

  1. Extrem de documentat articolul, doar ca…dl chestor Linul era in acea perioada la o conferinta cam departe de Bistrita. Credem ca un pic mai multa rigurozitate …ar putea ajuta la o corecta informare.

  2. Wow! Extrem de documentat articolul… doar ca dl Chestor Linul reprezenta institutia in acele zile la o conferinta cam departe de Bistrita. In rest , personajele poate ca exista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.