Instanţa a dispus refacerea dosarului împotriva lui Costică Pocol
„Sper că vor acorda o atenţie mai mare acestui caz”
„Este înfiorătoare situaţia”

“Monumentul pocolian” este supus unei noi încercări. Judecătoria Cluj-Napoca a admis recursul formulat de juriştii Primăriei municipiul Cluj-Napoca împotriva rezoluţiei Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Dosarul a fost restituit deja Poliţiei municipiului Cluj-Napoca în vederea efectuării cercetărilor penale. Astfel, cetăţenii din vecinătatea imobilului construit în Piaţa Mărăşti mai au o şansă să “scape” de clărirea “problematică”. Gazeta de Cluj a prezentat în ultimii ani modul profund ilegal în care această construcţie a fost realizată. Neregulile principale fac referire la realizarea unei extinderi pe toată latura estică a pieţei, în continuarea construcţiei autorizate, extindere care continuă parţial şi pe latura sudică a incintei pieţei. De asemenea, regimul de înălţime “adoptat” de Costică Pocol pune în pericol sănătatea vecinilor deoarece pe partea estică, “investiţia pocoliană” se întinde aproape până în balcoanele blocului vecin. „Noaptea este plin de boschetari care fac scandal. În fiecare noapte, se declanşează sistemele de alarmă ale magazinelor din imobil, iar până vin agenţii să vadă despre ce e vorba şi să oprească alarma, toţi vecinii se trezesc. Este înfiorătoare situaţia, nu mai avem siguranţă. Mai mult, avem ziduri în faţa geamurilor, în camere nu mai avem lumină, semnal la telefon, nimic. Apartamentele din acest bloc nu se mai pot vinde, cu toate că este o zonă bună”, a declarat unul dintre cetăţenii nemulţumiţi.

“O să dăm în continuare sancţiuni”

După ce Poliţia Comunitară a epuizat toate mijloacele de “atac” în acest caz, fostul edil al municipiului Cluj-Napoca i-a asigurat pe cetăţeni că nu va permite “ca în acest oraş să apară monstruozităţi ca acea construcţie”. Deoarece nu mai existau alte căi de atac, în 2008, la iniţiativa lui Boc, s-a depus o plângere penală împotriva lui Costică Pocol, în speranţa că astfel se va putea demola clădirea. „Nu putem să dispunem demolarea din cauză că imobilul este construit pe domeniul privat. Dacă era construit pe domeniul public, construcţia era demolată demult. Avem nevoie de o decizie judecătorească, iar când o vom obţine, vă garantez că imobilul va fi demolat”, a mai precizat fostul edil al municipiului Cluj-Napoca. În urma deciziei din 29 mai anul curent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Costică Pocol. Adică “monstruozitatea” lui Pocol era ferită de pericolul demolării. Actual primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu,  a decis să facă recurs la această rezoluţie a Parchetului. În vara acestui an, Apostu declara pentru Gazeta de Cluj că nu înţelege de ce instanţa a declarat legală construcţia, cu totul că se vede cu ochiul liber că nu e aşa, dar că nu poate decât să respecte decizia. “Chiar dacă instanţa a decis că s-a respectat autorizaţia de construire, realitatea nu este aceasta. Dacă cea mai înaltă instanţă care trebuia să analizeze situaţia a zis că totul este în regulă, nu ştiu ce putem face. O să urmărim în continuare respectiva clădire, o să dăm în continuare sancţiuni, între timp s-au mai ridicat etaje, s-au mai pus scări, dar probabil că imobilul va rămâne acolo. Pasul următor este să oprim construcţiile care nu sunt legale”, a declarat Apostu.

Dosarul “Pocol”, restituit Poliţiei

În urma recursului împotriva rezoluţiei date de Parchet, Judecătoria Cluj-Napoca a admis “în parte plângerea municipiului Cluj-Napoca împotriva rezoluţiei numărul 471/P/2009 din 27.05.2009 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”. Astfel, dosarul a fost restituit la Poliţia municipiului Cluj-Napoca, secţia 2, în vederea efectuării cercetărilor penale. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, a declarat că în situaţia actuală, speră ca dosarul să se soluţioneze în favoarea Primăriei. “Practic, noi am dispus oprirea lucrărilor, iar Pocol nu a respectat această decizie. Acesta este de fapt motivul pentru care s-a demarat plângerea penală împotriva sa. Iniţial, instanţa a dispus neînceperea urmării penale. Noi am contestat şi această decizie, iar acum ne-au dat dreptate, au recunoscut oarecum că nu a fost o decizie corectă. Acum, instanţa a dispus refacerea dosarului de urmărire penală, adică retrimiterea dosarului la Parchet şi la poliţie. Îmi este greu să mă pronunţ cât va dura refacerea dosarului, dar sper că vor acorda o atenţie mai mare acestui caz şi că vor pregăti un dosar cu care să putem remedia situaţia. În mod normal, legal, lucrările la imobilul cu pricina ar trebui să se oprească, pentru că acesta a fost şi motivul pentru care s-a ajuns la această plângere penală”, a susţinut Moisin.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.