Nu trebuie sa fii ditamai analistul politic pentru a-ti da seama cine este adevaratul câstigator al alegerilor locale din judetul Bistrita-Nasaud.

Dupa toate regulile jocului, un partid care se afla la putere, se erodeaza încet si constant pe durata mandatului cu care a fost investit. Sau cel putin asta se spune în teorie. Sigur, jocurile nu sunt în totalitate facute, mai este turul doi, dar acest lucru nu mai poate schimba pe actorii care vor exercita puterea în urmatorii patru ani. Ma refer aici, la componenta Consiliului Judetean si a consiliilor locale. Si numarul de primari conteaza, dar executivul este deja ales, cel care va exercita puterea reala. Acum câtva timp afirmam ca zarurile au fost aruncate, iar întâmplarea a facut ca nicio formatiune politica sa nu detina majoritatea si datorita acestui fapt nimeni nu detine de unul singur puterea.

Dupa cum se spune, politica este arta compromisului, iar acest precept este cel mai bine ilustrat de ceea ce s-a întâmplat în judetul nostru la actualele alegeri. Întâlnirile de taina, ofertele si contraofertele se pare ca au luat sfârsit si anumite lucruri au fost decise. Aminteam saptamâna trecuta ca se vor încheia si anumite întelegeri, care la prima vedere vor parea ca sunt contra firii. Doar aparent, deoarce nimic din ceea ce s-a întâmplat si probabil se va întâmpla nu este contra firii.

Majoritatea partidelor mari care activeaza pe scena politica au o origine comuna, exceptând PNL-ul. Cei mai multi membri de partid, exceptând pe cei tineri, au fost soimi ai patriei, pioneri, utecisti, sau membri ai PCR, ulterior FSN din care s-au desprins actualele partide politice care conteza în viata politica româneasca. Din punct de vedere al originii exceptie face PNL, dar oamenii care îl compun nu se deosebesc de ceilalti membri ai altor partide. Au urmat aceleasi scoli, au primit aceeasi educatie. Dar prin ce se deosebesc totusi partidele? Prin doctrina pe care o promoveaza, veti spune, si aveti dreptate. Dar alegatorul cunoste acest lucru, omul simplu are habar de doctrina? Pe plan local, fiecare partid politic este confundat cu o persoana proeminenta din acel partid – PD-L se confunda cu Oltean, PSD cu Marinescu sau cu Radu Moldovan, PNL cu Ioan Turc si Valer Bindea. Sau credeti dumneavostra, ca o persoana adera la un partid sau altul atras de nu stiu ce idealuri înalte, de o anumita doctrina politica? Atât pe plan national, dar mai ales local, partidele politice sunt formate din indivizi, uniti de anumite interese comune. Toti cei care fac politica sunt atrasi de promisiunea ocuparii unor functii înalte sau interese de natura economica. Putini sunt cei care adera la un partid sau altul, fac politica de dragul politicii, sunt idealisti, urmaresc realizarea unui tel ideologic. Politica se face din interes.

Întelegerile care s-au facut pâna acum demonstreaza fara echivoc, în ciuda uzurii pe care inevitabil au suferit-o exercitând actul puterii, ca cei care au câstigat în mod real ceva sunt liberalii. De la un scor care se învârtea în jurul de 10-15%, PNL a ajuns la un incredibil scor de 20%. PSD înca se lupta pentru a ajunge la ceea ce a fost odata, un partid de 35-40%, iar PD-L, contrar unor anumite sondaje de opinie este în cadere libera. Cu circa 20%, PNL este în pozitia sa arbitreze jocul în judetul Bistrita-Nasaud si nu numai. În conditiile în care tratativele dintre PSD si PD-L ies din calcule, PNL a optat pentru o oferta venita de la PSD, care doreste, se pare, sa-i fie partener onest si sincer, nu unul care sa dicteze de pe pozitii de stapân. Fie si numai pentru aceste argumente, adevaratul câstigator al alegerilor locale din judetul Bistrita-Nasaud este PNL.

ZAHARIA COTOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.