În Bistriţa-Năsăud sunt şanse foarte mari ca minim şapte primari şi patru consilieri, toţi făcând parte din PNL BN, să migreze spre formaţiunea proaspăt înfiinţată de Călin Popescu Tăriceanu – Partidul Liberal Reformator, în baza ordonanţei asumate de Guvernul Ponta care dă undă verde pentru 45 de zile la migraţia politică. Primarii în mod special au fost momiţi cu finanţarea unor proiecte pentru dezvoltare locală. Până la închiderea ediţiei, primarul comunei Romuli – Ioan Moniţa, şi consilierul judeţean Mirela Cârcu şi-au pierdut calitatea de membri ai PNL în urma susţinerii făţişe a PLR-ului.

 

Guvernul condus de Victor Ponta a dat undă verde la migraţia aleşilor locali timp de 45 de zile fără ca aceştia să îşi piardă mandatul. Dacă motivul oficial este acela de a face ordine în administraţie, cel neoficial dar real este controlul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc la începutul lunii noiembrie, mai ales prin intermediul primarilor, despre a căror influenţă asupra comunităţilor locale, se ştie foarte bine, este foarte mare de câţiva ani încoace.

Astfel, pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile unor articole din Statutul aleşilor locali, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor. Dacă nu vor să migreze în alt partid, dar nici nu mai vor să rămână în formaţiunea politică în numele cărora şi-au câştigat mandatele, aleşii locali au posibilitatea de a rămâne independenţi.

Guvernul lui Ponta a aprobat ordonanţa cu pricina în numele bunei funcţionări a administraţiilor locale. De fapt totul este o palmă zdravănă dată liberalilor care au îndrăznit să le întoarcă spatele şi să rupă USL, după care li-au dat mâinile cu cei pe care îi blamaseră până în 2012, democrat-liberalii.

 

Primarii liberali, convocaţi exclusiv la Instituţia Prefectului, sub umbrela proiectelor CJ BN

Furtuna s-a dezlănţuit şi în Bistriţa-Năsăud din cauza ordonanţei de urgenţă asumată la finele săptămânii trecute de Guvernul Ponta care dă liber la migraţia politică. Intenţia de adoptare a respectivului act normativ a fost anunţată mai înainte cu o săptămână, când premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au fost în vizită la Bistriţa. Tot atunci Liviu Dragnea a anunţat că în judeţ vor intra circa 8,5 milioane lei, sumă pentru care a semnat 30 de proiecte pe PNDL, dar şi că la rectificarea din luna septembrie Bistriţa-Năsăud va mai primi încă aproximativ 20 de milioane lei.

Cum atunci când este vorba de finanţări majoritatea primarilor nu au nici mamă, nici tată, şi de data aceasta s-a dovedit a fi aşa. Cel puţin în cazul primarilor liberali, foşti parteneri în USL cu social-democraţii. Dar ca să nu dea impresia că părăsesc brusc politica de dreapta, aceştia o dau cotită spre PLR-ul lui Tăriceanu. Săptămâna trecută, şapte din cei nouă primari ai PNL BN au fost prezenţi la convocarea, culmea, a prefectului Ioan Ţintean, cel care are în acest moment statut de înalt funcţionar public şi este, cică, apolitic. Este foarte adevărat că la întâlnirea cu pricina prefectul nu a scos o iotă, ostilităţile fiind conduse de Dorin Popescu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care în urmă cu două săptămâni şi-a pierdut calitatea de membru al PNL, după ce şi-a exprimat public susţinerea PLR-ului, dar a adus şi jigniri la adresa liberalilor bistriţeni. De lângă acesta nu a lipsit administratorul judeţului – Florin Moldovan. Motivul oficial al întâlnirii a fost o discuţie pe marginea implementării unor proiecte gestionate de Consiliul Judeţean.

 

Şapte primari şi patru consilieri PNL au răspuns la apel

Dar să vedem care sunt cei şapte primari PNL care au luat parte la respectiva şedinţă. Discutăm despre Dumitru Bendean – primarul comunei Miceştii de Câmpie, Ioan Mate – Sânmihaiu de Câmpie, Vasile Dologa – Tiha Bârgăului, Ioan Dedean – Şieuţ, Traian Simionca – Livezile, Ioan Cămărăşan – Silivaşu de Câmpie şi Ioan Moniţa – Romuli. Deşi încă democrat-liberal cu acte în regulă, dar trecut în barca PNL de circa un an, de la întrunire nu a lipsit nici primarul comunei Dumitra – Gheorghe Bălăjan, care, conform unor surse ale Gazetei de Bistriţa, ar avea o datorie morală enormă faţă de prefectul Ioan Ţintean, ce datează de prin noiembrie 2012.

Pe lângă primarii mai sus amintiţi au fost prezenţi şi consilieri, doi judeţeni şi doi municipali – Mirela Cârcu şi Mircea Mereuţă, respectiv Gelu Muthi şi Marius Armean.

 

Moniţa şi Cârcu au întors spatele PNL

Dacă majoritatea convocaţilor nu au îndrăznit să îşi spună clar poziţia cu privire la plecarea din PNL şi trecerea în PLR, doi au comis-o. Este vorba de primarul comunei Romuli – Ioan Moniţa şi consilierul judeţean Mirela Cârcu, ambii afirmând răspicat că părăsesc PNL.

„Vreau să fiu primul primar care trece la PLR. Proiectele pe care le-am început împreună în 2012 mi se pare firesc să le duc la îndeplinire. Cu alte cuvinte, mi se pare firesc să fie limpezită scena politică românească. Nu este normal ca domnii parlamentari să nu aibă probleme din acest punct de vedere şi noi, aleşii locali, să avem pumnul băgat în gură. Eu am depus un jurământ faţă de cetăţenii comunei Romuli să fac ceea ce este bine pentru ei şi nu pentru binele vreunui lider de partid sau a unui parlamentar. Personal, am fost ales pe listele USL şi nu cred că e o problemă din acest punct de vedere. Românii şi-au pus speranţe în USL, cu o majoritate covârşitoare de 70%, iar noi trebuie să facem în aşa fel să ducem proiectele până la capăt, cel puţin până în 2016. Să se termine cu ipocrizia că nu suntem liberali şi suntem oportunişti. Spuneţi-mi dacă se poate afirma că C. P. Tăriceanu nu e liberal. E o prostie! E un om pe care l-am apreciat şi îl apreciez în continuare. Sunt primar de 10 ani şi am fost primar şi în timpul guvernării lui, una de succes. Cred că merită să fim alături de el şi în aceste momente”, a spus Ioan Moniţa.

Mai mult decât atât, el s-a arătat convins că toţi primarii liberali din Bistriţa-Năsăud vor părăsi partidul şi se vor îndrepta spre PRL.

„Din discuţiile purtate cu colegii, am ajuns la concluzia că e foarte bine că apare această ordonanţă fiindcă cel puţin se clarifică odată pentru totdeauna apele, ori albă, ori neagră. Probabil unii colegi vor rămâne independenţi, alţii vor adera la PLR. Mă voi număra şi eu printre ei cu tot ce înseamnă organizaţia PNL din Romuli, consilieri. De fapt, tot timpul m-am considerat liberal şi mă consider în continuare. Ce se întâmplă acum în PNL pentru interesele unor lideri nu mi se pare normal. Va fi o lovitură pentru PNL că pleacă toţi primarii sau, mai precis, o trezire la realitate. Eu cred că liberalii sunt cei care fac parte în continuare din USL. Majoritatea oamenilor şi-au pus speranţa în USL, iar acum, mai mult ca oricând, prezenţa liberală la guvernare e absolut necesară. Nu se poate conduce, la ora actuală, fără liberali şi mă bucur că un grup de iniţiativă, cu domnul Tăriceanu în frunte, a decis să rămână la guvernare fiindcă ţara trebuie guvernată. De 20 şi ceva de ani suntem într-un război total. Ajungem la guvernare şi nu ştim cum să fugim de responsabilităţi. Odată pentru totdeauna trebuie să ne asumăm responsabilităţile guvernării. Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat dacă nu era înfiinţat PLR? Toţi primarii mergeau la PSD”, a afirmat primarul comunei Romuli, care a fost membru PRM, mai apoi PD după care a ajuns în PNL.

„Uitându-mă în urmă cu doi ani de zile, îmi amintesc de momentul în care USL a fost votat de 70% din populaţia. A fost un semn că dreapta poate coexista cu stânga şi poate face lucruri frumoase. (…) În luna februarie, când PNL a ieşit din USL am fost foarte dezamăgită pentru că consider că nu a fost un motiv de a ieşi din USL. Am avut un vot foarte mare, 70% care înseamnă ceva. Din nou, i-am dezamăgit pe cetăţeni. Din păcate, mişcarea PNL a creat o stare de nelinişte, de neîncredere în clasa politică. Eu cred că trebuie ca toată clasa politică să se revigoreze, ca oamenii valoroşi să iasă în faţă. E important să facem ceva pentru cetăţeni. Ce se întâmplă acum pe scena politică e dizgraţios. Nu se poate să mergem aşa. Eu sunt de acord cu această Ordonanţă fiindcă e momentul ca toate partidele să ştie că un partid e format din oameni. Dacă eu am intrat membră într-un partid trebuie să fiu respectată de cei care conduc acest partid. E importantă şi decizia mea. Când am ieşit din USL noi nu am fost întrebaţi. S-a luat decizia sus, ni s-a pus în faţă şi la revedere. Am ieşit din USl, ni s-a spus că vom rămâne pe picioarele noastre, dar la câteva luni s-a întâmplat altceva. Eu nu pot să merg în faţa oamenilor. (…) Părerea mea este cine este liberal cu adevărat va rămâne liberal în continuare. Eu îmi voi respecta promisiunea făcută cetăţenilor. Eu nu pot rămâne în marele PNL. Nu am cum” a afirmat Mirela Cârcu care a devenit consilier judeţean în 2013, după ce consilierii judeţeni la acea vreme Stelian Dolha şi Ioan Deneş (încă membru PNL pe atunci) au câştigat câte un mandat de parlamentar. Potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, Mirela Cârcu este cam strânsă cu uşa să facă acest pas din cauza poziţiei ocupată de soţul ei, acesta deţinând funcţia de director al unei şcoli din Sângeorz –Băi.

 

Mereuţă plânge de dorul USL-ului

Ca şi colega sa de partid şi de consiliu, Mircea Mereuţă a dat-o înainte cu USL-ul.

„Am pornit la drum cu primarul din Tiha Bârgăului şi, de câţiva ani, nu s-a mai întâmplat nimic la Tiha Bârgăului. Noi, ca şi consilieri judeţeni, avem obligaţia morală să ducem la îndeplinire alături de primarii actuali să ducem la sfârşit aceste proiecte, ori acest lucru îl poţi face într-o majoritate consolidată la CJ. Am pornit ca USL ca să ne trezim cu o decizie luată dintr-un capriciu. (…) PDL a fost în opoziţie, sancţionat de locuitorii acestei ţări atât la referendumul din 2012, cât şi la alegeri. Neavând ce să facă, au forţat fuziunea cu PNL, iar acum se simt bine sub culorile liberale mai ales la Bistriţa. Acest proiect trebuia bine gândit, bine armonizat şi cred că se putea face asta după 2016. Cred că actuala majoritate trebuie păstrată în CJ, trebuie să nu blocăm CJ şi să ducem la bun sfârşit proiectele, iar unele capricii ale unor lideri ca să dăm satisfacţii acestei opoziţii nu sunt binevenite şi de bun augur”, a spus consilierul judeţean Mircea Mereuţă, care însă nu şi-a prezentat o poziţie clară cu privire la rămânerea în PNL sau părăsirea acestuia.

 

PNL dă cu barda

Reacţia PNL Bistriţa-Năsăud nu s-a lăsat aşteptată, deoarece chiar a doua zi după această întâlnire conducerea organizaţiei judeţene a anunţat public faptul că primarul Ioan Moniţa şi consilierul judeţean Mirela Cârcu şi-au pierduta calitatea de membri ai partidului. Neînfierat nu a scăpat nici prefectul Ioan Ţintean.

„O acţiune precum cea organizată miercuri la Consiliul Judeţean cu participarea exclusiv a aleşilor locali liberali în prezenţa şi sub atenta supraveghere a prefectului Ioan Ţintean este doar una dintr-un lung şir de tentative de destabilizare a Partidului Naţional Liberal, filiala Bistriţa-Năsăud.

Este regretabil că un fost preşedinte al acestei filiale recurge la asemenea practici împotriva fostului său partid dar şi că prin acţiunile de prozelitism politic domnul Ioan Ţintean  îşi încalcă statutul său de înalt funcţionar public” se arată într-un comunicat de presă al preşedintelui PNL BN, Stelian Dolha.

 

Migraţia dintr-un partid în altul nu este traseism politic?!

De cealaltă parte a baricadei, în poziţie de reprezentant al puterii, preşedintele CJ BN – Radu Moldovan se arată foarte încrezător că majoritatea din legislativul judeţean va rămâne neschimbată. Totodată el susţine că are o bună colaborare cu toţi primarii, indiferent de culoarea politică, dar nu a negat că nu va purta discuţii cu cei care nu sunt membri PSD.

„Nu vor exista schimbări în majoritatea Consiliului judeţean, avem în momentul de faţă o majoritate confortabilă care sprijină proiectele de dezvoltare ale judeţului. (…) Nu cred că vor exista schimbări majore din acest punct de vedere. Dacă vorbim de numărul primarilor, e prematur să spun astăzi ceva. Eu am colaborări foarte bune cu toţi primarii, chiar speciale cu unii primari care nu sunt în acelaşi partid cu mine. Nu am purtat în momentul de faţă discuţii concrete din acest punct de vedere cu nimeni, dar nici nu voi fi ipocrit ca cei din opoziţie şi să spun că nu o să port şi nu o să fac astfel de lucruri. O să fac astfel de lucruri şi cei care vor vrea să vină şi să sprijine proiectele CJ BN şi a formaţiunii din care eu fac parte, vor fi supuşi discuţiilor în structurile noastre politice. Am văzut cum se dădeau de toţi pereţii liderii opoziţiei vorbind de modul în care tratează PSD acest lucru. Nu vreau să mă duc la nivel naţional, unde peste 600 de primari au trecut în 2006 la PDL şi PNL. La noi în judeţ, în 2006, aproape 20% dintre primari şi-au schimbat apartenenţa politică la solicitările domnului deputat Oltean şi ale liderului PNL de atunci. Aşa că ar trebui să facem un pic de exerciţiu de memorie. În momentul de faţă avem o adevărată degringoladă din punct de vedere politic şi vă spun de ce. Nici eu, nici ceilalţi 15 consilieri judeţeni aleşi USL nu mai avem structură politică pe care s-o reprezentăm în CJ. De asemenea, asistăm la un nou proiect pe dreapta, nu mai există nici consilieri PNL, nici consilieri PDL. 98% din membrii CJ în momentul de faţă nu mai au partidele pe listele cărora au candidat. Această ordonanţă este binevenită. Consilierii şi primarii vor decide la ce partid continuă” a declarat Radu Moldovan, în opinia căruia schimbările de opţiuni politice nu pot fi calificate drept traseism politic.

radu moldovan 1 ioan tintean Mirela Carcu

1 COMENTARIU

  1. TOTI SUNT TRADATORI DE NEAM SI GLIE ,,PRIN TRADAREA ELECTORATULUI CARE I-A ALES PE LISTELE PNL SI EI AU FUGIT IN BARCA PUTERI ,,ASTA E TRADARE ,,,MERITA CE ESTE MAI RAU,,DISPRETUL ALEGATORULUI ,,AU NOROC CA NUMAI TRAIESTE VLAD TEPES,,,CA ACOLO IN TEPE MERITA TOTI,,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.