În urma ploilor torenţiale căzute joi seara, însoţite şi de intensificări ale vântului, au generat creşteri ale nivelurilor apelor pe cursurile din bazinele superioare, activări ale torenţilor şi scurgeri de pe versanţi. Aceste fenomene meteorologice au avut drept efecte inundarea a zeci de gospodării, blocarea şi ruperea unor porţiuni de drum în comunele Bistriţa Bârgăului şi Rodna.

 

Potrivit unui bilanţ remis de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, la Staţia Hidrometrică Sângeorz-Băi s-au înregistrat 28,5 l/mp/25 minute, iar la Staţia Hidrometrică Anieş s-au înregistrat 35,6 l/mp/2 ore.

La SH Anieş şi SH Rodna, pe Valea Băilor s-a atins cota de atenţie, iar în localitatea Rodna s-a depăşit cota de atenţie cu 5 cm.

Conform sursei citate, în cele două comune afectate de ploile torenţiale situaţia se prezintă astfel:

 

Comuna Bistriţa-Bârgăului

Aversele de ploaie înregistrate în zona Munţilor Călimani au produs viituri pe cursurile torenţiale Valea Stegii şi Valea Repedea, care au antrenat aluviuni si in mod special plutitori (material lemnos).
Drumul judeţean DJ 173 A este afectat pe o lungime de 70 m(rupt şi depuneri de cantităţi mari de aluviuni) Podul de peste Valea Stegii de pe DJ 173 A este blocat cu aluviuni.
Drumul forestier Valea Stegii este distrus pe o lungime de aprox. 1,5.

Comuna Rodna

Datorita averselor de ploaie căzute în zona Munţii Rodnei s-a produs o viitura pe cursul torenţial Valea Secii, afluent de dreapta a Văii Băilor.
Au fost inundate 12 gospodarii, cabana Valea Secii a fost inundată şi este izolată, o casă de vară nelocuită permanent a fost cuprinsă de viitură.
Drumul judeţean DJ 172 J este blocat cu aluviuni şi material lemnos pe o lungime de aprox. 250 m, circulaţia între localitatea Valea Vinului şi Rodna este blocată, 73 de gospodării sunt izolate şi au rămas fără energie electrică.
Cursul de apă Valea Băilor a fost modificat pe o lungime de aproximativ 300 m, afectând drumul de acces în localitatea Valea Vinului.

Pentru limitarea pagubelor au intervenit formaţiile operative ale ISU "Bistriţa", Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Politie, SGA Bistriţa, S.C. Electrica S.A. şi Salvamont, precizează documentul remis de Instituţia Prefectului.
De asemenea, la activităţile de intervenţie au participat şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Rodna cu 10 voluntari şi cinci utilaje, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Maieru cu şapte voluntari şi un utilaj şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa Bârgăului cu şapte voluntari, şase pădurari şi patru utilaje.
Totodată, s-a instituit permanenţa la sediul primăriilor şi s-a acţionat pentru evacuarea a patru familii aflate în pericol, îndepărtarea aluviunilor şi materialului lemnos, pentru decolmatarea podurilor, podeţelor şi a drumurilor. Cursurile de apă şi torenţii sunt monitorizate în permanenţă.

Potrivit unei informări a SGA BN, în următoarele zile nivelurile apelor vor fi în scădere.

 

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here