Cei peste 9.500 de oameni pensionaţi pe caz de boală, de gradul II şi III din judeţul Bistriţa – Năsăud, sunt luaţi la control în această perioadă de angajaţii Casei Judeţene de Pensii.
Verificările în teren au vizat până acum peste 500 de persoane care beneficiază de pensie de boală prin cont bancar. Dintre acestea, doar şase pensionari au fost depistaţi cu nereguli, aceştia aflându-se în străinătate.

La începutul acestui an, Guvernul a anunţat că toate dosarele pensionarilor cu gradul de invaliditate II şi III vor fi verificate, ca urmare a creşterii semnificative a numărului de persoane pensionate pe caz de boală în ultimii ani.
În judeţul Bistriţa – Năsăud, acţiunea de verificare este în plină desfăşurare, urmând a se finaliza spre sfârşitul lunii august. Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa – Năsăud a trimis în teren 43 de angajaţi care au de verificat 9.517 de cetăţeni pensionaţi pe caz boală, încadraţi în gradele II şi III. Într-o primă etapă, pensionarii respectivi care primesc pensia prin cont bancar, sunt căutaţi la domiciliu la adresa declarată de ei.
Apoi, urmează şi verificarea din punct de vedere medical a pensionarilor chemaţi de reexaminare de Casa de Pensii, iar mai apoi decizia finală: sistarea sau nesistarea pensiei de boală. În judeţul Bistriţa – Năsăud există în prezent 9.945 de pensionari pe caz de boală, din care cu gradul I sunt înregistraţi 428 ( n. r – cu însoţitor), iar cu gradele II şi III sunt 9.517 pensionari, din care 5.296 cu gradul II şi 4.221 cu gradul III. Numărul pensionaţilor pe caz de boală, gradul II şi III din judeţ, care primesc pensia prin intermediul cardurilor bancare este de 2.008, din care la nivelul municipiului Bistriţa sunt înregistraţi 1.267. Deocamdată, la nivel de judeţ au fost verificate 520 de persoane, din care 410 sunt din municipiul Bistriţa. Până la data de 20 iulie, în întreg judeţul au fost depistate cu probleme, doar şase persoane din Bistriţa – Năsăud, toate plecate în străinătate.  

„Catalogul” se strigă la domiciliu

Cei peste 40 de angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Bistriţa – Năsăud (CJP BN) au început verificarea pensiilor în data de 10 iulie. Acţiunea vizează doar acele pensii care se primesc prin cont bancar, întrucât cele care ajung prin Poştă sunt supervizate de poştaşi. „Sunt două situaţii: cei care primesc pensia prin cont şi cei care primesc banii prin Poştă. Verificarea pe care o facem noi (n. r – angajaţii CJP BN) îi priveşte doar pe cei care primesc pensia pe card. Colegii noştri se duc acasă la pensionar, iar dacă îl găseşte pe om acasă, este în regulă. Dacă nu îl găseşte, îi lasă un bileţel în uşă, iar el trebuie să vină noi. Unii sunt plecaţi în piaţă sau la medic, aşa că trebuie să le dăm un răgaz de 10 zile să vină să îşi clarifice situaţia.(…) În cazul celor care primesc pensia prin poştă, vom avea situaţia doar după 10 august, pentru că în teritoriu pensiile se plătesc în partea a doua a lunii. S-a făcut o înţelegere între Casa Judeţeană de Pensii şi Poştă, iar poştaşii, în măsura în care nu-i găsesc acasă pe cei vizaţi, depun la Poştă cupoanele pentru care nu s-au făcut plăţi, iar aceste cupoane se trimit înapoi la Casa de Pensii”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ioan Turc, şef Birou Comunicare în cadrul CJP BN. Până acum, angajaţii Casei Judeţene de Pensii au verificat o mare parte a pensiilor de boală din Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz – Băi, Rodna, Rebra, Rebrişoara dar şi zona de la Beclean până la Târlişua.

Şase persoane, cu pensia sistată

Principalele nereguli depistate de angajaţii Casei Judeţene de Pensii constau în faptul că unii pensionari pe caz de boală nu sunt găsiţi la domiciliu, ei fiind plecaţi în străinătate. În cazul lor, pensia de boală va fi sistată. „Am întâlnit nereguli, în sensul că sunt persoane plecate din ţară. Dacă cineva pleacă din ţară nu înseamnă neapărat că se duce să muncească. Sunt unii care au copii acolo şi pleacă din ţară pentru că le convine clima, mai ales celor cu boli respiratorii. Dar există într-adevăr şi persoane care se duc la muncă în străinătate. La noi am întâlnit şase situaţii de genul acesta. Cum ei nu se pot prezenta la noi, trebuie să le sistăm pensia! Deci, nu le luăm pensia din urmă, ci le blocăm pensia, atunci când avem certitudinea că sunt plecaţi la muncă în străinătate. Situaţia lor se rezolvă odată la nivelul judeţului şi pe urmă la nivel central (…). Oricum, faţă de alte judeţe, noi stăm bine, în sensul că nu s-au descoperit acte false cum a fost în Dâmboviţa, unde era luat diagnosticul de la un cetăţean şi era utilizat de mai mulţi, pentru a face dosare pe bandă. La noi nu am găsit aşa ceva şi nici nu cred că vom găsi. Există nişte indicatori care se raportează periodic la Institutul de Recuperare a Capacităţii de Muncă. Întotdeauna ne-am încadrat în baremele care s-au dat”, explică şeful Biroului de Comunicare din cadrul CJP BN, Ioan Turc. Potrivit acestuia, pensionarii pe caz de boală sunt programaţi de către medicul expert să se prezinte la verificare, iar dacă nu se prezintă, pensia lor este blocată. „Deci, medicul expert primeşte un documentar întocmit de spital pe baza internărilor pe care le-a avut omul, a afecţiunilor, a tratamentelor pe care le-a urmat, iar în funcţie de documentar, se analizează situaţia persoanei, se face o nouă expertizare şi se trimite la Bucureşti la Institutul Naţional de Recuperare a Capacităţii de Muncă, care dă verdictul final: fie rămâne în grad de boală şi merge mai departe cu pensia, fie omul este de pensionat, adică este scos din pensie”, a mai spus Turc.

Pensiile pentru limită de vârstă, pe lista verificărilor

Până în anul 2007, pensionarii pe caz de boală care îndeplineau condiţiile pentru trecerea la limită de vârstă, erau trecuţi din oficiu de către salariaţii Casei Judeţene de Pensii, în această categorie. După apariţia Legii nr. 250 de modificare a Legii 19, pensionarii trebuie să facă o cerere cu data de întâi, a lunii următoare. Angajaţii CJP BN susţin că la ora actuală o mare parte a pensionarilor din Bistriţa-Năsăud nu ştiu cum să-şi calculeze stagiul de cotizare şi vârsta standard, să le cupleze şi să vadă când împlinesc vârsta limită pe vârstă. Un astfel de caz este şi cel al lui Anton Pop din Ilva Mare, pentru care un vecin a depus o sesizare la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, cu privire la faptul că, cetăţeanul în cauză îndeplineşte condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă începând cu data de 1 mai 2010, realizând un stagiu de cotizare total de 42 de ani, 3 luni şi o zi, faţă de 33 de ani şi 10 luni necesari conform Legii Nr. 19/2000.
„Şi persoana respectivă habar nu avea! Un vecin a sesizat. Şi omul respectiv îndeplinea condiţiile încă din luna mai. Acesta este un caz reclamat la Prefectură, dar situaţii de acest gen sunt foarte multe la noi în judeţ. Şi acum, cu ocazia verificărilor pe care le facem, pensionarii care îndeplinesc condiţiile necesare sunt trecuţi la limită de vârstă. De asemenea, îi mai clarificăm şi pe cei nerevizuibili. Conform articolului 62 din Lege, cu cinci ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare, dacă omul are stagiul de cotizare neavizat, devine nerevizuibil, aşa spune legea. La sfârşitul întregii acţiuni vom avea o situaţie actualizată”, a conchis Ioan Turc.
Din anul 2001 şi până anul acesta, numărul persoanelor pensionate pe caz de boală a crescut cu aproape 50%, de la 600.000 la peste 900.000, câte sunt în prezent la ora actuală în întreaga ţară. În judeţul Bistriţa – Năsăud, pensiile de boală de gradul II şi III, a rămas relativ constant, anul trecut înregistrându-se circa 9.400 de pensii de boală, faţă de peste 9.500 existente în prezent.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.