Bistritenii vor avea în curînd un nou loc de distractie. În vecinatatea fabricii de oxigen, SC Redivivus Prod Com SRL si SC Mebis SA va fi amenajata o pista de karting. Astfel, au fost facute toate demersurile pentru realizarea acestui proiect si a fost obtinuta aprobarea Consiliului Local Bistrita. Destinatia principala va fi aceea de agrement si competitii sportive si este de asteptat ca acest sport sa prinda si la Bistrita, la fel ca în alte orase din tara, unde pistele de kartig constituie o atractie irezistibila pentru copii si tineri.

Dupa opt luni de la depunerea cererii adresata Primariei Bistrita de catre reprezentantul SC Karting Star SRL, din Beclean, Consiliul Local Bistrita a aprobat în ultima sedinta, în care consilierii s-au întrunit sub vechea coloratura politica, Planul Urbanistic Zonal "Amenajare zona de agrement – pista de karting în municipiului Bistrita, str. Sigmirului”, UTR 14.

Zona verde nu va fi afectata

Terenul pe care se doreste amenjarea pistei de karting se afla în domeniul public al Primariei municipiului Bistrita si are destinatia de spatiu verde, fiind situat în zona „A” de impozitare. Datele cuprinse în Planul Urbanistic Zonal aprobat conform art.1 din proiectul Primariei Bistrita modifica si completeaza prevederile din documentatia de urbanism „Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrita” si din Regulamentul local de urbanism, aprobat prin Hotarârea nr.43/30.03.2004 a Consiliului local al municipiului Bistrita pentru UTR 14. Suprafata maxima necesara acestui obiectiv este de 6.970m.p, dar cu toate ca întinderea este mare dezvoltarea arborilor existenti nu va fi afectata. Cel putin aceasta este prevazut în acordul de mediu si în certificatul de urbanism eliberat în luna septembrie a anului trecut. Accesul la amplasament va fi doar pietonal, potrivit destinatiei amenajarii, si nu se vor realiza pe spatiul verde platforme pentru parcare. De asemenea, prin certificatul de urbanism se cere amenjarea unor gradene pentru spectatori si amenajarea spatiului pentru adapostirea kartingurilor. Spatiul verde din jur va fi întretinut si amenajat de catre beneficiarul pistei de karting. Terenul destinat amenajarii pistei va fi concesionat, conform prevederilor legale.

Expunere de motive

Potrivit prevederilor Legii nr.50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, eliberarea autorizatiilor de construire si a certificatelor de urbanism se face în baza documentatiilor de urbanism aprobate. Conform Legii 350/2001, privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobarea documentatiilor de urbanism se face de catre Consiliul local.

Potrivit prevederilor Legii administratiei publice locale nr.215/2001, art.36 alin 2 lit.c, alin 5 lit c, Consiliul local al municipiului Bistrita aproba documentatiile de amenajarea teritoriului si de urbanism.

Documentatia prezenta studiaza posibilitatea amenajarii unei piste de karting pe terenul în suprafata de 6.970 mp, situat în intravilanul municipiului Bistrita, str. Sigmirului, pe domeniul public al municipiului, teren cu destinatia de spatiu verde. Terenul se afla în vecinatatea zonei industriale si a unei zone de locuinte individuale, iar suprafata strict afectata de amenajarea pistei va avea suprafata maxima de 697mp.

Având în vedere documentatia de urbanism Plan Urbanistic Zonal întocmita de care un proiectant de specialitate, înscris în registrul urbanistilor, avizele solicitate prin certificatul de urbanism, conditiile din avizele emise, propunerile urbanistice din documentatie consilierii locali au propus spre aprobarea Proiectului de hotarâre Plan Urbanistic Zonal "Amenajare zona de agrement-pista de carting în municipiului Bistrita, str. Sigmirului”, UTR 14  

Beneficiar fiind Consiliul local al municipiului Bistrita.

Pentru a fii toate actele în regula înainte de „marea debarasare”, adica de alegeri, s-a întocmit si un raport privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal  “Amenajare zona de agrement-pista de karting” în municipiul Bistrita, str. Sigmirului, UTR 14.

În Planul Urbanistic de Detaliu prezentat era studiat un teren cu suprafata de 6.970 mp având destinatia de spatiu verde, apartinând domeniului public al municipiului Bistrita, pozitia acestuia fiind unul de spatii verzi, parcari, locuri de joaca pentru copii, situat în intravilanul municipiului Bistrita.

Terenul studiat este situat în strada Sigmirului  – UTR. 14, destinat amenajari de spatii verzi. Imobilul este delimitat de strada Sigmirului si strada Industriei, se afla în vecinatatea fabricii de Oxigen, SC Redivivus Prod COM SRL, SC Mebis SA. Documentatia s-a întocmit pentru posibilitatea amenajari unei zone de agrement, pista de karting.

Modul de utilizare a terenului propus prin PUZ s-a elaborat în conformitate cu prevederile P.U.G. Bistrita si are ca scop principal realizarea unor dotari pentru agrement. Suprafata terenului studiat fiind de 6.970 mp, iar suprafata pe care consilierii locali o doresc pista de karting este de 697 mp.

De la proiecte la realitate

În luna aprilie documentatia a fost expusa în holul Primariei municipiului Bistrita pentru consultarea populatiei. Dupa cum declara municipalitatea pâna la aceasta data nu s-a înregistrat nicio contestatie.

Însa, la viteza cu care se misca lucrurile în primarie, s-ar putea ca micutii de azi sa ajunga parinti pâna când Bistrita va avea, în sfârsit, o adevarata pista de karting.

În judet exista aproximativ 300 de micuti amatori ai acestui sport, care vor putea beneficia de aceasta pista de karting care se va construi în municipiu. Acesti copii, de vârsta scolara, activeaza în cadrul celor trei cercuri de karting de la Clubul Elevilor din orasele Beclean, Nasaud si Sângeorz-Bai. Din pacate Palatul Copiilor din Bistrita nu se poate lauda cu un asemenea cerc de karting, deoarece pâna la aceasta data niciun elev bistritean nu s-a înscris aici. Grigore Grapini, directorul Palatului Copiilor din Bistrita, a declarat ca cei 300 de elevi vor beneficia de aceasta pista doar în momentul desfasurarii concursurilor.

În lipsa unei piste adecvate, concursurile de acest gen au avut loc pâna acum pe strazile municipiului Bistrita, cel mai recent fiind concursul care a avut loc în data de 1 mai acest an si care a fost adresat celor cu vârsta cuprinsa între 8 si 25 de ani. Competitia, la care au participat 11 alte cluburi din tara, respectiva a fost organizata de asociatia sportiva „Club XRT”, iar traseul a cuprins zona centrala a orasului.

Desi dateaza de prin anii ’50, avându-si originea în SUA, kartingul a devenit o adevarata scoala de pilotaj abia în anii ’70 pentru cei care aveau sa devina mai târziu. Piloti ca Ayrton Senna, Alain Prost, Ricardo Patrese sau Michael Schumacher sunt doar câtiva dintre cei care se mândresc ca debutul lor în sporturile cu motor a fost în karting.

Aurelia Moldovan

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here