Gloria Bistriţa a avut un final de sezon dezastruos, clasându-se pe cel mai slab loc, de când evoluează în Divizia A.
Cu nocturna neplătită şi datorii la Finanţe, (ţeapa Moraes fiind cireaşa de pe tort), Tata Jean îşi toacă nervii pentru Gloria de altădată.

După toate aceste probleme majore pentru gruparea din Parcul municipal, colac peste pupăză, clubul nu a primit licenţa pentru următorul sezon 2011 – 2012 şi în primă fază a fost retrogradată pentru neplata datoriile către Stat. Comisia de licenţiere analizează situaţia nou-creată şi se va pronunţa în cazul Gloria Bistriţa, pe 20 iunie.

Combinaţii pe regulamente

Preşedintele Comisiei de Apel a Sistemului Naţional de Licenţiere a Cluburilor, Mihai Alexandru Micu, a anunţat retrogradarea Gloriei Bistriţa, după 21 de ani de evoluţie în Divizia A. Preşedintele Micu spune că această decizie este definitivă şi nu poate fi atacată nicăieri. Alături de Gloria Bistriţa, nici Universitatea Craiova şi vicecampioana FC Timişoara nu au primit licenţa pentru sezonul 2011-2012 şi vor juca în liga a treia.
Situaţia financiară a echipei bistriţene se complică, milionul promis de primarul Creţu fiind condiţionat de evoluţia în prima ligă. După retrogradarea de culise, Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), dă o mână de ajutor lui Jean Pădureanu şi propune modificări care ar avantaja Gloria Bistriţa. Preşedintele FRF propune ca datoriile către Stat să fie rezolvate de club, fără a pune în pericol activitatea sportivă. Mai ales că oficialii clubului bistriţean consideră că Gloria a jucat pe teren şi nu este normal ca să fie retrogradată pentru datoriile acumulate.   
Petrolul Ploieşti, Dacia Mioveni şi FC Bihor sunt echipele ce ar putea lua locul celor trei retrogradate.

Datoriile ce pot pune capăt Gloriei

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa Năsăud a scos la vânzare peluza Gloriei Bistriţa, pentru datoriile acumulate către bugetul de stat. Pentru recuperarea datoriilor, Finanţele au organizat mai multe licitaţii cu strigare, dar nimeni nu s-a arătat interesat de construcţia din incinta stadionului echipei bistriţene. Preţul de pornire a fost de aproximativ un milion de lei. (peluza plus pasarela de acces la peluză).
Capacitatea peluzei este de 2.151 scaune, iar dedesubt se afla o sală de mese şi bucătăria clubului. Preţul de pornire a licitaţiei a fost 882.225 lei. În plus, Finanţele au scos la vânzare şi pasarela de acces la peluza, la preţul de 24.900 lei. Preţ final, peluza plus pasarelă de acces: aproximativ un milion de lei. Dacă clubul Gloria nu achită datoriile acumulate, peluza clubului va fi din nou scoasă la licitaţie. În total, datoriile către bugetul de stat se ridică la aproximativ 100.000 de euro.
Nocturna Gloriei pune mari probleme financiare clubului bistriţean. Investiţia a costat aproximativ trei milioane de lei şi de mai bine de trei ani, Elba Timişoara încearcă să recupereze banii restanţi, aproximativ două milioane de lei. Juriştii firmei au venit la Bistriţa special pentru o licitaţie cu strigare, prin care să-şi recupereze urgent investiţia. Nimeni nu s-a arătat interesat de nocturnă şi autocare, în consecinţă Pădureanu a fost nevoit să promită marea cu sarea.

100.000 de euro – un mizilic pentru tata Jean

Datoria care ar putea retrograda Gloria Bistriţa este de aproximativ 100.000 de euro şi a fost practic o scăpare a conducerii clubului. Pe vechiul regulament, datoriile către Stat nu erau criterii de licenţiere şi tocmai de aceea nu au fost luate în calcul. Oricum, decizia finală aparţine Comitetului Executiv al FRF, care se va pronunţa în 20 iunie. Mircea Sandu crede că suma nu este una exagerată şi Pădureanu putea lejer să facă rost de 100.000 de euro ca să fie sigur de săparea de la retrogradare.

Bani de la municipalitate, doar dacă Gloria nu pică

Primăria Bistriţa mai trebuie să onoreze o datorie de un milion de lei, prin HCL nr. 25/2011. Chiar dacă Gloria Bistriţa a ratat obiectivele fixate, clubul va încasa până la urmă banii primăriei, prin modificarea Hotărârii de Consiliu Local.  
Clasarea primei echipe de seniori pe locurile 8-10 în prima ligă de fotbal a FRF/LPF; clasarea echipei a II-a pe unul din locurile 1-6  în competiţia în care participă; clasarea echipelor de copii şi juniori pe locurile 1-6 în competiţiile în care participă şi clasificarea cel puţin unei echipe de la nivelul juniorilor într-o finală la nivel naţional, sunt câteva din condiţiile impuse de legislativul local pentru ca Gloria să poată primi banii. Clubul bistriţean nu a respectat condiţiile impuse de contract, iar o parte din obiective au fost ratate, Gloria clasându-se pe locul 14 la finalul campionatului. În şedinţa de Consiliu Local, consilierii au acceptat doleanţele clubului şi vor acorda banii, indiferent de poziţia în clasament. Creţu a promis că un milion de lei vor intra în conturile grupării din Parcul municipal, imediat ce modificările contractuale vor intra în vigoare.

Oficialii sar ca arşi şi cer răbdare

Conducerea Gloriei Bistriţa nu se impacientează şi analizează la rece situaţia creată pentru neplata datoriilor.
„După ce într-o primă instanţă Comisia Naţională de Licenţiere a acordat licenţa de club apt a participa în ediţia 2011/2012 a Campionatului Ligii I a României, Comisia de Apel a retras acest titlu clubului ACF Gloria 1922 Bistriţa. Apelul formulat de dl. Viorel Duru şi înaintat Comisiei de Apel se sprijină pe acuzaţia că ACF Gloria 1922 Bistriţa nu îndeplineşte exigenţele criteriului financiar, ca urmare echipa va retrograda în Liga a II-a. Acuzaţia nu constituie un argument definitoriu pentru licenţiere atât timp cât arieratul în discuţie este în faza disputei la instanţa judecătorească. În consecinţă, aşteptăm comunicarea oficială cu argumentaţia de rigoare după care se va putea proceda la adoptarea căilor de atac a hotărârii Comisiei de Apel”, s-a arătat într-un comunicat remis presei de către reprezentanţii Asociaţiei Club Fotbal 1922 Bistriţa.
În privinţa retrogradării Gloriei Bistriţa, decizia finală va fi luată în 20 iunie, dată la care se va pronunţa Comitetul Executiv, compus din: Mircea Sandu – preşedinte, Dumitru Dragomir – vicepreşedinte, Octavian Gogu – vicepreşedinte, Cristian Borcea, Marius Stan – reprezentanţi ai Ligii 1,Cornel Şfaiţer, Marian Rusen – reprezentanţi ai Ligii a 2-a, Ştefan Stana, Cristian Bobar – reprezentanţi ai Ligii a 3-a, Paul Costaş – reprezentant al cluburilor de copii şi juniori, Sorin Ţerbea – reprezentant al cluburilor de fotbal în sală, Marian Pălărie – reprezentant al fotbalului feminin, Vasile Avram – preşedinte CCA, Dumitru Costin – preşedintele Sindicatului fotbaliştilor.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.