Specialiştii pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa – Năsăud (ISU BN) au distrus vineri, în mod controlat, muniție neexplodată descoperită pe raza județului Bistrița-Năsăud.

Au fost neutralizate în total, patru proiectile explozive şi perforante de diferite calibre şi muniţie de infanterie. Au fost distruse un număr de patru proiectile explozive şi perforante de diferite calibre şi muniţie de infanterie.

 

„Specialiştii pirotehnişti readuc în atenţia tuturor cetăţenilor faptul că muniţiile rămase neexplodate reprezintă toate categoriile de muniţii utilizate în scop militar, trecute prin gura de foc, lansate sau iniţiate, care nu au avut efect final prin nefuncţionare sau cele neutilizate şi care nu au fost distruse”, se precizează într-un comunicat al ISU BN.

Asanarea terenului şi neutralizarea muniţiei rămase neexplodate din timpul conflictelor armate se execută de către subunităţi specializate şi specialişti pirotehnicieni din serviciile de urgenţă profesioniste.

Reguli obligatorii pentru cetățenii care descoperă muniție sau proiectile explozive

– NU o atingeţi, NU o loviţi şi NU o mişcaţi;

– NU o introduceţi în foc;

– NU o duceţi la fier vechi;

– NU încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;

– NU folosiţi muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

– NU introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţiile descoperite neexplodate;

– Discutaţi cu copiii toate aceste reguli preventive şi explicaţi-le pericolul la care s-ar putea expune dacă nu le respectă;

– Anunţaţi imediat organele de politie, autorităţile administraţiei publice locale sau sunaţi la numărul unic pentru apeluri de urgenţă, 112;

– Respectaţi regulile si măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.