Primăria municipiului Bistriţa premiază varianta câştigătoare a Concursului de soluţii „Amenajare şi modernizare Piaţa Centrală – Municipiul Bistriţa”. Festivitatea de premiere va avea loc joi, 13 noiembrie, începând cu ora 10.00, în sala mare de şedinţe din Piaţa Centrală, nr. 6.
Concursul, demarat în urmă cu 5 luni, s-a desfăşurat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania şi a avut ca principal obiectiv selectarea celor mai bune proiecte pentru amenajarea şi modernizarea Pieţei Centrale din centrul istoric al municipiului Bistriţa.
Au intrat în competiţie cinci propuneri, iar juriul format din cinci membri – arhitecţi, profesori universitari, cu vastă experienţă în domeniu – a desemnat drept variată câştigătoare pe cea propusă de S.C. Planwerk S.R.L. Cluj-Napoca.

2 5

 

Proiectul prevede:

– Pietonalizarea pieţei şi reunificarea ei spaţială este un prilej de a activa repere istorice şi tradiţii ale Bistriţei, într-o formă contemporană, non-muzeală şi strâns legată de viaţa oraşului. Caracterul liber şi continuu al spaţiului, reţinerea formală a amenajărilor sunt echilibrate de varietatea arhitecturii făcută vizibilă, de activităţile şi atmosferele care devin posibile. Eliberarea, defragmentarea, unificarea spaţială şi funcţională sunt scopurile principale ale propunerii. Eliminarea parcărilor, a unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos oferă perspective şi trasee noi şi permite perceperea şi înţelegerea spaţiului. În deschiderea largă a pieţei, obiectele vechi şi noi ies din configuraţia geometrică dictată de carosabile şi alei şi se aşează firesc în logica locului

– Vechea incintă fortificată a bisericii este readusă la suprafaţă pentru a media cu subtilitate între animaţia evenimentelor şi a fluxurilor pietonale de pe latura de nord şi calmul grădinii urbane de pe amprenta fostului cimitir la sud. Repere punctuale cunoscute, dar dispărute, ale evoluţiei pieţei sunt integrate funcţional şi ambiental în organizarea pieţei şi evocate discret în amenajare. Pe traseul canalului care străbătea piaţa pe latura sudică este propus un curs de apă integrat în pavaj şi însoţit de jocuri alcătuite din jeturi montate la nivelul de călcare. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă

– Reorganizarea componentei vegetale urmăreşte (re)afirmarea celor două zone tradiţionale ale pieţei, fără însă a trasa o delimitare spaţială tranşantă între acestea. Selectarea vegetaţiei actuale păstrate are la bază criterii legate de eliberarea câmpurilor vizuale (în primul rînd asupra bisericii şi a fronturilor), de starea şi vârsta arborilor şi de potenţialul acestora de a articula diferite zone funcţionale ale pieţei

– Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă. Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic: o grădină urbană. Sunt selectate şi completate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate.

1 COMENTARIU

  1. Citind aceasta stire ai impresia ca acest proiect este comandat si realizat intr-o limba noua necunoscuta localnicilor. Seamana descrierea f. bine cu studiul facut de un neamt pt. executarea pistelor de biciclete. Concluzia este jalnica pt. ca din cei 104 arbori existenti vor ramane 4-5. conform imaginilor din desene dar si a gandirii total eronate a celor de la urbanism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.