Peste două tone de produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă au fost controlate, în perioada 14 noiembrie – 15 decembrie,  de comisarii de la Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud, din care la mai mult de jumătate  s-au constatat abateri.

În urma controlului au fost aplicate 14 amenzi contravenţionale în valoare  29.000 lei şi şapte avertismente.

 

În perioada 14.11 – 15.12.2011 s-au desfăşurat acţiunile tematice de control privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă şi privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a membranelor naturale destinate consumatorului final.
Controalele s-au desfăşurat în reţeaua comercială, atât de pe raza municipiului Bistriţa, cât şi din alte localităţi urbane şi rurale ale judetului.
În final, din controalele efectuate la cei 22 operatorii economici rezultă că au fost verificate 2.667,5 kg produse specifice sărbătorilor de iarnă şi 37 mii metri membrane, în valoare totală de 44.600 lei, din care cu abateri 1.120,55 kg produse şi 36.990 metri membrane, în valoare totală de 25.667,17 lei.

În urma controlului, au fost încheiate 21 procese verbale de constatare contravenţie, din care 14 au fost amenzi contravenţionale în valoare totală de 29.000 lei şi şapte avertismente.
"Tot pentru abaterile constatate s-a dispus măsura opririi definitive de la comercializare a 12,77 kg produse specifice sărbătorilor de iarnă, altele decât carne sau preparate din carne, cu durata limită de consum depăşită şi ambalaje deteriorate, în valoare totală de 193,1 lei, precum şi măsura opririi temporare de la comercializare a 1.107,78 kg produse specifice sărbătorilor de iarnă, în valoare de 13.616 lei si 36.990 metri membrane, în valoare de 11.857,4 lei care prezentau deficienţe de informare etichetare. Cele mai frecvente abateri de informare etichetare constau în: identificarea de produse neînsoţite de etichete cu informaţiile necesare consumatorilor, de produse etichetate dar cu informaţii incomplete sau incorecte, de produse cu informatiile de pe etichete netraduse – în totalitate sau numai parţial – în limba română, produse cu denumirea produsului, cantitatea netă şi valabilitatea neînscrise în acelaşi câmp vizual, precum şi produse cu informaţiile inscripţionate cu caractere foarte mici încât acestea sunt descifrabile numai cu ajutorul lupelor sau altor instrumente optice", precizează Dina Suciu, comisarul şef al CJPC BN.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.