Peste 230 de firme şi 18 ocoale silvice din judeţ au solicitat Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Bistriţa-Năsăud conturi în vederea utilizării aplicaţiei ,”Wood Tracking”. Aceasta face parte din proiectul „Radarul pădurii” un sistem de monitorizare a operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.
În cadrul unei şedinţe a Colegiului Prefectural, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj-Napoca au prezentat noile obligaţii pe care le vor avea operatorii care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn începând cu data de 8 octombrie, când va intra în vigoare „Radarul Pădurii”.

 

„Se cunoaşte faptul că din anul 2008 la nivel naţional a fost implementat Sistemul SUMAL, sistem informaţional integral de urmărire a materialului lemnoscu scopul de a urmări trasabilitatea  materialului lemnos şi a furniza anumite date statistice. Folosirea Sistemului Sumal este obligatorie atât de către  ocoalele silvice, cât şi de către operatorii economici care care desfăşoară actăvităţi de exploatare, comercializare, prelucrare  şi operaţiuni de import-export a materialului lemnos. Începând cu data de 8 octombrie 2014, toţi emitenţii avizelor pentru material lemnos sunt obligaţi să fie dotaţi cu dispozitive de tipul telefoanelor mobile şi sau a tabletelor. Există anumite condiţii minime pe care trebuie să le îndeplinească aparatele respective, trebuie să dispună de sistemul de operare Android 2.2 minim sau versiunile ulterioare, să dispună de GPS integrat, să permită o conexiune la baza de date de minim 100 MG/lună, acestea fiind condiţiile minime. Versiunile ulterioare sunt adaptabile, iar din datele pe care le avem în prezent se lucrează la varianta pentru folosirea IPhon-ului şi al Desktopului. Pe terminalul respectiv toţi profesioniştii vor fi obligaţi să descarce aplicaţia Wood Tracking care este pusă în mod gratuit de către Ministerul de resort la dispoziţia lor, însă utilizarea aplicaţiei respective se face cu ajutorul unui user şi a unei parole personalizate, pentru obţinerea fiind necesare de către ITRSV-uri a unor fate personale ale utilizatorilor, nume, prenume, CNP, adresă şi adresă de e-mail. Sunt mii de astfel de persoane care şi-au manifestat intenţia de a deveni viitori utilizanţi ai aplicaţiei respective. La nivelul judeţului până la ora actuală s-au introdus toate cele 18 Ocoale Silvice, precum şi  peste 230 de operatori economici până la această dată, care au trimis datele şi au primit deja conturile şi parolele”, a precizat Daniel Pop, inspectorul şef ITRSV Cluj-Napoca.

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, ITRSV Cluj Napoca, prin Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Bistriţa-Năsăud, a introdus în sistemul SUMAL la un număr de 231 operatori economici şi un număr de 18 ocoale silvice, care au solicitat până la această dată conturi în vederea utilizării aplicaţiei ,,Wood Tracking”.

„Radarul pădurii”, proiect iniţiat de ministrul Doina Pană se vrea a fi un program care să vină în sprijinul combaterii furturilor de lemn şi a defrişărilor ilegale. Din 21 septembrie, sistemul este testat la nivelul întregii ţări. Toate aceste noi modificări legislative au drept scop reducerea tăierilor ilegale de masă lemnoasă din România, împiedicarea introducerii pe piaţă a materialului lemnos fără provenienţă legală, precum şi simplificarea şi eficientizarea actului de control exercitat de organele abilitate cu privire la provenienţa materialului lemnos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.