Cu două săptămâni înainte de reînceperea cursurilor în învăţământul preuniversitar, aproape jumătate dintre unităţile şcolare din judeţul Bistriţa-Năsăud nu sunt încă autorizate sanitar. Este vorba de grădiniţe, şi şcoli, unde există diferite probleme.
La unele unităţi de învăţământ se execută lucrări de reparaţii sau consolidare, alte şcoli nu sunt racordate la reţeaua de apă potabilă, iar altele nu au grupuri sanitare decât în curtea şcolii.

Săptămâna trecută, prefectul judeţului, Cristian Florian, a convocat o şedinţă a Colegiului Prefectural Bistriţa-Năsăud în cadrul căreia Vasile Marc, inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN) a prezentat stadiul pregătirii unităţilor şcolare şi asigurarea personalului didactic pentru anul şcolar 2011–2012.
Cu această ocazie, Marc a declarat că 172 de şcoli din judeţ nu au autorizaţie de funcţionare. Inspectorul general a mai adăugat că în urma examenelor de titularizare şi a celor pentru suplinitori au rămas neocupate 175 posturi/catedre, din care 100 posturi/ catedre complete şi 75 catedre incomplete.

12 şcoli închise

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat că începând cu noul an şcolar, din cauza numărului mic de elevi care învaţă în unele şcoli, s-a decis închiderea a 12 unităţi de învăţământ.
Inspectorul şcolar general Vasile Marc, spune că din data de 12 septembrie, pe raza judeţului nostru vor funcţiona 401 unităţi şcolare, faţă de 413 câte funcţionau în anul şcolar trecut.
„Legat de pregătirea noului an şcolar, numărul unităţilor cu personalitate juridică de pe raza judeţului a scăzut de la 122 la 119. În anul şcolar trecut existau 413 şcoli, unele dintre ele fiind comasate cu alte unităţi de învăţământ începând cu anul acesta şcolar. Pe lângă comasarea şcolilor respective, o serie de şcoli de arte şi meserii (n. r. –SAM) au fost transformate în şcoli generale, cum ar fi cele din Budacu ce Sus, Parva şi Rebra sau în grupuri şcolare, la Spermezeu”, a precizat Vasile Marc.
Tot din acest an două grupuri şcolare au fost transformate în colegii. Este vorba despre Colegiul Economic Năsăud şi Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” Bistriţa. De asemenea, Şcoala Generală din Târlişua a fost transformată în Grup Şcolar.
Foarte multe şcoli neautorizate

Problema autorizării sanitare a şcolilor a fost un alt subiect dezbătut în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
Vasile Marc a spus că doar 173 de şcoli au autorizaţie de funcţionare, alte 56 sunt în curs de autorizare, iar 172 nu au autorizaţie, principala problemă fiind lipsa apei potabile în unităţile şcolare din mediul rural.
În ceea ce priveşte efectuarea lucrărilor de igienizare şi reparaţii curente, 70 % din şcoli au efectuat lucrările de igienizare, iar unele sunt în curs de igienizare.

175 de catedre neocupate

Inspectorul general Vasile Marc a adus în discuţie şi realizarea planului de şcolarizare la clasa a IX-a, declarând că încă nu au fost ocupate toate locurile disponibile, conform planului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
„La clasa a IX-a, din cele 130 de clase propuse şi aprobate de minister au fost realizate doar 123 de clase. Mai avem de realizat şapte clase, însă acest lucru se va putea face după ce se termină sesiunea de corigenţe”, a completat inspectorul general.
O altă problemă abordată de generalul ISJ BN a fost cea cu privire a gradului de ocupare a catedrelor din şcolile din judeţ. Astfel, în noul an şcolar, numărul posturilor didactice, didactice auxiliare şi nedidactice este de 5.286. În prezent, 175 de posturi sunt vacante, urmând ca în următoarea etapă acestea să fie repartizate pensionarilor care doresc să mai lucreze în învăţământ şi necalificaţilor.
Aproape jumătate dintre candidaţii care s-au înscris în Bistriţa-Năsăud la concursul de titularizare din acest an s-au retras din examen, ei părăsind sala după cel puţin o oră de la deschiderea plicului cu subiecte. La proba scrisă a examenului au fost prezenţi doar 453 de candidaţi din totalul de 874 care şi-au validat dosarele de înscriere la concurs. Alţi 421 de candidaţi s-au retras din examen din proprie iniţiativă, probabil speriaţi de camerele de supraveghere şi de subiecte. Din cei rămaşi, doar 123 au reuşit să obţină notă peste 7, iar 296 peste 5.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a scos la concurs 629 de posturi, dintre care doar 105 au fost titularizabile. În prima etapă de repartizare au fost ocupate un număr de 64, după care alte 14 posturi au fost ocupate de dascăli din alte judeţe ale ţării.
Pentru concursul de suplinire, la sediul ISJ BN au fost depuse 530 de dosare, numărul locurilor disponibile fiind de 551. Dintre acestea, cele mai multe au fost de educator, învăţător, profesor de biologie, de engleză şi franceză. La examen însă, s-au prezentat doar 205 candidaţi, 32 dintre aceştia părăsind sala la vederea subiectelor. La afişarea rezultatelor, 103 profesori s-au bucurat să vadă că au obţinut note peste 5. După rezolvarea contestaţiilor, alte două persoane au luat note peste 5.

Sosesc microbuze noi

În anul şcolar 2011-2012, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud va mai primi încă patru sau cinci microbuze şcolare, conform celor spuse de Vasile Marc. Acestea au fost solicitate pentru a-i transporta pe elevii care vor fi nevoiţi să meargă la şcoală la câţiva kilometri depărtare de casă, după comasarea sau desfiinţarea unităţilor unde micuţii învăţau.
„În prezent, deţinem 55 de astfel de microbuze pentru transportul elevilor. Sperăm că în curând în judeţul nostru vor sosi alte patru-cinci astfel de maşini”, a precizat sursa citată.
Circa 100 de elevi din localităţi ca Budeşti Fânaţe, Ciceu Poieni, Fântânele şi Jelna se află în această situaţie. Mai exact, cei de la şcoala din Ciceu Poieni vor învăţa din toamnă la Dobric, cei din Fântânele vor merge la Corvineşti şi Lechinţa, cei din Budeşti Fânaţe vor învăţa la Budeşti, iar cei din Jelna vor fi aduşi la Bistriţa.

Corn şi lapte pentru 36.000 de elevi

De programul lapte şi corn vor beneficia în noul an şcolar peste 36.000 de elevi din judeţ. Licitaţia pentru lapte s-a încheiat deja, câştigătoare fiind firmele Dorna din Vatra Dornei şi Albalact din Alba Iulia, iar licitaţia pentru cornuri este încă în desfăşurare.
„Pentru o mai bună aprovizionare şi desfacere a produselor s-au format pe nivel de judeţ cinci zone de distribuţie pentru produsele lactate şi produsele de panificaţie, astfel: zona I- Bistriţa  – 14.370 preşcolari şi elevi, zona II- Sângeorz Băi – 6.245 preşcolari şi elevi, zona III- Beclean  – 5.937 preşcolari şi elevi, zona IV- Năsăud – 6.468 preşcolari şi elevi şi zona V- Teaca-Lechinţa – 3.678 preşcolari şi elevi”, a declarat Grigore Turcu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
În anul şcolar 2011 – 2012 se vor acorda gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,315 lei/ elev, pentru o perioadă de maxim 100 de zile de şcolarizare.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.