Ani grei de închisoare îl așteaptă pe Liviu Căienar, condamnat în două dosare pentru trafic de droguri. În urmă cu o săptămână, Tribunalul Bistrița-Năsăud a pronunțat sentința în dosarul în care Căienar a fost judecat, alături de Ionuț Moldovan, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare de risc şi mare risc, complicitate la introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc și deținere de droguri de risc şi mare risc, condamnându-l la 14 ani și 4 luni de închisoare, în care sunt incluse și pedepsele din dosarul anterior, precum și cele aplicate de instanțele străine. În ceea ce îl privește pe Moldovan, instanța s-a văzut obligată să înceteze procesul penal, întrucât a intervenit decesul acestuia. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Cluj.

Acest dosar este disjuns din dosarul în care au fost anchetați și judecați Marian Dan Mihăescu și Emanuel Tobias Mihăescu, tată și fiu, întrucât aceștia doi și-au recunoscut faptele și au apelat la procedura simplificată.

Moldovan i-a cerut să-i facă rost de droguri

Cei doi Mihăescu, Căienar și alte două persoane aflate pe teritoriul Spaniei – marocanul Issam Anase și un român poreclit Micuțu – au organizat și efectuat 5 transporturi de droguri de risc și de mare risc (în total cantitatea de 31,392 kg de canabis și 899 grame de cocaină) din Spania în România.

“În toamna anului 2018, anterior datei de 9.11.2018 ( când a fost săvârşit primul act material component al infracţiunii de trafic de droguri de care sunt acuzaţi inculpaţii) inculpaţii Mihăescu Marian Dan, Moldovan Ionuț Mihai, Căienar Liviu Adrian împreună cu două persoane neidentificate la acel moment aflate pe teritoriul unui stat străin – despre care în cursul anchetei s-a stabilit că sunt numiţii Issam Anase – cetăţean marocan şi cetăţeanul român rezident în Spania pe nume (…) poreclit «Micuţu», au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc şi de mare risc, fără drept – prev. de art. 3 al. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000 şi trafic de droguri de risc – constând în transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc – prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, grup la care a aderat ulterior numitul Mihăescu Emanuel Tobias, precum şi alte persoane, în calitate de transportatori ai drogurilor sau cumpărători ai acestora.

Inculpatul Căienar Liviu Adrian a locuit şi a muncit în Spania, de la vârsta de 18 ani până în luna august 2018, în cea mai mare parte în localitatea Roquetas del Mar. În această perioadă, în cursul anului 2016 l-a cunoscut pe inculpatul Moldovan Ionuț Mihai care se afla în vacanţă în aceeaşi localitate. Cei doi au făcut schimb de numere de telefon pentru a putea ţine legătura ulterior, dacă vor avea nevoie.

Aşa cum rezultă chiar din declaraţia inculpatului Căienar Liviu Adrian dată în prezenţa apărătorului său ales la data de 25.06.2019, la începutul anului 2018, cu ocazia unor convorbiri telefonice purtate cu ajutorul aplicaţiei Signal ( prin intermediul căreia sunt criptate comunicaţiile), inculpatul Moldovan Ionuț Mihai i-a solicitat inculpatului Căienar Liviu Adrian să îi facă rost/să îi procure droguri respectiv cannabis din Spania, pentru a le transporta ulterior în România.

Cei doi inculpaţi au purtat mai multe astfel de discuţii prin intermediul aceleiaşi aplicaţii cu privire la cantităţile de droguri şi modalitatea în care acestea ar putea fi aduse în România. Se reţine din declaraţia inculpatului Căienar Liviu că inculpatul Moldovan Ionuț Mihai i-a cerut inculpatului Căienar Liviu Adrian să îi procure cantităţi mari de cannabis de ordinul a 4,5,10 kilograme care să fie aduse din Spania de către (…) ( porecla inculpatului Mihăescu Marian Dan). Înţelegerea iniţială a fost ca inculpatul Căienar să procure cannabisul care urma a fi transportat de Mihăescu Marian Dan, iar Moldovan Ionuț să cumpere drogul cu suma de 3.500 euro bani care urmau a fi predaţi tot prin intermediul lui Mihăescu Marian Dan.

Inculpatul Căienar Liviu Adrian a acceptat oferta inculpatului Moldovan Ionuț Mihai, astfel că a luat legătura cu un cetăţean străin – marocan – numitul Issam Anase, aflat în aceeaşi localitate – Roquetas del Mar din Spania, căruia i-a comunicat că are posibilitatea de a transporta droguri în România, pentru vânzare, solicitându-i să îi pună la dispoziţie diferite cantităţi de droguri. De asemenea, inculpatul Căienar Liviu Adrian îl cunoştea şi pe numitul (…) – cunoscut sub pseudonimul «Micuţu», căruia, de asemenea, i-a solicitat să îi pună la dispoziţie diferite cantităţi de cannabis pentru a fi trimise în România pentru vânzare. Astfel, inculpatul Căienar Liviu Adrian, având promisiunea celor doi dealeri – Isam şi Micuţu în sensul procurării cantităţilor de cannabis, i-a comunicat acest aspect inculpatului Moldovan Ionuț Mihai.

În aceste împrejurări inculpaţii Căienar Liviu Adrian, Moldovan Ionuț Mihai, inculpatul Mihăescu Marian Dan şi cei doi dealeri – numiţii Isam şi Micuţu, au pus bazele grupului care urma să se ocupe cu traficul intern şi internaţional de droguri, contând în achiziţionarea cantităţilor de cannabis din Spania, de la dealerii Isam şi Micuţu fie de către inculpatul Căienar Liviu Adrian, direct sau prin intermediari, fie de către inculpatul Moldovan Ionuț Mihai, în aceeaşi modalitate sau de către inculpatul Mihăescu Marian Dan, iar ulterior, s-a şi concretizat scopul pentru grupul care a fost constituit”, a reținut instanța din rechizitoriul întocmit de procurori.

Căienar, liderul grupării

În grup fiecare avea rolul său bine definit. Astfel, Issam și Micuțu erau distribuitorii drogurilor către Căienar, Moldovan și Mihăescu. Căienar era intermediarul dintre Issam și Micuțu, și ceilalți doi români, respectiv Moldovan și Mihăescu, și a primit o parte din drogurile procurate din Spania și a contribuit cu sume de bani pentru procurarea acestora. Moldovan era principalul beneficiar al cantităţilor de droguri procurate din Spania, care a contribuit în cea mai mare parte cu sumele de bani destinate achiziţionării drogurilor din Spania şi care a distribuit ulterior drogurile pe teritoriul României; de asemenea, acesta a fost şi cel care, pe baza relaţiilor sale a asigurat mentenanţa autoturismelor destinate transportului drogurilor. De asemenea, Mihăescu era transportatorul drogurilor din Spania, de la cei doi dealeri pe teritoriul României; acesta s-a deplasat – în cazul tuturor actelor materiale ce fac obiectul acuzaţiilor, în localitatea Roquetas del Mar din Spania, a predat dealerilor sumele de bani, a primit de la aceştia cantităţile de droguri pe care le-a transportat în România şi le-a predat lui Căienar şi/sau Moldovan.

Procurorii susțin că Liviu Căienar era de fapt liderul grupării, ]n timp ce Moldovan era finanțatorul

“Inculpatul Căienar Liviu Adrian a fost nevoit să apeleze în cadrul grupului la un transportator întrucât – ca urmare a condamnării sale la închisoare cu executare de către autorităţile din Spania, acesta nu se putea deplasa în această ţară pentru a prelua personal drogurile.

Astfel, rezultă că liderul grupului era inculpatul Căienar Liviu Adrian – persoană care i-a cunoscut pe ceilalţi membrii şi care a ţinut legătura între aceştia, care organiza iniţierea şi desfăşurarea tranzacţiilor : contactarea «marocanului» şi stabilirea momentului plecării, strângerea sumelor de bani necesare pentru achiziţionarea drogurilor – prin contactarea celorlalţi membrii, «negocierea» în unele cazuri cu «marocanul» privind preţul drogurilor şi modalitatea de plată (în special privind sumele de bani restante către acesta), coordonarea celorlalţi membrii pentru punerea la punct a detaliilor săvârşirii faptelor .

Inculpatul Moldovan Ionuț Mihai avea rol de finanţator al achiziţiilor de droguri şi asigura totodată întreţinerea şi/sau modificarea autoturismelor cu care erau transportate drogurile”, spun procurorii.

Rol de intermediar, conform anchetatorilor, a avut și H.F., iubita româncă a lui Issam.

“Aceasta a avut rolul de intermediar între inculpaţii din România şi cetăţeanul marocan, discutând în numeroase rânduri în special cu inculpatul Căienar Liviu Adrian şi stabilind cu acesta date privind transporturile de droguri ca de exemplu: existenţa cantităţilor de drog care pot fi trimise în România, datele la care urmau să fie efectuate transporturile, cantităţile şi preţul drogurilor. De asemenea, aceasta a purtat discuţii privind tranzacţiile cu droguri şi cu inculpatul Mihăescu Marian Dan privind detaliile tranzacţiilor, inclusiv privind persoanele cărora inculpatul urma să le predea drogurile pe teritoriul României şi negocierea preţului drogurilor în funcţie de cantitatea vândută”, a mai reținut instanța.

Zeci de mii de euro “investiți” în droguri! Mihăescu, pe post de cărăuș

Sumele rulate de traficanți sunt de ordinul zecilor de mii de euro.

“Conform declaraţiei numitului Mihăescu Marian Dan acesta s-a deplasat în Spania în jurul datei de 5 noiembrie 2018 având asupra suma de 22.000 euro din care 2.000 euro reprezentau banii primiţi pentru efectuarea transportului iar restul sumei reprezentând banii predaţi de inculpatul Moldovan Ionuț Mihai. Inculpatul Mihăescu Marian Dan după ce ajunge în localitatea Roqetas Del Mar din Spania i-a legătura cu furnizorul de droguri Issam Anase de la care procură o cantitate din drogul de risc cannabis (respectiv cantitatea de 3,5 kg cannabis brut – 1,5 kg cannabis rămasă după uscare), aspect confirmat de schimbul de mesaje prin aplicaţia Whatssapp din data de 05.11.2018 dintre inculpatul Mihăescu Marian Dan şi furnizorul de droguri Micuţu.

Avem în vedere la conturarea stării de fapt discuţiile cu privire la faptul că cannabis-ul procurat de la Issam Anase nu este suficient de bine uscat şi astfel inculpatul Mihăescu Marian Dan trebuie să mai aştepte.

Din conţinutul acestor mesaje mai rezultă că în data de 06.11.2018 inculpatul Mihăescu Marian Dan se deplasează şi în provincia Jaen din Spania de unde trebuie să mai primească o cantitate de droguri de la furnizorul Micuţu, sens în care acesta îi spune că are «10 borcane». Cele «10 borcane» cu cannabis procurate de furnizorul de droguri Micuţu ajung în posesia inculpatului Mihăescu Marian Dan prin intermediul unui om al lui Micuţu. Din probele administrate în cauză rezultă că este vorba de cantitatea de 2,5 canabis.

La aceeaşi dată inculpatul Mihăescu Marian Dan porneşte spre România, unde ajunge în data de 08.11.2018, fapt confirmat de schimbul de mesaje schimbate prin aplicaţia Whatsapp cu furnizorul Issam Anase.

Conform declaraţiei acestuia, în data de 11.11.2018 Mihăescu Marian Dan s-a întâlnit în localitatea Petreştii de Jos cu inculpatul Moldovan Ionuț Mihai, pentru a-i preda cantitatea de 3,5 kg de cannabis, însă pentru că drogul nu era suficient de bine uscat, inculpatul Moldovan Ionuț Mihai a refuzat primirea acestuia. Apoi inculpatul Mihăescu Marian Dan s-a deplasat în localitatea Floreşti, unde i-a predat inculpatului Căienar Liviu cantitatea de 2,5 kg de cannabis.

Ajuns în (…), ajutat fiind de fiul său – inculpatul Mihăescu Emanuel Tobias, rezultând cantitatea de 1,6 kg pe care a predat-o în (…), la locuinţa inculpatului Moldovan Ionuț Mihai.

Pentru întreaga cantitate de cannabis predată inculpaţilor Căienar Liviu Adrian și Moldovan Ionuț Mihai, inculpatul Mihăescu Marian Dan a primit de la aceştia suma de peste 10.000 de euro conform declaraţiei acestuia.

Apreciem ca având relevanţă în cauză şi mesajele schimbate de cei doi inculpaţi prin aplicaţia Whatsapp, identificate cu ocazia percheziţiei informatice asupra telefonului Allview X4 Soul aparţinând lui Mihăescu Marian Dan, salvate în secţiunea «Whatsapp» sub denumirea «image 0450, 04251 şi 0452».

Astfel, din probele administrate rezultă că inculpatul Mihăescu Marian Dan i-a predat inculpatului Moldovan Ionuț Mihai cantitatea de cannabis primită de la numitul Issam Anase – care nu era suficient de bine uscată iniţial, iar inculpatului Căienar Liviu Adrian cantitatea de cannabis primită de la numitul Micuţu.

În vederea efectuării următorului transport de droguri din Spania, inculpatul Mihăescu Marian Dan a stabilit să plece în Spania în data de 12.11.2018 sens în care l-a contactat pe fiul său – inculpatul Mihăescu Emanuel Tobias pe Whatsapp în aceeaşi zi, şi i-a solicitat să se întâlnească cu inculpaţii Moldovan Ionuț Mihai şi Căienar Liviu Adrian, pentru a primi de la aceştia suma de bani cu care inculpatul Mihăescu Marian Dan să se deplaseze în Spania pentru cumpărarea drogurilor.

Inculpaţii Mihăescu Emanuel Tobias şi Căienar Liviu Adrian au adunat suma de bani solicitată de inculpatul Mihăescu Marian Dan, predându-i acestuia o sumă de aproximativ 20.000 de euro din care suma de 6-7.000 euro proveniţi de la inculpatul Căienar Liviu – predată personal de acesta, iar 12.000/13.000 de euro proveniţi de la Moldovan Ionuț Mihai – predată de inculpatul Mihăescu Tobias. În plus faţă de aceste sume de bani, inculpatul Mihăescu Marian Dan a mai primit de la inculpatul Moldovan Ionuț Mihai – prin intermediul inculpatului Mihăescu Tobias încă 2000 de euro pentru transportul de droguri.

În data de 11.11.2018 inculpaţii Moldovan Ionuț Mihai şi Mihăescu Marian Dan s-au întâlnit la ieşirea din Bucureşti spre Constanţa – locaţia pe WhatsApp, foto 0450, ocazie cu care au discutat despre următorul transport de droguri din Spania, inculpatul Moldovan Ionuț solicitându-i inculpatului Mihăescu Marian Dan să îi aducă 10 – 15 kilograme de droguri şi chiar mai mult dacă poate – în valoare de aproximativ 23.000 euro.

La aceeaşi dată, 11.11.2018 inculpatul Mihăescu Marian Dan a discutat pe WhatsApp cu dealerul Micuţu, care aştepta ca inculpatul să plece în Spania după droguri în aceeaşi zi. Inculpatul i-a comunicat că nu are toţi banii adunaţi – pe care trebuia să-i primească de la inculpaţii Căienar Liiviu Adrian şi Moldovan Ionuț Mihai.

Acest aspect rezultă şi din discuţia inculpatului Mihăescu Marian Dan cu inculpatul Căienar Liviu, care i-a comunicat să mai aştepte, deoarece : «Suntem prin oraş, încă adunăm bani».

Se impune a se preciza că potrivit celor susţinute de inculpatul Căienar Liviu, el ar fi discutat cu furnizorul Micuţu la cererea inculpatului Moldovan Ionuț despre posibilitatea de a face rost de cannabis.

După ce a primit banii, în data de 12.11.2018, inculpatul Mihăescu Marian Dan a plecat spre Spania, la dealerul Micuţu, pentru a aduce droguri în România – lucru care rezultă şi din discuţiile de pe Whatsapp, purtate între inculpatul Mihăescu Marian Dan şi inculpatul Căienar Liviu. Tot din aceste discuţii rezultă că dealerul Micuţu nu era pregătit cu drogurile ambalate, astfel că inculpatul Mihăescu Marian Dan a fost nevoit să aştepte câteva zile până acesta a făcut rost de droguri.

În data de 16.11.2018 ora 12:54 inculpatul a primit de la dealerul Micuţu cantitatea de 7,5 kg de cannabis, după care, în data de 17.11.2018 a plecat înspre România. Pe parcursul întregii operaţiuni inculpatul Căienar Liviu a supervizat şi s-a implicat în realizarea acesteia, purtând convorbiri cu furnizorul de droguri Micuţu şi cu inculpatul Mihăescu Marian Dan aşa cum rezultă din schimbul de mesaje Whatsapp din data de 15 şi 17.11.2018”, se arată în documentul instanței.

Anchetatorii au mai arătat faptul că, în acea perioadă, relația dintre Căienar și Moldovan nu era una bună, în condițiile în care primul avea tot timpul de recuperat bani de la cel de-al doilea.

După ce Căienar a reușit să recupereze 6000 de euro de la Moldovan, din cei 8000 datorați, acesta i-a dat 16.000 de euro lui Mihăescu sr. pentru a aduce o nouă cantitate de droguri – cannabis, dar și cocaină, în România. Era în decembrie 2018, iar procurorii antimafia îi urmăreau îndeaproape.

Cum au acționat mai departe Căienar, Moldovan și Mihăescu până să cadă în plasa oamenilor legii, veți citi în ediția viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.