Zi de zi, in jurul orei 12, zeci de persoane se ingramadesc in curtea cantinei sociale de pe strada Independentei, sperand sa isi poata lua cat mai repede mancarea pe care personalul de aici o pregateste pentru oamenii nevoiasi. Pentru ca nu au bani pentru a plati transportul in comun, cei care locuiesc in cartierele periferice ale orasului vin cu schimbul dupa mancare, ca sa economiseasca 1-2 lei pe zi – suma care pentru ei este semnificativa.

Pentru hrana fiecarei persoane este alocata de la buget si din sponsorizari suma de 6 lei/zi. Cu toate acestea, napastuitii sortii spun ca mancarea este buna, consistenta, desi …,,un pic cam putina”. E drept, doar 6 lei! Paradoxal, pentru un detinut se cheltuiesc circa 2.000 de lei lunar! Deci, cine este cel suferind?
Vine zilnic din Sigmir pentru mancarea oferita de cantina sociala
Am intalnit-o la usa cantinei sociale, asteptand sa-i vina randul pentru a-si prelua mancarea oferita de serviciul social din cadrul Primariei Bistrita. Are acasa de hranit inca cinci guri. Iar painea, bidoanele cu supa si caserolele cu mancare calda reprezinta singura sursa de alimentatie. Fara aceste alimente, crede ca nu ar supravitui. Se numeste Beciche Olga, este tanara, dar necazurile impuse de conditia sociala pe care o are si-au pus amprenta asupra chipului ei. Priveste in gol, cerand parca, cu o demnitate specifica omului umil, intelegere. Nu ii este rusine ca vine zilnic aici, asta deoarece crede ca acest gest al ei de pleca capul, fara a privi in laturi atunci cand intra pe poarta cantinei, le va oferi copiilor, in perspectiva, sansa de privi inainte cu mandrie si inapoi cu respect fata de cea care nu i-a abandonat, ci a incercat din rasputeri (de multe ori fiind umilita si batjocorita de cei carora soarta le-a rezervat un destin mai bun) sa-i scoata din desisul saraciei. ,,Nu avem decat alocatiile copiilor. Ce sa facem? Cu mancarea pe care o primim macar mai acoperim neajunsurile. Si sora mea tot de aici isi ia mancarea. Dar…nu putem veni doua persoane zilnic, pentru ca este scump biletul de autobuz. In anii trecuti aveam masina de la primarie care ne aducea si ne ducea inapoi. Acum, din lipsa banilor, venim cu schimbul: astazi eu, maine sora mea. Sotul meu are diabet, eu am de crescut patru copii, deci nu pot sau, mai bine zis, nu am timp sa muncesc, asa ca nu primesc nici ajutor social. Ne descurcam cum putem, domnul meu!” Femeia mai spune ca are trei copii care sunt elevi la scolile din municipiul Bistrita, ceea ce presupune o cheltuiala in plus. De asemenea, cu ochii in lacrimi, ne povesteste ca din bruma de mancare pe care o primeste de la cantina sociala este nevoita sa le pregateasca pachetul si copiilor care vin zilnic la scoala. ,,Cum sa-i las fara carte?! Ca…in ziua de azi esti muritor de foame si cu scoli inalte, iar fara esti al tutror si al nimanui!” Olga spune ca mancarea pe care cei nevoiasi o primesc de la aceasta cantina este una foarte buna, iar personalul nu ii priveste ca pe niste paria, ci dimpotriva au tot timpul o vorba buna pentru ei. ,,Domunl Denes (n.r.-administratorul cantinei) vorebeste tot timpul cu noi, ne intreba daca este buna mancarea, daca ne ajunge. E un om bun! De multe ori si o vorba buna parca iti mai alina foamea!” spune femeia, stergandu-si cu dosul manecii ochii inrositi de lacrimi.
 
Un adolescent a preluat de la sediu mancare pentru cei sase membri ai familiei. Spune ca familia sa are noroc cu bursa sociala pe care o primesc minorii din familie de la scoala si cu ajutorul oferit de cantina sociala. ,,Desi mancarea este buna, nu prea ajunge pentru o cele trei mese ale zilei, dar…e bine ca o avem si pe asta.
,,Batar cornul pe care il-ati dat sa fie dulce, ca viata ni amara!”
 
Rezemat de gardul institutiei, un copilas cu ochii mari si rotunzi ma priveste neincrezator, oarecum cu teama. Are cinci ani si astepta ca mama lui sa umple ponositele sacose cu mancare. Ii este foame si nu mai are rabdare. Ii intind un corn (din vestitul program.!), pe care il apuca cu ambele maini. Trenurand de frig inghite dumicatele pe care si le face cu manutele mici si vinete de frig. Imi spune ca ar vrea sa mearga si el la gradinita, nu de lata dar stie ca acolo ,,se da lapte si un corn”. Inghit in gol, gandindu-ma la ,,cocoanele” care urmeaza cure de slabire si care arunca, parca in bataie de joc, painea in cosul cu gunoi. ,,Batar cornul pe care i l-ati dat sa fie dulce, ca viata lui e destul de amara!” spune soptit, cu ochii in pamant cea care i-a dat viata si care nu are mai mult de 35 de ani. Refuza sa-si decline identitatea. Nu pentru ca ii este rusine. Dupa cum precizam anterior, acesti oameni chiar au o demnitate care nu ne caracterizeaza pe multi dintre noi. Dar, in naivitatea sa, crede ca autoritatile nu ii vor mai da mancarea zilnica (mancare pentru care se prezinta, cu exactitatea unui ceasornic elvetian, in fiecare zi la ora 12) daca vorbeste cu presa.
 
Numarul celor care apeleaza la cantina sociala este in crestere
 
Numarul bistritenilor care apeleaza la cantina de ajutor social a crescut in ultima perioada cu 30-40%.  Beneficiarii primesc pranzul de luni pana vineri, iar vinerea le sunt oferite porttile de hrana rece pentru sambata si duminica. "De obicei, portia de mancare se da de la ora 12, dar oamenii vin mai repede. Ce sa facem? Le dam hrana mai repede, ca doar sunt suflete de om si nu-im putem lasa in strada, in frig. Probabil, le este si foarte foame. Ti se rupe inima cand vezi copilasi de 3-4 ani care isi trag mamicile de rochie spunandu-le ca ar manca ceva!" a declarat administratorul de la cantina sociala, Ioan Denes. Acesta mai spune ca ,,cereri exista destule,insa procedura e destul de complicata: se face o cerere, se constituie un dosar referitor la situatia si veniturile familiei, urmat de o ancheta sociala.”
Radu Dreptate: ,,Ce sa oferim mai mult cu doar 6 lei?„
 
Directorul Directiei de Servicii Sociale, Radu Dreptate a precizat pentru Gazeta de Bistrita: ,,Referitor la cantina de ajutor social care funtioneaza in Bistrita va pot spune ca aceasta institutie functioneaza in baza legii 208 din 1997,si furnizeaza masa pentrui 6 categorii de beneficiari, printre care pensionarii, pensionarii de invaliditate, copiii si tineri pana la 26 de ani care isi urmeaza studiile. In prezent avem 110 persoane care beneficiaza zilnic de hrana, aceasta ridicandu-se de la sediul cantinei din strada Independentei, nr.  24-26. Nu stiu daca reusim sa acoperim in totalitate nevoile de hrana ale acestor oameni, dar din 1997 aceasta institutie s-a dovesit indispensabila administratiei publice locale, mai ales in situatii de criza. Cert este ca asiguram sevicii de calitate. Bugetul pentru cantina de ajutor social este strans legat de numarul de persoane care apeleaza la serviciile noastre. Sumele care se aloca provin atat de la bugetul local, cat si din sponsorizari, atunci cand esate cazul. Sigur ca ar fi nevoie de mai multi bani, dar totul se actualizeaza prin Hotarare de Guvern. Repet, nu pot sa ma pronunt, dar… faceti un calcul si vedeti ce se poate cumpara cu 6 lei intr-o zi si veti vedea cum poti sa raspunzi nevoilor acestor napastuiti ai sorti, cu doar 6 lei.” Potrivit legii, sponsorizarile si donatiile in bani si in natura, facute de persoanele fizice si juridice, romane si straine, cantinelor de ajutor social pot fi folosite numai in scopul dezvoltarii si imbunaatatirii calitatii serviciilor pe care le presteaza. Consiliile locale pot acorda subventii de la bugetele proprii asociatiilor si fundatiilor avizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si care au ca obiect de activitate organizarea de cantine de ajutor social.
Dreptate mai spune ca personalul care activeaza la aceasta cantina da dovada de profesionalism, iar cei care primesc mancare de aici sunt tratati asa cum trebuie. ,,Sunt oameni si drept urmare ii tratam ca atare.”
6 persoane in varsta sunt in grija ,,Samariteanului milostiv”
 
Cantina sociala „Samariteanul milostiv”, a carei samanta a fost sadita in 2003, cand, la initiativa preotului Ioan Tolca si a consiliului parohial al parohiei Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, a prins contur spatiul, cu bucatarie, sala de mese si locuri de cazare. Hrana nu este preparata si servita la cantina, fiind achizitionata in regim de catering si dusa de voluntari la domiciliul beneficiarilor – dar important este ca drumul a fost deschis, 6 varstnici, de peste 80 de ani, primind o masa pe zi, de 3 ori pe saptamana. „Proiectul s-a nascut din dorinta enoriasilor greco-catolici din parohia mai sus amintita de a veni in sprijinul celor defavorizati de soarta. Bistritenii care doresc sa ajute „Samariteanul milostiv” (str. Mihai Viteazu nr. 2A) pot sa ofere mai mult acestor  nevoiasi. Doar bunatate si mila sa fie!

Legea avem, banii insa nu prea ajung!
Cantinele de ajutor social sunt unitati publice de asistenta sociala, cu personalitate juridica, care functioneaza in subordinea consiliilor locale.  Acestea presteaza servicii sociale gratuite sau contra cost persoanelor aflate in situatii economico-sociale sau medicale deosebite. Pot beneficia de serviciile cantinelor de ajutor social urmatoarele categorii de persoane: copiii in varsta de pana la 18 ani, aflati in intretinerea acelor familii al caror venit net mediu lunar pe o persoana in intretinere este sub nivelul venitului net lunar, pentru o persoana singura, luat in calcul la stabilirea ajutorului social,  tinerii care urmeaza cursuri de zi la institutiile de invatamant ce functioneaza in conditiile legii, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani in cazul celor care urmeaza studii superioare cu o durata mai mare de 5 ani, persoanele care beneficiaza de ajutor social sau de alte ajutoare banesti acordate in conditiile legii si al caror venit este de pana la nivelul venitului net lunar pentru o persoana singura, luat in calcul la stabilirea ajutorului social, pensionarii,  persoanele care au implinit varsta de pensionare si sunt izolate social, nu au sustinatori legali, sunt lipsite de venituri,  invalizii si bolnavii cronici, respectiv  orice persoana care, temporar, nu realizeaza venituri.
 
Persoanele in cauza beneficiaza de serviciile cantinelor de ajutor social, in conditiile prevazute de lege, pe o perioada de cel mult 90 de zile pe an. Legislatia in vigoare mai prevede ca hrana pentru cele doua mese sa se distribuie, de regula, o data pe zi, la sediul cantinei sau prin punctele de servire organizate in acest scop. Persoanelor care, din motive obiective, rezultate din ancheta sociala, nu se pot deplasa la sediul cantinei, li se distribuie hrana pentru cele doua mese zilnice la domiciliu, o data pe zi, transportul gratuit al acesteia fiind aprobat de directorul cantinei de ajutor social.  Cererile pentru prestarea serviciilor de asistenta sociala de catre cantinele de ajutor social se aproba de catre primar sau de o persoana imputernicita de acesta. In cazurile de urgenta, servirea mesei la cantina de ajutor social poate fi aprobata, pentru cel mult 7 zile, de catre directorul cantinei. In localitatile in care nu functioneaza cantine de ajutor social sau acolo unde cererile depasesc capacitatea existenta, autoritatile administratiei publice locale pot conveni cu unitatile de asistenta sociala, regiile autonome, societatile comerciale si institutiile publice care dispun de cantine proprii, precum si cu unitatile de alimentatie publica prestarea de servicii sociale. Cantinele de ajutor social pot organiza, cu aprobarea consiliului local, in functie de conditiile de care dispun, gospodarii-anexa cu profil agroalimentar si zootehnic, ca activitati autofinantate, pentru imbunatatirea hranei persoanelor asistate. Pana cand cei care impart bugetul nu vor da o mai mare atentie serviciilor de ordin social, ramanem doar cu legea si cu truda unor oameni care vor sa intinda neconditionat o mana de ajutor celor nevoiasi.
 Raimond Petrut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.