Marți, 21 martie, Procurorii DIICOT – Caraș Severin și polițiști de frontieră specializați în combaterea migrației ilegale din cadrul Poliției de Frontieră Timișoara au efectuat 29 de percheziții domiciliare în județele Timiș și Caraș-Severin, într-o cauză care vizează infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți. Peste 25 de persoane urmează să fie conduse pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin.

„În cauză s-a reținut că, în perioada octombrie 2021 – martie 2023, mai multe persoane, cetățeni români și sârbi, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în România.

Potrivit reprezentanților DIICOT, membrii grupului infracțional au acționat în mod coordonat pentru a racola, îndruma, ghida și transporta grupuri de migranți, cu scopul de a-i face să treacă fraudulos frontiera dintre România și Serbia, în județul Caraș-Severin. Mai apoi, migranții erau transportați în județul Timiș, unde erau predați altor persoane, pentru a fi scoși ilegal din România, cu destinația țări din Europa de Vest.
„Grupurile de migranți, formate din 7-15 persoane, erau constituite pe teritoriul Serbiei, de către cetățeni afro-asiatici sprijiniți de către cetățeni sârbi, care în schimbul unor sume cuprinse între 500-1000 euro de persoană, îi racolau (în special din centrele de refugiați din Serbia), în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu România.

Au fost interceptate și oprite un număr de 29 de transporturi ilegale în care au fost implicaţi membrii grupului infracţional, transporturi în care au fost identificaţi un număr de aproximativ 300 de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmite sursa citată.

La acțiune participa şi polițiști din cadrul SCCO Caraș-Severin si jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Glad Voievod Timișoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Citește și: Consilierul local din Rodna, Cornelia Boldiș, a câștigat procesul cu ANI! C.A. Cluj: Nu se confirmă existența conflictului de interese

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.