În cadrul unei ample operațiuni, procurorii DIICOT, Poliția Română și Poliția de Frontieră, cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează, joi, 58 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupuri infracționale organizate, specializate în trafic de droguri de risc și mare risc, precum și efectuarea de operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv.

De asemenea, sunt vizate și cauze ce au ca obiect traficul de persoane, exploatarea persoanelor vulnerabile și criminalitatea informatică.
În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii vor pune în executare un număr de peste 300 de mandate de percheziție domiciliară și aproximativ 300 de mandate de aducere.

Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate, începând cu anul 2018, la nivelul DIICOT și relevă preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracțiunile de trafic de droguri, trafic de persoane și de minori și orice forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, în efortul de a combate în mod eficient acest fenomen infracțional.

Perchezițiile efectuate la această dată au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.

Nu în ultimul rând, acțiunile vizează crearea unui climat optim de siguranță al cetățenilor precum și protecția victimelor infracțiunilor.
Menționăm că, în primele trei săptămâni din luna mai a acestui an, în urma rechizitoriilor întocmite de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au fost trimiși în fața instanței 54 de inculpați (dintre care 15 în stare de arest preventiv, 2 aflați în executarea unor pedepse în alte cauze, 3 aflați în arest la domiciliu și 7 sub control judiciar).

În acest sens exemplificăm:
• Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, cetățean străin, aflat în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 28.01.2023, inculpatul s-a deplasat în România, cu o cursă aeriană din direcția Madrid, fiind depistat la P.T.F. Otopeni, având asupra sa mai multe colete ce conțineau cantitatea de peste 5 kilograme de cocaină.

• Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus, în două cauze penale, trimiterea în judecată a șapte inculpați, dintre care doi minori ( 6 sub măsura arestului preventiv și un inculpat sub măsura arestului la domiciliu), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri risc, respectiv trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.

În cele două cauze s-a reținut faptul că inculpații, în perioada 2022-2023, au comercializat droguri de risc și mare risc, precum și substanțe cu efect psihoactiv, consumatorilor, inclusiv minori, de pe raza județului Bacău.

• Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni, fără drept, cu substanțe psihoactive, în cauză reținându-se faptul că, în perioada 2022-2023, inculpatul a comercializat, în mod repetat (peste 150 de acte materiale) droguri de risc și mare risc și substanțe psihoactive.

• Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, aflat în executarea unei pedepse în altă cauză, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.
În cauză s-a reținut că, în anul 2018, inculpatul a recrutat, prin metoda loverboy, o persoană vătămată și, profitând de starea de vulnerabilitate a acesteia, prin constrângere fizică și psihică, a transportat-o și adăpostit-o pe teritoriul mai multor țări, în vederea practicării prostituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.