Calculele topografice au confirmat faptul că, pentru prima dată, într-o peșteră din România, a fost atinsă adâncimea de 800 de metri, anunță Brașov.net. Recordul a fost stabilit în timpul taberei de explorare a Avenului de sub Vârful Grind, desfășurată în perioada 8 – 24 septembrie 2023, în masivul Piatra Craiului.

Tabăra de explorare a celui mai adânc aven (peșteră cu dezvoltare preponderent verticală) din țară a reunit, în ture, 46 de speologi, de la cluburi din România, Ungaria, Grecia, Ucraina și Germania. Principalul obiectiv al explorărilor din acest an a fost forțarea punctului terminus, stabilit în timpul eforturilor de lucru din 2019. Vorbim despre o galerie complet inundată (sifon), cu pasaje strâmte, cu lungime totală de șase metri. Depășirea acestui obstacol a fost posibilă după ce un scafandru s-a scufundat pe galeria inundată, a fost instalat un sistem complex pentru drenarea apei și au fost lărgite pasajele din stâncă, ce împiedicau înaintarea speologilor.

Cea mai adâncă peșteră din lume este Veryovkina, din Abhazia, în nord vestul Georgiei, o peșteră în care explorările au ajuns la cota de minus 2.223 metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.