Un localnic din Pintic a fost dat în judecată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (DSVSA BN) deoarece şi-a trimis caii, depistaţi pozitiv cu anemie infecţioasă, în păşune, îmbolnăvind astfel şi alte animale.
Directorul DSVSA BN, Ioan Bogolin, spune că instituţia vrea ca justiţia să facă dreptate, iar omul să fie obligat să dea caii în vederea eutanasierii lor, în caz contrar existând riscul ca şi alte animale să aibă aceeaşi soartă.

Deşi statul l-ar fi despăgubit cu suma de circa 12.000 de lei pentru cei trei cai bolnavi, bărbatul din Pintic, sat aparţinător comunei Teaca, nu a fost de acord să renunţe la ei şi să-i condamne la moarte.
Respectivul bărbat nu e singurul localnic din Pintic ai cărui cai cu anemie infecţioasă au transmis boala mai departe, însă deocamdată împotriva celui de-al doilea nu s-au luat măsuri. Ioan Bogolin, directorul DSVSA BN, spune că mai întâi trebuie dovedită fapta şi abia apoi omul poate fi tras la răspundere.
După mai multe verificări făcute în acest an în judeţul Bistriţa-Năsăud, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud au depistat până la ora actuală circa 170 de cai cu anemie infecţioasă.

Şi-a trimis caii în păşune fără să ţină cont că sunt bolnavi

Un bărbat din Pintic a fost amendat de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud pentru că şi-a trimis cei trei cai bolnavi de anemie infecţioasă la păşunat, îmbolnăvindu-i şi pe alţii. Mai mult decât atât, instituţia l-a acţionat şi în judecată, în speranţa că judecătorii îl vor obliga să sacrifice animalele.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin, spune că cele trei animale au fost evaluate la preţul de circa 12.000 de lei, bani pe care omul i-ar fi primit ca despăgubire de la stat dacă ar fi fost de acord să renunţe la ele.
„Povestea e una mai veche, caii fiind diagnosticaţi cu anemie infecţioasă în 2008. În urma analizelor făcute la Bistriţa, a reieşit faptul că doar doi ar fi bolnavi. Omul nu a fost mulţumit de rezultate, aşa că am făcut o contraexpertiză, probele fiind trimise la Bucureşti, la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, Laboratorul Naţional de Referinţă. De această dată, toţi cei trei cai au fost diagnosticaţi pozitiv”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ioan Bogolin.
Cu toate că rezultatele arătau clar că animalele sale sunt bolnave, omul nu a vrut nici în ruptul capului să renunţe la ele. „Deşi proprietarul avea obligaţia să eutanasieze caii şi să ia legătura în acest sens cu cei de la Protan, el ne-a tot purtat cu vorba, ba că vrea să renunţe la ei, ba că nu, astfel că nu ne-a rămas decât să îl acţionăm în judecată. A primit şi amendă, dar nici aşa nu a vrut să facă ceea ce îi cere legea. Acum, el nu mai poate primi nici despăgubiri de la stat”, a mai explicat şeful DSVSA BN.
Bogolin mai spune că respectivii cai au fost supuşi analizelor la cinci laboratoare diferite, însă rezultatul a rămas neschimbat. În plus, lăsându-le să pască în aceeaşi păşune cu ceilalţi cai din localitatea respectivă, cele trei animale cu anemie infecţioasă au îmbolnăvit alte şapte. Dintre acestea, cinci au fost sacrificate, iar restul sunt în viaţă. La rândul lor, cele din urmă au îmbolnăvit altele, însă deocamdată nu s-au luat măsuri împotriva proprietarului lor.
„În ceea ce priveşte al doilea caz nu am făcut încă nimic, aşteptăm să vedem ce are de gând proprietarul. În plus, trebuie dovedit faptul că într-adevăr cei doi cai ai săi i-au infectat pe alţii din păşune”, a mai precizat sursa citată.

Proprietarii spun că rezultatele sunt greşite

Pe de altă parte, cei doi proprietari spun că rezultatele analizelor sunt greşite şi că le-au refăcut în străinătate, unde dreptatea ar fi fost de partea lor. În apărarea celor doi bărbaţi sare şi preşedintele pe municipiu al Partidului Ecologist, Marius Bălan.
Într-un comunicat remis Gazetei de Bistriţa, el declară că „de curând, la un post tv local, se transmitea un caz asemănător cu cel din Pădurea Letea, în sensul că la Pintic caii oamenilor au anemie infecţioasă şi trebuie eutanasiaţi, dar nu oricum, ci transportaţi pentru salam în Italia, ca să câştige alţii, numai că ţăranii noştri nu sunt chiar de prostit şi şi-au trimis analizele animalelor în străinătate, de unde au venit rezultate bune pentru ei. Acolo corupţia nu funcţionează la aceeaşi parametrii cu cea de la noi. Am crezut că numai în justiţie şi guvern nu au oamenii încredere, dar văd că ea se extinde până la banalul buletin de analiză veterinar. PER cere DNA-ului, Parchetului, Poliţiei şi prefecţilor din ţară să cerceteze în regim de urgenţă aceste aspecte şi abuzuri, iar făptuitorii să fie pedepsiţi cu cea mai mare asprime”.
Bălan mai spune că oamenii din Pintic au precizat în emisiunea respectivă că în localitate a sosit un tir care ar fi trebuit să transporte 27 de cai în Italia, printre care şi patru bolnavi.
Ioan Bogolin infirmă cele spuse de preşedintele ecologiştilor din Bistriţa. „Ceea ce spune acest domn nu este adevărat. Încă din 2010, printr-o decizie a Comisiei Europene, România are interdicţie de a exporta carne de cal în ţările din Uniunea Europeană, după ce numărul animalelor afectate de anemie infecţioasă a crescut îngrijorător. Sfatul meu este să se documenteze înainte de a face astfel de afirmaţii. Destinaţia Italia nici nu intră în discuţie”, a explicat directorul Direcţiei Sanitar Veterinară.
El a mai adăugat că şi ipoteza conform căreia analizele făcute în străinătate ar fi avut alte rezultate decât cele din România este falsă. „Probele pot fi duse în orice ţară din lume, dar rezultatul nu se schimbă. Aceste poveşti sunt deplasate”, a conchis Bogolin.

Circa 17.000 de cai din România au fost afectate de anemia infecţioasă

Anemia infecţioasă ecvină este cunoscută şi sub denumirea de febra de mlaştină, ea fiind o boală virală produsă de un lentivirus cu acţiune complexă care se manifestă la cai, catâri şi măgari prin febra, anemie, cardiopatie şi oboseală la efort, diateza hemoragică, slăbirea rezistenţei la infecţii, care de cele mai multe ori provoacă moartea.
În ultimii ani, aproape 17.000 de cabaline din hergheliile româneşti au fost afectate de anemia infecţioasă. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în judeţele Covasna, Mureş, Sibiu, Braşov şi Caraş – Severin.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.