Pensia medie lunară înregistrează creştere cu aproape 10% faţă de anul trecut

73

Institutul Național de Statistică (INS) anunță miercuri, că în trimestrul al doilea pensia medie lunară a fost de 1.122 lei, egală cu cea din trimestrul precedent și este înregistrată o creștere de 9,8%, comparativ cu același trimestru al anului trecut.

 

Această pensie se determină luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de diferite case de pensii.

Pensiile speciale şi cele militare, îngheţate! Impact bugetar prea mare

De asemenea, în aceeaşi perioadă, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.073 de lei, o majorare cu un leu faţă de trimestrul precedent şi de 9,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 48,2%, în scădere comparativ cu 51,3% în trimestrul precedent.

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 98,7%.

În trimestrul al doilea al acestui an, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial. Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă a fost de 505 lei – 860 de lei în judeţul Botoṣani, 866 de lei în Giurgiu, 887 de lei în Vrancea, faţă de 1.365 de lei în Municipiul Bucureşti, 1.359 de lei Hunedoara ṣi 1.280 de lei în judeṭul Braṣov, a precizat Mediafax.

 

2 COMENTARII

  1. Eu m-as bucura ca nici un salar si nici o pensie sa nu mai creasca altul ABSOLUT DELOC !
    Maidegraba, sistematic, sa scada preturile peste tot si patronii ( pardon stapanii de sclavi … ) sa se multumeasca cu mai putin , n-ar fi mai bine ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here