Curtea de Apel Cluj a desființat o sentință dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud și lasă liberi 5 indivizi periculoși, care au atacat cu securea un bărbat și pe fetița sa de doi ani. Culmea, cel care a lovit-o pe copilă cu securea era un adolescent de 17 ani, pe care-l dusese chiar părintele la scandal.
Violentul incident a avut loc în anul 2012, vinovații fiind identificați și trimiși în judecată abia în 2015. Victima, Burulea Dorel Marinel, este un bărbat de etnie romă, în vârstă de 33 de ani care era responsabil de turma de vaci din satul Feleac.
Acesta locuia într-o casă din localitate, alături de concubina sa și cele două fetițe de 2 și respectiv 4 ani. În data de 28 iulie 2012, acesta se afla în curtea locuinței, unde făcuse un foc, pentru a arde mai multe deșeuri. Prin fața casei a trecut, cu un tractor un localnic, Mercan Silviu care s-a dat jos din tractor, l-a numit țigan pe bărbat și i-a aplicat un pumn în față. Acesta s-ar fi aflat în stare de ebrietate.
În curtea imobilului a avut loc o bătaie în toată regula. Cumnatul bărbatului de 33 de ani l-a lovit pe cel care l-a atacat în zona capului, cu mai multe obiecte contondente. Totul s-a petrecut foarte repede și s-a stins la fel de repede, fără intervenția poliției și fără nici măcar o vizită la spital a celor implicați.
Mercan Silviu s-a simțit umilit după ce a fost bătut de cei doi și potrivit procurorilor și-a plănuit răzbunarea. Acesta l-a implicat inclusiv pe fiul său de 17 ani, Mercan Vasile Silviu. Bărbatul a chemat la casa victimei mai mulți bărbați din Bistrița. Alți trei indivizi, cu domiciliul în Viișoara, au participat la atacul petrecut în miez de noapte.
Minorul de 17 ani a lovit cu securea fetița de doi ani
Ce a urmat i-a șocat până și pe anchetatori. În miez de noapte, cei 5 au intrat în casa victimei, înarmați cu bâte și bastoane cu electroșocuri și au început să lovească în stânga și-n dreapta. Una dintre loviturile cu securea, spun procurorii, a fost aplicată tocmai de minorul de 17 ani. Adolescentul a încerca să lovească cu securea victima în zona capului, însă cum aceasta se afla pe pat lângă fetița de doi ani, securea a ricoșat în fetiță și a rănit-o, în zona feței.
„Inculpatul M.S., M.V-S și C.R-C au aplicat lovituri repetate cu pumnii numitului B.D-M și l-au imobilizat, apoi în casă a intrat inculpatul M.A, cu o secure luată din curtea acelui imobil și i-a aplicat lui B.D-M (care, în urma loviturilor aplicate de către ceilalți inculpați, căzuse pe patul din încăpere, unde se aflau și cele două fetițe) o lovitură în cap, cu securea. Inculpatul M.A văzând că victima era lovită la cap, a lăsat securea din mână, retrăgându-se în zona patului spunându-i «nu mai dați că-i mort!», însă inculpatul M. V-S a luat securea și a încercat să-l lovească pe B.D-M cu obiectul în zona capului, dar cum acesta era căzut într-o parte pe pat, lovitura a fost aplicată minorei Coșăgar M R, lama securii provocându-i acesteia o plagă în zona feței, care a determinat ulterior spitalizarea ei. Apoi, inculpatul M.N. l-a atins cu electroșocul în zona toracelui pe B.D-M și l-a obligat să se așeze în genunchi și să jure că «nu o să mai aibă treabă cu S.»”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
Văzând copila plină de sânge, mama acesteia a luat-o în brațe și a fugit cu ea afară. Una dintre martorele la acest atac, care se aflase în casă, însă a reușit să fugă a fost cea care a sunat la 112 și a anunțat cele întâmplate.
În prima fază au fost identificați doar doi dintre agresori, Mercan Silviu, care a plănuit întregul atac și fiul său. La ceilalți atacatori s-a ajuns abia trei ani mai târziu, cu ajutorul portretelor robot și a interceptărilor telefonice.
„Dificultatea identificării autorilor a fost dată nu numai de modul de operare constând în pătrunderea pe timp de noapte într-o locuință unde se aflau inclusiv minori, de către mai multe persoane ce aveau diferite obiecte asupra lor, dar și de modul cu totul surprinzător în care au acționat atacatorii, unii dintre ei fiind chemați din Bistrița și deci necunoscuți celor aflați la locuința lui B.D.-M”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.
Una dintre apărările inculpaților s-a axat pe acuzații de corupție sau de neglijență în serviciu aduse asupra polițiștilor care au instrumentat cauza. Acuzațiile nu au fost dovedite, activitățile judiciare fiind inclusiv filmate.
Inculpații, prezenți în instanță, nu au recunoscut comiterea faptelor în modalitatea descrisă în actul de sesizare, avansând diverse versiuni, susținând fie că nu au fost prezenți, fie că nu au exercitat violențe asupra persoanelor vătămate, fie că au acționat în stare de legitimă apărare, provocare, fără a avea intenție infracțională.
Pedepsele de 6-7 ani de închisoare primite la Bistrița au fost înjumătățite, iar executarea suspendată, la Cluj
Victima a avut nevoie de 65-70 de zile de îngrijiri medicale, în timp ce copila de doi ani de 11-12 zile de îngrijiri. Aceasta a și fost consiliată psihologic mai mulți ani după eveniment.
Mama copilei a cerut despăgubiri materiale în valoare de 1.000 de lei reprezentând cuantumul sumelor achitate cu titlu de tratamente medicale și consultații de specialitate la medicul psiholog și despăgubiri morale în sumă de 79.000 de lei și dobânda legală.
Bărbatul agresat s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 57.000 de lei cu titlul de despăgubiri civile, din care 40.000 de lei daune morale și 17.000 de lei daune materiale. Suma de 17.000 de lei este compusă din 12.000 de lei ce reprezintă suma de bani pe care trebuia să o primească în urma prestării activității de îngrijitor al turmei de vaci ce aparține comunei, iar suma de 5.000 de lei reprezintă contravaloarea bunurilor distruse de către inculpați în urma evenimentului.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud în 2015. Cei 5 au fost judecați pentru tentativă de omor și violare de domiciliu. Judecătorii au venit cu prima sentință abia anul trecut.
„Sunt întrunite elementele constitutive ale tentativei la omor, raportat la împrejurările comiterii faptelor, numărului mare de agresori, care au pătruns în locuința persoanelor vătămate grupați, înarmați cu obiecte apt să suprime viața persoanelor, și nu cu obiecte dure obișnuite, cu electroșocuri, multitudinea loviturilor aplicate victimei B.D.M și duritatea lor, zonele corporale vizate, de obiectele utilizate la agresiune ca și de urmarea loviturilor aplicate, cefalică și toracică, conducând la punerea în primejdie a vieții persoanei vătămate B.D.M, iar în cazul victimei minore, de numai doi ani, faptul că a fost lovită în zona feței cu un topor, producându-se o plagă tăiată”, au concluzionat judecătorii.
Cel care s-a aflat în spatele atacului, Mercan Silviu a primit 7 ani și două luni de închisoare.
„Inculpatul a permis participarea fiului său minor M.V.S, alături de sine și de coinculpați, la agresiunea extrem de severă care a avut loc, a permis ca fiul său minor să utilizeze o secure pentru a agresa alte persoane, deși ar fi trebuit să îl îndepărteze pe acesta de exercitarea oricărui fel de act de violență”, susțin judecătorii.
Ceilalți au primit câte 7 ani de închisoare și două luni și respectiv 6 ani și 8 luni de închisoare. Instanța a hotărât ca fiul minor al celui care a plănuit atacul să petreacă 6 ani într-un centru de detenție. Cumnatul victimei, care l-a lovit la rândul său pe Mercan în primul conflict de la care a pornit tot, a primit doi ani de închisoare.
Victima primește daune morale și materiale în valoare de 40.000 de lei, iar fetița în valoare de 45.000 de lei. Fiul minor al atacatorului trebuie să-i plătească daunele fetiței.
Lucrurile s-au întors 180 de grade la Curtea de Apel Cluj, care în aprilie anul acesta a desființat sentința de la Bistrița. Judecătorii clujeni au înjumătățit pedepsele la toți cei implicați, la 3 ani de închisoare. Mai mult, judecătorii clujeni au suspendat executarea pedepsei.
Precizăm că atunci când sentința pronunțată de Curtea de Apel Cluj va fi redactată motivată, vom reveni asupra subiectului, pentru a vă prezenta motivele care au stat la baza reducerii pedepselor celor implicați.