Viata politica din Bistrita Nasaud are parte de evenimente deosebit de importante la acest sftrsit de saptamâna. Liberalii bistriteni renunta la interimate, iar democratii iau parte, în Capitala, la absorbtia oficiala a liberal democratilor, fiul ratacitor al politicii românesti. Astfel se naste oficial Partidul Democrat-Liberal (PD-L).

Desi initial s-a hotarât fuziunea prin comasare a Partidului Democrat cu Partidul Liberal-Democrat, pentru a nu pierde anumite avantaje, obtinute cu sudoarea fruntii liderilor democrati, s-a decis ca e mult mai sanatos ca aceasta sa se petreaca prin absorbtie. De ce sa lipesti ceva daca poti sa faci în asa fel încât, cu grija si rabdare, sa dispara?

Nici democratii si nici liberal-democratii nu au fost încântati de ordinul cazut ca un traznet de la Cotroceni pentru unificarea celor doua formatiuni politice. Este foarte adevarat ca abia nascuta formatiune poltica este un vis mai vechi al presedintelui Traian Basescu. Partidul Democrat-Liberal era asteptat înca de prin 2005 sa se nasca. A fost mai greu de stabilit cine va fi mama, pentru ca de tatal care da numele copilului se stia. Desi totul era pregatit pentru Partidul National Liberal, nu s-a nimerit sa fie asa. Varianta de rezerva, ruperea PNL a reusit, dar ca sa nu bata la ochi a fost nevoie de o perioada de tranzitie, ca în toata societatea româneasca.

Liderul democrat bistritean, Ioan Oltean, este constient ca va urma o lupta pentru constientizarea electoratului de schimbarea denumirii formatiunii politice. Timpul destul de scurt ramas pâna la alegerile din 2008, presupune munca intensa din partea tuturor membrilor de partid, mai ales ca e vorba de procente serioase în joc. Este vorba nu doar de cele dobândite de PD pâna acum, ci si de cele ale PLD, care a crescut vizibil în ultimele luni. Oltean nu a uitat sa dea, în acelasi timp, avertizarile de rigoare pentru cei care ar calca strâmb. “Noul partid va aceeasi conduita ca si cea care a avut-o pâna acum PD. Nu vom accepta niciodata curente care sa destabilizeze partidul. Cine nu respecta aceste reguli, pleaca”, a declarat ferm Oltean.

PLD la ultima strigare

Liberal-democratii nu sunt deloc fericiti de noua situatie. Dupa ce au luptat sa se afirme pe scena poltica, dispar asa cum au aparut, subit. Sabin Iliesi, lider al PLD – BN, dar si secretar regional al Regiunii de Nord-Vest este consolat de functia primita acum în PD-L – secretar executiv al filialei judetene a PD-L. Iliesi este, însa, fericit de pe acum de procentele pe care PD-L le va obtine la alegerile care bat la usa. Este sigur ca partidul va ajunge la guvernare. “Fiecare partid partcipa în cursa electorala ca sa câstige , nu ca sa ajunga în opozitie. Un partid care face promisiuni în campania electorala si nu ajunge la conducere, nu se poate tine de cuvânt”, a spus Iliesi.

Liderul bistritean este convins ca, în ciuda neasteptatei comasari cu PD, pâna acum, nimeni nu a rupt rândurile. Desi functiile în PD-L pare sa fi fost echitabil împartite, Sabin Iliesi nu este tocmai multumit, mai ales ca au fost lansate promisiuni pentru candidaturile la alegerile locale din 2008, pentru functiile de consilier local sau judetean si pentru cea de primar.

Alegeri sub “lupa” de la Centru

Fostii frati întru suferinta, membrii PNL BN îsi aleg presedintele. Dupa framântari îndelungi, mai ales dup ce Sabin Iliesi a parasit cârma filialei bistritene, si dupa trei tentative de organizare a conferintei judetene, iata ca aceasta are acum loc.

Sub privirile a trei membri marcanti de la Centru, Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban si Teodor Atanasiu viceprimarul Bistritei, Ioan Turc, cel care a detinut interimatul pâna acum, si Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, Ioan Tintean.

De altfel, tocmai datorita acestui interimat, PNL BN a scapat de mustrarea presedintelui liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, care a cerut demisia presedintilor filialelor din teritoriu ce au obtinut rezultate sub 10 procente la alegerile europarlamentare.

Silviu Teodoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.