Multa lume se întreaba ce se întâmpla cu PD-L?. De ce aceasta respingere si izolare, pe zi ce trece, din partea celorlalte forte politice? Fenomenul nu se petrece în niciun caz la indicatiile lui Ion Iliescu, cum ar dori unii ca opinia publica sa perceapa. De ce PD-L este simtit ca un partid de tip fundamentalist, bazat pe principiul „cine nu este de acord cu mine, este dusmanul meu”? Acest fenomen ia amploare în judetul Bistrita-Nasaud, am vazut cu totii. Acolo unde a fost posibil, în cadrul consiliilor locale s-au facut aliante contra PD-L, iar acest partid a fost practic izolat. Poti sa ai mai multi consilieri, daca nu poti sa-si exerciti în mod real puterea, sa guvernezi asa cum a stabilit electoratul la urne.

Cum a fost posibil acest lucru, ce a determinat ca fostul partener din celebra si defuncta Alianta D.A – PNL – sa se alieze cu "dusmanul de clasa" pâna mai ieri – PSD?

Mai exista foarte multe întrebari, dar e greu este sa gasesti un raspuns si la acestea. La Primaria Bistrita, lucrurile s-au clarificat, PSD si-a dat mâna cu PNL în defavoarea PD-L, care a ramas pe dinafara. Desi au cei mai multi consilieri, acestia au ramas ca obiecte de decor în cadrul CL Bistrita.

Participantii la sedinta de constituire a noului consiliu local si de depunere a juramântului de catre noul primar ales, pesedistul Ovidiu Cretu, au putut vedea cum alegerea viceprimarilor a demonstrat înca o data în plus prapastia adânca care exista între cele doua partide foste tovarase de drum, PD-L si PNL. Votul ostentativ la vedere, prin care au fost alesi cei doi viceprimari este mai mult decât concludent. A fost mai mult decât o sfidare la adresa PD-L.

Izolarea PD-L nu-si are originea în niciun caz la Bistrita. Ea a fost determinata de modul de comportare si de politica pe care o face cel care este adevaratul sef al PD-L, presedintele Traian Basescu. Nu poti sa te lupti cu toata lumea si sa si câstigi. Undeva, prin modul discretionar de a conduce a acestuia, PD-L se aseamana din multe puncte de vedere cu fostul partid unic, PCR. Traieste si exista prin vointa suprema a liderului ei, Traian Basescu. Cât timp, acesta a fost pe val, PD-L a fost si el pe val. Cota de simpatie a liderului este în scadere si partidul pe care îl conduce este în cadere libera. Iar procesul curge ireversibil, daca nu se va schimba ceva în favoarea lor. Undeva este de înteles acest lucru, în toate marile democratii consolidate, niciun partid nu este privit în functie doar de prestatia liderului sau. Un partid adevarat, democratic, traieste prin valoarea liderilor sai, însumata.

PD-L are un singur lider, iar înafara de acesta nimeni nu misca în front. Un partid care traieste printr-un lider, nu este un partid democratic. Mai devreme sau mai târziu va avea anumite tendinte dictatoriale, va derapa spre totalitarism, va încerca sa controleze totul. Iar pentru români amintirile sunt înca extrem de vii.

Izolarea PD-L a început de sus, de la Bucuresti si s-a extins practic în toata tara. Indiscutabil, Ioan Oltean, este un politician inteligent, versat, uns cu toate alifiile, un tip dur, poate prea dur. Multa lume îl percepe ca pe un om care face totul singur, nu admite niciun fel de opozitie sau parere contrara. Pe plan local si el are o anumita responsabilitate în izolarea partidului pe care îl pastoreste. Este perceput de multi ca o persoana intrasigenta, care stapâneste se pare prea putin arta negocierii. Este unanim recunoscut faptul ca politica în general, este cunoscuta ca si arta compromisului. Numai dictatorii nu fac compromisuri, ei doar dicteaza, îsi impun propria lor vointa.

Negocierile purtate cu PNL imediat dupa alegeri pentru a stabili raportul de forte din viitorul Consiliu Local, a demonstrat ca democrat-liberalii nu stiu sa negocieze. Nu poti purta o negociere de pe poziti de forta, sa dictezi celui pe care îl doresti partener anumite conditii pe care esti sigur ca acestia nu le vor accepta. Boicotarea primei sedinte de constituire a CL, a depunerii juramântului de noul primar ales, a fost practic o noua piatra pusa la temelia, de data aceasta, a unei autoizolari. Exemplul sefilor de la Bistrita a fost preluat si de alesii de la comune, care au boicotat sedintele de constituire a CL si a depunerii jurâmântului de primarii alesi. Si ce au câstigat cu aceste trageri de timp? Absolut nimic, mai mult au pierdut în planul imaginii, opinia publica îi percepe ca pe niste oameni care nu stiu sa piarda, niste oameni care daca nu esti cu ei, automat devii dusmanul lor. Nu bagam mâna în foc, dar daca lucrurile vor evolua dupa aceeasi reteta, desi au presedintia Consiliului Judetean, au cel mai mare numar de consilieri judeteni, ei nu vor detine puterea în mod real. Jocurile în forul suprem al judetului va fi controlat tot de alianta PSD – PNL, care mai mult ca si sigur îsi vor impune si cei doi vicepresedinti. Judetul în continuare va fi condus de Gheorghe Marinescu, care va controla majoritatea în Consiliul Judetean si va exercita în mod real puterea. Liviu Rusu va fi o simpla marioneta în mâna lui Marinescu. Dupa cum se prezinta lucrurile, izolarea PD-L, dar si o politica tip kamikaze, care duce la o autoizolare, este un fapt real, nu o teorie. Este oare o tactica urmata deliberat, pentru ca în timp sa pozeze în postura de victima si astfel sa câstige simpatia publicului? Poate, dar putin probabil.

ZAHARIA COTOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.