Omul de afaceri Pavel Sângeorzan a fost dat în judecată de administrația locală din Telciu și s-a ales și cu un dosar penal, fiind trimis în judecată de procurori, din cauză că a construit ditamai imobilul în comună, în regim de înălțime P+1E, fără autorizație de construire. Procesul civil s-a finalizat pe fond la Judecătoria Năsăud, instanța obligându-l pe Sângeorzan să desființeze construcția, însă sentința a fost atacată de acesta cu apel la Tribunalul Bistrița-Năsăud. În ceea ce privește procesul penal, acesta este în derulare, tot la Judecătoria Năsăud.
Pavel Sângeorzan a fost dat în judecată în septembrie 2021, din cauză că a construit un imobil în Telciu, fără să aibă autorizație de construire, ci doar un certificat de urbanism.
A construit, a fost amendat și abia apoi a cerut autorizație
Autoritățile locale nu i-au eliberat autorizație, întrucât construcția nu se încadra în prevederile Planului de Urbanism General al comunei și nici cu ale Regulamentului Local de Urbanism. Cu două luni mai devreme de a fi dat în judecată, respectiv în luna iulie, afaceristul a fost amendat cu 1.000 de lei de administrația locală, care a dispus stoparea lucrărilor desființarea construcției.
“ (…) reclamanta a arătat că la data de 19.07.2021 a fost emis Procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor cu nr. 4388 de către subscrisa Comuna Telciu prin care pârâții Sângeorzan Pavel și Sângeorzan Ioana au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 1000 lei pentru următoarele fapte: în urma controlului efectuat în data de 19.07.2021 la șantierul din Comuna Telciu, nr. (…), imobil care aparține s-a constatat că este în curs de execuţie o construcţie (fundație de beton) fără a deţine autorizație de construire conform legii. Prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor anterior amintit, pe lângă amenda contravențională, s-a dispus si măsura opririi executării lucrărilor și desfiinţarea acestora, cu mențiunea că aceste lucrări nu se încadrează nici în Planul Urbanistic General și nici în Regulamentul Local de Urbanism a Unităţii administrativ teritoriale Comuna Telciu. Relevă că la data de 27.07.2021 a fost achitată amenda contravențională în cuantum de 1000 de lei, de către pârâtul Sângeorzan Pavel, fapt dovedit prin chitanța (…), iar procesul verbal de constatare și sancţionare a contravențiilor nu a fost contestat judiciar”, se arată în motivarea instanței.
Numai că, deși a plătit amenda, Sângeorzan nu s-a conformat, ba mai mult, cu mult tupeu, a finalizat între timp imobilul în care funcționează un magazin Pepco. Apoi, crezând că va putea intra în legalitate, a depus la primăria comunei și cererea pentru emiterea autorizaţiei de construire.
“La data de 03.06.2021 Primăria Comunei Telciu a emis certificatul de urbanism cu nr. 12, în scopul construirii unui spaţiu comercial cu regim de înălțime P+IE în Telciu, nr. (…).
În conformitate cu solicitările din certificatul de urbanism mai sus amintit, a fost întocmit proiectul tehnic de către o societate autorizată, proiect care a stat la baza emiterii tuturor avizelor stabilite ca fiind necesare în vederea emiterii autorizaţiei de construire.
Ulterior, la data de 31 august 2021 după o discuţie cu primarul comunei Telciu şi cu şefa serviciului de urbanism au depus cererea privind emiterea autorizaţiei de construire cu documentaţia aferenta, cerere la care nu au primit un număr de înregistrare, la momentul respectiv.
La momentul primirii acţiunii civile formulate de reclamanţi, au aflat de existenta unui referat întocmit la data de 31.08.2021 de către Comuna Telciu, prin care s-a propus sesizarea instanţei judecătorești. Din cuprinsul acţiunii civile, reiese că lucrările nu se încadrează în PUG sau R.L.U al UAT Com Telciu, motiv pentru care și în momentul de față, autorizaţia de construire nu a fost emisă”, a arătat Sângeorzan în întâmpinarea depusă la dosarul cauzei.
Jos cu construcția ilegală!
Motivele invocate de Sângeorzan nu au ținut în fața instanței năsăudene, astfel că aceasta a dat dreptate administrației locale și a dispus ca Pavel Sângeorzan să demoleze imobilul construit ilegal. În caz că afaceristul nu se conformează, administrația locală a primit undă verde de a desființa ea construcția.
“Pe fondul cauzei, reţinem că pârâţii nu neagă faptul că au construit imobilul fără a deţine autorizaţia în acest sens, dar încearcă să-şi justifice comportamentul prin prisma faptului că ar fi existat posibilitatea intrării în legalitate a lucrărilor executare fără autorizaţie de construire.
În cauză, instanţa constată că în cadrul acţiunilor promovate în baza art.32 din Legea 50/1991 instanţa verifică numai existenţa sancţiunii contravenţionale în baza art.26 alin.1 lit. a și b din aceasta lege si neîndeplinirea de către contravenient a măsurilor dispuse de organul constatator, în termenul stabilit prin procesul-verbal de contravenţie.
Astfel, instanţa reţine faptul că procesul verbal de contravenţie cu nr. 4388 din data de 19.07.2021 nu a fost anulat, iar măsurile dispuse în cuprinsul acestuia nu au fost duse la îndeplinire, pârâtul nu a oprit lucrările şi nu a obţinut autorizaţia de construire şi nu a realizat operaţiunea de desfiinţare a lucrărilor. Mai mult, instanţa reţine că sancţiunea contravenţională a fost aplicată în data de 19.07.2021 şi nici până la acest moment, după aproape 2 ani, pârâtul nu a obţinut autorizaţia necesară şi nu a demolat construcţia ilegal edificată, fapt pentru care se impune admiterea acţiunii şi obligarea pârâţilor ca, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii să desfiinţeze lucrările de construcţii executate nelegal la imobilul din comuna Telciu, nr. (…), jud. Bistrița-Năsăud conform celor menţionate în procesul verbal de contravenţie nr. 4388/19.07.2021 iar, în caz contrar autorizează reclamanta să desfiinţeze lucrările executate nelegal pe cheltuiala pârâţilor”, se arată în motivarea Judecătoriei Năsăud.
În schimb, Primăria Telciu nu a obținut obligarea lui Sângeorzan să plătească și cheltuieli de judecată, întrucât nu a depus la dosar o dovadă în acest sens.
Doi vecini au cerut despăgubiri morale
În același proces au intervenit și doi localnici, proprietari ai unui imobil aflat în imediata vecinătate cu construcția lui Sângeorzan. Aceștia au cerut daune morale în valoare de 60.000 lei, pe motiv că nu mai au practic de liniște din cauza aglomerației și zgomotului.
“(….) pârâții au invadat spațiu de intimitate al intervenienților fiind cât se poate de clar că prin acțiunile desfăşurate, au încălcat în mod flagrant și cu rea-credinţă drepturile nepatrimoniale ale intervenienților, protejate de legiuitor, respectiv drepturile privind sănătatea, integritatea fizică și psihică. demnitatea și intimitatea vieții private, conform an.252 Cod Civil. Pe lângă violarea spațiului intim al familiei intervenienților, în imobilul edificat ilegal, funcționează în momentul de față, un magazin de tip supermarket („Pepco”), fiind ușor de înțeles că au fost depășite cu mult inconvenientele normale ale vecinătăţii protejate de art.630 Cod Civil, ca urmare a zgomotului produs în imediata apropiere de locuința personală. Mai mult, la etajul superior al imobilului edificat în mod ilegal, pârâții au organizat și o sală pentru celebrarea evenimentelor private”, se mai arată în documentul instanței.
Întrucât cei doi intervenienți nu au indicat concret prejudiciul de ordin moral suferit şi care este dreptul nepatrimonial încălcat de către pârâţi, făcând vorbire în general doar de drepturile privind sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea şi intimitatea vieţii private, instanța a respins cererea acestora.
Sentința pronunțată de Judecătorii năsăudeni a fost atacată la Tribunalul Bistrița-Năsăud, cu apel, de către Sângeorzan. Dosarul a fost înregistrat în urmă cu circa o săptămână, astfel că nu a fost stabilit un prim termen în cauză.
S-a ales cu dosar penal și este trimis în judecată
Odată cu procesul derulat în civil, administrația locală a formulat și o plângere penală împotriva lui Sângeorzan, care s-a transformat în dosar penal, iar în septembrie anul trecut, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud l-au trimis în judecată pe omul de afaceri.
Pavel Sângeorzan este acuzat de comiterea infracțiunii prevăzută de art. 24 din Legea 50/1991 – Legea Construcțiilor, care stipulează că:
(1) Constituie infracţiuni următoarele fapte:
a) executarea, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. b);
b) continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii;
c) întocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum şi a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diplomă universitară, în condiţiile prevăzute la art. 9.
d) refuzul emiterii certificatului de urbanism.
(2) Infracţiunile prevăzute la alin. (1) se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.
După ce a trecut de camera preliminară, dosarul a început a fi judecat pe fond în ianuarie anul acesta, iar până acum având loc patru termene. Următoarea ședință de judecată este stabilită în luna septembrie.
Omul a luat amenda de 1000 lei respectiv 4500 lei , nu mai aveau niciun drept sa i faca dosar penal ! Terenul era al Primariei sau al omului ?? .Primariile sa mai s… p…. vor numai bani toata ziua si nu te ajuta cu nimic , procurorii sunt niste invidiosi si niste oameni rai !!
Eu sunt convinsa , ca, omul a construit fara autorizatie ptr ca era sabotat si i s au bagat bete in roate.
Ana, eu cred ca tu ar trebui sa s… p… Omul a contruit fara autorizarie, restu e can can
Cel mai bine e sa nu vorbești dacă nu cunoști situația…
ce jurnalism…o poza cu cladirea in speta, o harta a comunei , o harta cu pug…zero..doar subiectivisme vad…
Prostie cmunala. Ar trebui sa fie sprijinit sa legalizeze tot ceea ce a facut in acea comuna, pentru ca a creat niste locuri de munca localnicilor, apoi indiferent cum a procedat , deoarece ceea ce-i facut e bun facut, ca oricum… pentru comuna este facut… si nu se inghesuie nimeni sa faca investiii asa aiurea . Nimeni nu face ceva, daca nu este si rentabil pentru ambele parti… Cred este doar o ” vendeta ” intre oamenii de afaceri… concurenti… Asta-i Romania noastra, ne re.g.ulam noi intre noi… ca sa nu vina strainii si sa ne gaseasca cumva… ” ne- re.gu.la.ti „… ( Stati linistiti ca sunt neutru… si fac dar o remarca, despre cum stim noi sa ne re.g.u.lam unii pe hailalti ) .