De mai bine de un an, asociația de vânătoare a lui Pavel Sângeorzan este în război cu Primăria Romuli, dar și cu Garda Forestieră, după ce cele două instituții au încercat să stopeze construcțiile ilegale ale omului de afaceri, din Parcul Național Munții Rodnei. Amenzile aplicate de Primăria Romuli și Garda Forestieră au fost atacate de Asociația Societatea De Vânătoare Montana Coșbuc, care începe să le anuleze cu ajutorul instanțelor.

Asociația Societatea de Vânătoare Montana Coșbuc a înregistrat nu mai puțin de 7 procese, toate înregistrate la Judecătoria Năsăud, în care cere anularea amenzilor aplicate de Primăria Romuli sau Garda Forestieră.

Toate au fost înregistrate anul trecut, la scurt timp după ce asociația de vânătoare a fost sancționată de autoritățile locale, dar și de Garda Forestieră. Dintre cele 7 dosare înregistrate la Judecătoria Năsăud, 3 au deja o soluție, după un an de așteptare.

Astfel, în 22 aprilie, asociația de vânătoare înregistra un dosar la Judecătoria Năsăud prin care cerea anularea unei amenzi date de Garda Forestieră Cluj. Înainte de Crăciun, judecătorii de la Năsăud au venit cu o primă soluție.

Sângeorzan pierde un proces, dar câștigă două

Judecătorii dau dreptate asociației de vânătoare și transformă amenda de 750 de lei încasată de la Garda Forestieră cu un banal avertisment.

„Admite, în parte, plângerea contravențională formulată de petenta ASOCIAŢIA SOCIETATEA DE VÂNĂTOARE MONTANA COŞBUC în contradictoriu cu intimata Garda Forestieră Cluj, împotriva procesului verbal de contravenție. Anulează în parte procesul verbal de contravenție în ceea ce privește reținerea contravenției prevăzută de dispozițiile art.39 alin.9 lit. x din Legea 407/2006 şi înlătură sancțiunea aplicată. Menține procesul-verbal în ceea ce privește reținerea contravenției prevăzute art.39 alin.9 lit. d din Legea 407/2006, şi înlocuiește cu avertisment amenda contravențională în cuantum de 750lei”, se arată în soluția judecătorilor năsăudeni. Aceasta nu a fost contestată, astfel că a rămas definitivă.

În ceea ce privește celălalt proces avut cu Garda Forestieră, Judecătoria Năsăud nu a stat la discuții și a respins plângerea contravențională ca neîntemeiată. Soluția a venit în toamna anului trecut și se pare că n-a fost atacată de asociația de vânătoare, rămânând astfel definitivă.

Și Primăria Romuli a pierdut unul dintre procese. Sentința dată de Judecătoria Năsăud a venit chiar la finalul lunii martie. Judecătorii au admis plângerea asociației de vânătoare și anulează procesele verbale de contravenție.

De la ce a pornit totul

Totul a pornit de la o crescătorie ilegală de mistreți din Parcul Național Munții Rodnei, deținută și amenajată de Asociația de Vânătoare Montana Coșbuc. Asociația respectivă are pe mână Fondul 8 de vânătoare Fiad Romuli de peste două decenii.

Este lesne de înțeles cum Pavel Sângeorzan, omu de afaceri care conduce asociația de vânătoare și-a permis să își amenajeze ce a avut chef, chiar în Parcul Național.

Despre crescătoria de mistreți s-a aflat anul trecut, după ce asociația a fost implicată într-un scandal răsunător, relatat inclusiv de presa internațională. Crescătoria respectivă s-ar întinde pe 30 de hectare de teren și ar fi găzduit în jur de 70 de mistreți.

Inclusiv prefectul de atunci Stelian Dolha a cerut instituțiilor abilitate să ia măsuri și construcțiile ilegale amenajate de Sângeorzan să dispară. ITRSV ar fi mers mai departe și-ar fi făcut solicitare la Ministerul Mediului să i se retragă licența de vânătoare. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Monița a încercat să îi țină piept omului de afaceri

În urma scandalului, primarul comunei Romuli, Ioan Monița a înaintat un memoriu către mai multe instituții abilitate, în încercarea de a-i pune frână omului de afaceri. Acolo, primarul povestea despre construcția ilegală, despre braconaj, dar și alte fapte de natură penală pe care le-ar fi făcut omul de afaceri.

Primăria Romuli l-a amendat anul trecut pe omul de afaceri, în mai multe rânduri, cu amenzi care ajung la 250.000 de lei. Instituția nu doar că l-a ars la buzunar pe Sângeorzan, ci a cerut și demolarea construcțiilor ilegale, printre care s-ar număra și o cabană, nu doar o crescătorie de mistreți.

„Avem 3 procese verbale. Amenzile cred că ajung la 250.000 de lei toate. Pe fiecare construcție și neregulă am dat câte o amendă. Credeți că s-a rezolvat ceva ?! Săptămâna trecută au fost aici la vânătoare domni din minister… despre ce vorbim?” a declarat Ioan Monița pentru Gazeta de Bistrița.

Printre neregulile constatate atunci de Garda Forestieră s-au numărat inclusiv fapte penale, potrivit unui răspuns remis de instituție Gazetei de Bistrița. În cazul faptelor penale surprinse ar fi fost sesizate și alte organe competente.

Scandal cu răsunet, după ce au momit vânatul cu cai în agonie

În toamna anului 2019, pe rețelele de socializare a început să circule o filmare, în care apărea un cal în agonie, care era lăsat pradă urșilor din Munții Rodnei. Totul se întâmpla la doi pași de comuna Romuli.

Imaginile au fost făcute publice de Agent Green și-l mai surprindeau și pe un vânător, membru al Asociației de Vânătoare Montana Coșbuc, care trăgea dintr-o remorcă calul în agonie. Animalul este mai apoi lăsat în pădure, ca momeală pentru urși. Totul se întâmpla într-o pădure administrată de Asociația de Vânătoare Montana Coșbuc.

La acea dată, primarul Ioan Monița, care este și vânător și inginer silvic, a recunoscut că sacrificarea unui animal pentru atragerea unui mamifer mare este o practică curentă a braconierilor. Acesta a mai spus atunci că autorul moral al faptei (adică Pavel Sângeorzan), n-ar fi la prima abatere de acest sens.

„Ăsta e clar caz de braconaj. Iar faptul că animalul era și viu, asta deja e de o cruzime rară. Deci eu așa zic, că se va lăsa cu sancțiuni mari. Și cine crede că s-a terminat totul și poate sta liniștit să își revină. Că nu e gata. A luat prea mare amploare totul”, spunea la acea dată Ioan Monița.

Câteva luni mai târziu, a fost folosit un alt cal drept momeală pentru urși, pe o altă suprafață de pădure administrată de asociația lui Sângeorzan. În ciuda repetiției și a scandalului prezentat inclusiv în presa internațională, asociația lui Sângeorzan a rămas cu licența de vânătoare, crescătoria de mistreți și cabana sunt tot acolo…

Mai mult, îngrijorat de turnura pe care o pot lua lucrurile, Pavel Sângeorzan a încercat să își bage în legalitate crescătoria de mistreți din Parcul Național Munții Rodnei, cu ajutorul Agenției Județene pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud. Instituția a refuzat însă să emită acordul de mediu cerut încă de anul trecut.

Instituțiile abilitate au încercat să restabilească ordinea printr-o serie de amenzi, care însă au fost contestate în instanță de omul de afaceri… și unele deja anulate.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.