România este deja destul de afectată de criza financiară, care este de-abia la început, şi va avea efecte atât în piaţa bancară, cât şi în încetinirea creşterii economice, dacă BNR şi Guvernul nu vor lua măsuri, a declarat, marţi, la Alma-Ata, directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu, potrivit Mediafax.
      "Măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul ar trebui să stimuleze dezvoltarea infrastructurii, foarte rapid, prin modificarea Legii exproprierii şi simplificarea barierelor administrative care stau în calea investiţiilor de capital. BNR va trebui să relaxeze toate condiţiile de creditare şi să injecteze bani în economie. Să nu ne mai luptăm cu inflaţia, ci cu spectrul recesiunii. BNR tratează economia României de guturai, când ea are ciumă, care ar trebui să se termine", a afirmat Patriciu. El consideră că România ar trebui să stabilizeze moneda naţională prin adoptarea consiliului monetar, precum Bulgaria.
      "Este dovedit faptul că doar o treime din credite sunt în lei. Te laşi la îndemâna speculatorilor (…) Eonomia României are nevoie de credite, şi nu să pui căpăstru creditului de consum şi celui ipotecar. Este o trăznaie şi este în tradiţia tuturor băncilor centrale europene, care urmează Banca Centrala Europeană. Nu se moare din inflaţie, dintr-o criză de sistem se moare. Singurul lucru de care are nevoie România este stabilizarea cursului de schimb, lucru care te protejează de speculator", a afirmat Patriciu.
      El a mai precizat că nivelul deficitului de cont curent nu are "nicio importanţă" pentru o economie care este în dezvoltare şi că specialiştii în macroeconomie ajung să analizeze totul şi să nu ştie nimic.
      "Se tot vîntură pe la televiziuni deficitul (de cont curent – n.r.). Deficitul nu are nicio importanţă pentru o ţară care creşte. Deficitul de cont curent va scădea dacă economia creşte. Degeaba te stabilizezi omorând, moartea este perfect stabilă. Nu ai de ce să stabilizezi, ce să stabilizezi, săracia? Macroeconomiştii sunt nişte specialişti care ajung să analizeze totul şi să nu ştie nimic. Singuri ne dăm palme, singuri ne legăm la picioare", a continuat omul de afaceri. Totodată, Patriciu a spus că majorarea salariilor fără creşterea productivităţii "este o prostie, dacă nu chiar o crimă". "Nu pot fi de acord cu astfel de măsuri populiste, a adăugat directorul Rompetrol, referindu-se la creşterea cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Cel mai mare duşman al capitalismului este populismul demagocic din politică, este drama pe care o trăieşte România de 4 ani, a afirmat oficialul Rompetrol. El susţine că de la începutul anului, piaţa imobiliară a scăzut cu 50% şi că acest trend va continua. "Clientul este un sclav între bănci şi developerii din piaţa imobiliară. Preţurile medii pe metru pătrat trebuie să scadă în România", a mai afirmat Patriciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.