Saptamâna trecuta, Executivul a stabilit suma necesara alegerilor parlamentare din aceasta toamna – 160 de milioane de lei.

Candidaturile pot fi depuse pâna în 21 octombrie, iar campania va începe în 31 octombrie si se va încheia în 29 noiembrie, la ora 7:00.

Organizatiile judetene ale partidelor politice din Bistrita-Nasaud îsi fac calcule înca pentru a stabili pe cei mai buni dintre cei buni dintre membri.

Daca nu sunt cunoscuti cu exactitate toti candidatii pentru parlamentare, se stiu însa amatorii de asemenea functii.

PD-L BN face sondaje de opinie

Partidul Democrat-Liberal are o parte dintre candidaturi pentru Camera Depuitatilor batute în cuie. Este vorba de cea a presedintelui PD-L BN, deputatul Ioan Oltean, care va candida pentru Colegiul 3 (Nasaud Dumitra, Rodna, Maieru, Ilva Mica, Telciu, Sângeorz-Bai, Sant, Feldru, Rebrisoara, Parva, Rebra si Romuli), si cea a proaspetilor membri democrat-liberali, Ioan Botis, care va candida pentru Colegiul 1 Bistrita – Livezile si Horatiu Catalano, care va candida pentru Colegiul 4 (Valea Bârgaului, Valea Sieului, plus localitatile Budacu de Jos, Cetate, Dumitrita, Sieu-Magherus, Sintereag, dar si comunele din zona de câmpie). În schimb, lupta ramâne deschisa pentru Colegiul 2 (Beclean, Nuseni, Chiochis, Branistea, Ciceu-Mihaiesti, Ciceu-Giurgesti, Petru Rares, Negrilesti, Uriu, Caianu Mic, Spermezeu, Târlisua, Chiuza, Nimigea, Zagra, Salva, Cosbuc, Runcu Salvei, Sieu-Odorhei, Lechinta, Sânmihaiu de Câmpie, Budesti si Matei). Aici, dintre Andrei Moldovan si Calin Cretu, cele mai mari sanse pentru a ramâne în cursa finala se pare ca le are cel din urma.

În tabara portocalie lucrurile nu sunt foarte clare nici pentru Senat. Daca initial se vorbea de patru nume în cursa interna pentru aceasta camera a Parlamentului – Sabin Iliesi, Vasile Moldovan, Gheorghe Tuta si primarul comunei Maieru, Vasile Bors, acum au ramas doar doua – Iliesi si Bors. Vasile Moldovan a fost sfatuit sa lase la o parte gândurile pentru parlamentare, având în vedere rezultatele obtinute la alegerile locale, iar Gheorghe Tuta s-a retras deoarece Senatul era o optiune mai îndepartata pentru el, prima sa optiune fiind Camera Deputatilor – Colegiul 1.

Pentru a evita orice suspiciune, în urma sedintei Biroului Permanent Judetean, care a avut loc la începutul saptamânii trecute, liderii democrat-liberali au hotarât sa apeleze la serviciile unei firme specializate în realizarea sondajelor de opinie din Cluj Napoca pentru a stabili care este preferatul membrilor organizatiei judetene pentru a intra în cursa senatoriala pe Colegiul 2, în conditiile în care pentru Colegiu 1 senatorial nu este stabilit nimeni.

Asul din mâneca democrat-liberalilor

Odata cu noua achizitie a lui Ioan Oltean prin aducerea în partid a lui Ioan Nelu Botis, sansele de a câstiga un fotoliu de deputat pentru PDL BN au crescut considerabil. Desi îl are drept rival în Colegiul 1 Bistrita pe liberalul Ioan Turc, Botis este una dintre figurile marcante ale lumii politice bistritene.

Fost presedinte al PSD BN si fost viceprimar al Bistritei, Ioan Nelu Botis a renuntat o vreme la politica. Motivul care a stat la baza decizie sale a fost „decapitarea” sa pe vremea ex-liderului PSD Viorel Pupeza, care în 2004 l-a preferat drept candidat pentru Primaria Bistrita pe Adrian Muresan, cu toate ca Botis avea cele mai mari sanse de câstig în fata democratului, pe atunci, Vasile Moldovan.

Dupa schimbarea conducerii judetene a PSD BN, mai ales în preajma alegerilor locale din acest an, Ioan Botis a fost intens curtat de social-democrati. Numai ca postura de solutie de avarie nu a fost pe placul fostului membru al PSD, asa ca a preferat propunerea democrat-liberalilor, cu atât mai mult cu Botis a fost întotdeauna un apropiat al deputatului Oltean.

Taranistul Chira vrea în Parlament

Partidul National Liberal, filiala judeteana, nu are nici el stabiliti toti concurentii pentru alegerile din toamna. Si aici se mai fac calcule si se pun în balanta numele partidului.

Astfel, la Camera deputatilor, Colegiul 1 Bistrita – Livezile, Colegiul 3 – Nasaud, Dumitra, Rodna, Maieru, Ilva Mica, Telciu, Sângeorz-Bai, Sant, Feldru, Rebrisoara, Parva, Rebra si Romuli si Colegiul 4 – Valea Bârgaului, Valea Sieului, plus localitatile Budacu de Jos, Cetate, Dumitrita, Sieu-Magherus, Sintereag, dar si comunele din zona de câmpie, precum Teaca, Galatii Bistritei, Milas, Silivasu de Câmpie, Urmenis sau Micestii de Câmpie.

 avem trei nume certe – deputatul Ioan Turc, consilerul judetean Dorin Popescu (fost prefect si deputat) si Ioan Tintean. Pentru Colegiul 2 liberalii vor trebui sa aleaga între fostul viceprimar al Bistritei, Gavril Tarmure, si consilierul judetean Ioan Denes.

Pentru Senat vor candida secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valer Bindea, si consilierul judetean Anton Vlad (fost secretar de stat în Ministerul Apelor, Padurilor si Mediului).

Singura problema ivita în sânul liberalilor bistriteni este recentul acord semnat între PNL si PNTCD, în urma caruia liderul PNTCD BN, Ioan Chira si-a anuntat intentia de a candida pentru unul dintre colegiile senatoriale sau pentru Colegiul 2 Beclean, pentru care oricum mai sunt în cursa cele doua nume amintite mai sus.

În PSD BN ramâne cum am stabilit

În cadrul Partidului Social-Democrat, filiala Bistrita-Nasaud, lucrurile sunt, cel putin pâna în acest moment, ceva mai clare. Astfel, pentru Camera Deputatilor, Colegiul 1 va candida Adrian Moldovan; pentru Colegiul 2 deputatul Radu Moldovan; pentru Colegiul 3 consilierul judetean Nicolae Stan-Iuga, iar pentru Colegiul 4 Cristian Parasca.

În ceea ce priveste Senatul, PSD a anuntat doua nume: consilerul judetean Adriana Pana si Dan Prunea.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.