Prevederile referitoare la prestarea de către copii a activităților remunerate sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 75/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 115 din 13 februarie și se aplică de la data publicării.
Astfel, părinții sunt obligați, înainte de începerea activității copiilor, să informeze serviciul public de asistență socială că aceștia vor câștiga bani din filme, reclame sau piese de teatru, deounând o nota de informare, însoțită de următoarele documente:
-copia certificatului de naștere/actului de identitate al copilului (după caz);
-copii ale actelor de identitate ale parinților;
-copia actului de identitate al însoțitorului (dacă este cazul);
-certificatul medical (eliberat de un medic pediatru) prin care să se ateste daca minorul este apt pentru a desfășura activitatea în cauză;
-avizul psihologic prin care să se precizeze dacă particularitățile psihice ale copilului îl recomandă pentru activitatea în cauză, dacă acesta a fost informat, în funcție de vârsta și gradul de înțelegere, și este de acord cu participarea la activitate, precum și recomandări speciale privind durata activității și activitatea continuă;
-avizul medicului sportiv (pentru copiii care participă la activități sportive de performanță), plus recomandări speciale privind durata activității și activitatea continuă;
-adeverința din partea unității de învățământ la care este înscris copilul (dacă activitatea este prestată în perioada programului școlar).
În cel mult zece zile lucrătoare de la începerea activității copilului, părinții trebuie să transmită serviciului public de asistență socială o copie certificată „conform cu originalul” a contractului încheiat cu organizatorul, iar cei care nu vor informa serviciul public de asistență socială înainte de începerea activității copilului sau care nu vor transmite copia certificată a contractului vor risca să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.
Potrivit codului muncii o persoană fizică dobândește capacitatea de muncă odată cu împlinirea vârstei de 16 ani, însă, în anumite condiții, minorul poate deveni salariat și de la împlinirea vârstei de 15 ani.
În hotărârea Guvernului este subliniat că activitatea continuă poate fi prestată timp de cel mult 15 minute, în cazul copiilor care au sub un an, cel mult 30 de minute, în cazul celor care au între 1-5 ani, și cel mult 45 de minute, în cazul celor de peste cinci ani.
„Numărul de repetiții de orice fel, precum și orice etapă menită să asigure buna desfășurare a activităților, indiferent de natura acestora (…) să nu depășeasca una pe zi în cazul copiilor cu vârsta sub un an și două pe zi în cazul copiilor cu vaâsta de peste un an. Între cele doua acțiuni, care au loc în aceeași zi, se acordă o pauză de cel puțin o ora și jumătate”, potrivit HG nr. 75/2015.
După fiecare activitate continuă, copiii au dreptul la pauze scurte de 10-15 minute și la o pauză mare de cel puțin 30 de minute, în funcție de vârstă, și pot să presteze săptămânal activități în cel mult patru zile consecutive.
Totodată, copilul trebuie să fie însoțit de un adult pe toată durata prestării activităților.
Dacă părinții refuză să prezinte raportul sau nu pot să justifice cum au cheltuit banii câștigați de copil, direcția generală de asistență socială și protecția copilului poate să sesizeze instanța de tutelă.