Chiar daca se lucreaza de zor la parcarea din Marasti, constructia ar fi trebuit finalizata înca din 31 iulie 2007. Autoritatile locale nu au emis niciun comunicat oficial privitor la aceasta stare de fapt. Lucrurile pot fi însa explicate prin faptul ca, de la începutul acestei „afaceri”, contractul încheiat cu autoritatile locale a fost unul cu „dedicatie”. În conditiile în care nici pâna în prezent parcarea Marasti nu a fost data în folosinta, societatea contractoare ar trebui, în mod normal, sa suporte penalitati, sau, mai mult, contractul de asociere ar putea fi reziliat. Precizam faptul ca Gazeta a transmis Primariei Cluj o adresa în care solicita o pozitie oficiala cu privire la aceste aspecte, însa, pâna la ora închiderii editiei nu s-a dat curs acesteia.</b>
Istoria parkingului din Marasti este interesanta, la fel ca majoritatea afacerilor derulate în Cluj. Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca a realizat o asociere, fara niciun fel de licitatie, cu firma SC Parking Marasti SRL, care apartinea lui Mircea Chertes. Întelegerea prevedea constructia unei parcari în cartierul Marasti, iar administratia locala a încredintat executarea acestui proiect de anvengura firmei lui Chertes, care se înfiintase cu câteva saptamâni înainte. Dar aceste lucruri nu contau prea mult pentru ca în spatele firmei SC Parking Marasti SRL se afla consilierul de stat din cadrul Cancelariei primului-ministru, Mircea Lucian Chertes, avocatul Teofil Tripon, Simona Ionescu, Dumitru Somlea si cunoscutul om de afaceri clujean, Costica Pocol. La data semnarii contractului, SC Parking Marasti nu avea angajati si nu mai efectuase nicio lucrare de acest gen, în schimb, firma era scutita de depunerea unei garantii pentru executarea lucrarii. Iar, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, în 2006 SC Parking Marasti avea un singur angajat si datorii totale de 1.500.394 lei.
În trecut, Chertes a declarat ca aceste aspecte nu sunt relevante deoarece SC Parking Marasti a fost creditata de o banca. “Noi, actionarii, ne-am ipotecat pentru creditul necesar construirii parcarii, cladiri importante si chiar casele”, spunea acesta.
La data atribuirii contractului, presa clujeana a sesizat neregulile afacerii, asa ca, în februarie 2005, administratia locala a fost nevoita sa rezilieze contractul cu firma lui Chertes si sa organizeze o licitatie pentru alegerea unei firme constructoare.
Culmea face ca, si în urma licitatiei, câstigatoare sa fie declarata tot firma lui Chertes, SC Parking Marasti. Astfel, liberalul care detine 27% din actiunile de la SC Parking Marasti, a primit din partea administratiei clujene un teren de 1.500 mp concesionat pe o durata de 49 de ani pentru a construi o parcare de 250 de locuri.
„Monstruoasa coalitie”
Unul dintre asociatii SC Parking Marasti este Costica Pocol, personaj despre care Gazeta de Cluj a dezvaluit, chiar în numarul trecut, un articol privitor la suspiciunea ca o constructie ilegala îi poarta „semnatura”. În urma sesizarilor reporterilor Gazetei si a articolului aparut în numarul trecut al ziarului, primaria clujeana a emis urmatoarea înstiintare „Pentru imobilul din str. Sitarilor nr. 12, pâna în acest moment nu exista autorizatie de construire emisa pentru lucrarile executate. În cursul lunii noiembrie inspectorii Serviciului Control Urbanism si Disciplina în Constructii au efectuat verificari la imobilul mai sus amintit, ocazie cu care s-a constatat executarea de lucrari de extindere a imobilului existent fara a detine autorizatie de construire. Pentru executarea de lucrari fara autorizatie de construire, s-a întocmit proces verbal de constatare a contraventiei”, se arata în raspunsul Primariei clujene la sesizare.
Reamintim cititorilor ca, potrivit unor informatii, pe strada Sitarilor la nr. 12 se construieste ilegal. Santierul nu are nicio placuta cu datele de identificare ale autorizatiei de constructie, ale beneficiarului sau a celui care construieste. La adresa de mai sus în jurul unei case se ridica de zor zidurile unui adevarat bloc. Santierul neavând nicio identitate, exista suspiciunea ca acea constructie sa fie ilegala, pentru ridicarea imobilului respectiv sa nu se fi obtinut, în prealabil, niciun act. Potrivit unor informatii, s-ar parea ca beneficiarul este Costica Pocol, un controversat om de afaceri clujean, care nu este la prima abatere de la legile din constructii.
De numele lui Pocol se leaga si scandalul iscat în urma cu câtiva ani în legatura cu aparitia unui hotel din centrul Clujului, Eunicia, care a fost construit având o autorizatie de chiosc comercial. Terenul de sub societate este închiriat de la Primarie cu abonament de “ghereta”, iar Eunicia este o cladire pe trei nivele, plus o mansarda cu spatii de cazare. Patronul Eunicia SRL este Costica Pocol, care are interese si în cadrul pietei Marasti si director la Vila “Eunicia” din Cluj. Succesul rapid în afaceri al lui Costica Pocol nu se putea realiza fara complicitatea Primariei, care a favorizat SC Eunicia prin toate mijloacele administrative. Rotiseria din Piata Mihai Viteazu a primit în 1998 autorizatia de construire nr. 1182 pentru “consolidarea structurii de rezistenta a constructiei autorizate” în 1996. Negru pe alb, Primaria emite un act “reparatoriu” pentru o constructie care timp de doi ani nu a respectat normele în domeniu.
Societatea Eunicia Rotiserie a încheiat anul 2006 cu un profit 103.631 de lei si o cifra de afaceri de peste 979.000 de lei. În afara acestui hotel, Pocol detine un altul, tot în centrul Clujului, Hotel Eunicia, de trei stele, dar si spatiile comerciale din piata Marasti. El este asociat în mai multe investitii imobiliare cu alti oameni de afaceri locali.
Unul dintre sediile societatii APO, care a gestionat Piata Mihai Viteazu, se afla tocmai în incinta Hotelului Cristian din piata Mihai Viteazu, hotel care apartine tot controversatului om de afaceri Costica Pocol. În 2005, Consiliul Judetean Cluj intentiona demolarea hotelului, datorita unor probleme legate de autorizatiile de construire.
SC Parching Marasti
Administratori:
Somlea Dumitru
Simona Cristina Ionescu
Asociati:
Mircea Lucian Chertes
Simona Cristina Ionescu
Costica Pocol
Somlea Dumitru
Teofil Tripon
Stefan Trandafir