În urma articolului aparut saptamâna trecuta în saptamânalul nostru, Pap Irimia, administratorul SC „Jolt Impex” SRL, a contactat reporterul Gazeta de Bistrita care a scris articolul amenintându-l si totodata erijându-se atât purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Poltie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN) cât si cel al Registrului Auto Român (RAR), filiala Bistrita, cu deschiderea unei actiuni în instanta. Toate acestea pentru ca reporterul a avut „tupeul” sa scrie despre afacerile ilegale a lui Pap Irimia si pentru ca a mentionat si numele unui sef de serviciu din cadrul IPJ BN în respectiva investigatie.

Gazeta de Bistrita, în ultimul numar, a prezentat un material, intitulat «Aurel Grama "tine spatele" la Jolt Impex». Articolul a avut la baza dezvaluirile incendiare facute de administratorul SC “Dea-Trans International” SRL, Silvia Sulea. Aceasta, în baza unor documente si probe pe care le detine, îl acuza pe comisarul sef Aurel Grama, fost adjunct al sefului IPJ Bistrita-Nasaud, actual sef al Serviciului de Investigatii Criminale, ca a intervenit, suspect, depasindu-si clar atributiile de serviciu, în favoarea fostului asociat al societatii, Ioan Hosdea, care a tâlharit unul din autocarele firmei. Reactiile la acest material al saptamânalului nostru nu au încetat sa apara.

Pe scurt

Seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, comisarul sef Aurel Grama este acuzat de administratorul societatii „Dea-Trans International” ca l-ar fi ajutat pe Ioan Hosdea sa ascunda un autocar al societatii, dupa ce acesta a tâlharit, amenintat si privat de libertate doi angajati ai societatii pentru a intra în posesia unui autocar aflat în posesia firmei. Administratorul „Dea-Trans”, Silvia Sulea, sustine de asemenea ca Grama a refuzat sa-i înregistreze plângerea împotriva atacatorilor, acesta cedând doar când plângerea a fost depusa de avocatul angajat ulterior de cele doua victime. Ba mai mult, uneia dintre victime i s-a spus de catre politistul anchetator, aflat în subordinea lui Grama, ca nu trebuie sa depuna plângere penala împotriva tâlharilor, însa dupa consultarea cu avocatul acesta a realizat ca s-a dorit inducerea sa în eroare. Ioan Hosdea si cei patru atacatori nu au fost retinuti, fapt ce i-a dat timp lui Hosdea sa vânda autocarul, dupa întocmirea unor acte false, societatii „Jolt Impex”. Administratorul „Dea-Trans International”, Silvia Sulea, a depus chiar si o plângere penala la Directia Nationala Anticoruptie împotriva comisarului sef Aurel Grama, în care cere tragerea acestuia la raspundere pentru infractiunea de abuz în serviciu. Ca în atâtea alte cazuri similare, afacerea a fost musamalizata, iar comisarul sef Aurel Grama este bine mersi, în functie la IPJ Bistrita-Nasaud, de unde vegheaza la aplicarea legii. Gazeta de Bistrita a mai spus-o si cu alte ocazii, în judetul Bistrita-Nasaud, apropo de lupta anticoruptie, în plasa celor care se ocupa cu aceasta problema, se prind numai boisteni, guvizi si pitule.

Se pare ca tacerea lui Aurel Grama si a institutiei din care face parte, Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, totusi este un raspuns.

Reactii adverse

În ziua în care a aparut materialul în "Gazeta de Bistrita", redactorul care l-a scris a fost contactat telefonic de catre patronul SC “Jolt Impex SRL”, Irimia Pap. Acesta, pe un ton violent si amenintator, i-a comunicat autorului ca el vorbeste în numele Inspectoratului de Poltie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN) cât si cel al Registrului Auto Român filiala Bistrita, si va deschide împreuna cu acestia o actiune în instanta. Toate acestea pentru ca reporterul a avut „tupeul” sa scrie despre afacerile sale ilegale si pentru ca a mentionat si numele unui sef de serviciu din cadrul IPJBN în respectiva investigatie.

Nu ne-a venit sa credem ca o persoana fizica se erijeaza în avocat sau purtator de cuvânt a lui Aurel Grama si a IPJ Bistrita-Nasaud si profereaza amenintari în numele acestora. Nu realizam înca ce rol a avut telefonul dat de catre Irimie Pap, sa ne intimideze sau sa ne transmita un nou semnal, din partea celor de la politie?

Patronul SC „Jolt Impex” SRL sustine ca administratorul „Dea Trans International”, Silvia Sulea, are si în prezent datorii fata de societatea condusa de el. Mai mult, Pap sustine ca el este victima în toata aceasta poveste, el fiind cel pagubit, nicidecum „Dea Trans”. Acesta nu a venit însa cu niciun fel de documente pentru a-si sustine afirmatiile. Care sa fie oare motivul? În ceea ce priveste faptul ca Irimia Pap s-a dat drept purtatorul de cuvânt al unor institutii, dovedeste înca o data ca acesta nu respecta legea sub nicio forma.

Seful RAR filiala Bistrita-Nasaud, Cosmin Wechter, sustine ca nici macar nu l-a întâlnit vreodata pe Irimia Pap, iar de transmis mesaje prin intermediul lui nici nu se pune problema „O înnebunit ala?! Nici nu îl cunosc pe individ. Am auzit de el, dar nu ne cunoastem. Noi avem un singur purtator de cuvânt la Bucuresti si în caz de ceva, doar el poate vorbi în numele institutiei” – a conchis Wechter.

Acelasi raspuns si din partea purtatorului de cuvânt al IPJ BN, inspectorul Raluca Moldovan, „Nicio persoana fizica nu poate vorbi în numele Inspectoratului”.

Sulea contraataca

Pentru a demonstra ca „Dea Trans International” nu a are nicio datorie fata de SC „Jolt Impex” SRL, administratorul Silvia Sulea aduce acte doveditoare -o declaratie datata 09.08.2005 si semnata de cei doi în fata notarului, dar si acte contabile ale societatii. Prin aceasta declaratie, Silvia Sulea si Irimia Pap îsi încheie socotelile, în urma plecarii acesteia din „Jolt Impex” si vânzarii actiunilor detinute catre Irimia Pap. Din declaratie reiese ca Sulea a primit de la Pap pentru semnarea contractului de cesiune otel beton în valoare de 170.000 lei, un apartament cu doua camere si suma de 30.000 de lei, sau echivalentul acesteia în marfa în termen de 30 de zile de la semnarea actului. Semnaturile ambelor parti se afla pe acea declaratie redactata la biroul unui norat public. Din acest act reiese ca cei doi si-au clarificat situatia financiara în urma plecarii lui Sulea din „Jolt Impex”. Ultimele tranzactii între cele doua societati au avut loc în anul 2005 astfel : „Jolt Impex” livreaza otel beton în valoare de 125.632,58 lei catre „Dea Trans International”, conform facturii fiscale nr.4026553. „Dea Trans” achita în avans o parte din valoarea acestei facturi cu doua ordine de plata, ramânând o creanta în valoare de 63.080,58 lei, la care se adauga ulterior o noua suma de 31.222 lei, pentru un transport de sârma zincata. Datoria în valoare totala de 94.302,58 lei a SC „Dea Trans International” catre SC „Jolt Impex” se stinge în urma semnarii actului notarial cu nr.2648/09.08.2005, alaturi de minuta nr.200/19.12.2005. Astfel, la data de 31 decembrie 2005 conform soldul contului „Furnizori”, „Dea Trans International” nu figura cu creante datorate „Jolt Impex”. În timpul procesului dintre cele doua societati, magistratii Tribunalului Bistrita au cerut efectuarea unei expertize contabile pentru a clarifica situatia financiara dintre cele doua parti. Spre marea dezamagire a lui Irimia Pap expertiza contabila a dat si ea câstig de cauza „Dea Trans”, aratând ca aceasta nu mai avea creante restante la „Jolt Impex”. Aceste aspecte au fost sesizate si de magistratii Tribunalului Bistrita, care pe baza acestor acte, i-au dat câstig de cauza lui Sulea.

Antecedente á la Jolt Impex

În anul 2001, în câteva judete din tara noastra s-a creat o adevarata filiera internationala care se ocupa cu contrabanda de produse petroliere, care a adus României o paguba de zeci de miliarde de lei. Concret, se importa din Ucraina CLU (combustibil lichid usor) nesuspus accizarii, în vama se schimba declaratia vamala în pacura, care avea pret dublu fata de CLU, iar marfa se comercializa în benzinarii pe post motorina. Cel mai interesant de stiut este faptul ca toate firele afacerii duceau nu altundeva decât în municipiul Bistrita, mai exact la SC „Jolt Impex” SRL. În urma anchetei desfasurate de politisti s-a demonstrat ca, datorita ajutorului celor de la „Jolt Impex”, marfa s-a transformat în documente, din combustibil lichid usor în pacura, ca mai apoi acesta sa devina motorina. „Jolt Impex” si-a continuat însa afacerile prospere, sub acelasi slogan. Societatea a livrat, numai pe hârtie însa, marfa unei alte societati, în realitate aceasta ajungând în diferite benzinarii din Vrancea. Benzinariile respective erau interesate de produse ieftine si total dezinteresate de provenienta lor. În toata afacerea soceitatea bistriteana „Jolt Impex” avea calitatea de transportator, închiriind cisterne si întocmind avize pentru motorina. Odata ce politistii au intrat pe fir motorina din actele firmei „Jolt Impex” s-a transformat, din nou, prin metode miraculoase în CLU, sustinându-se ca s-a gresit înscrierea produsului în actele firmei. Cu ajutorul complicilor din vama se întocmeste ulterior un act constatator în care se specifica faptul ca încadrarea tarifara a fost eronata, iar accizele se vor plati. Astfel, toata afacerea a fost musamalizata, iar „Jolt Impex” a scapat basma curata din toata bisnita de contrabanda.

Neregulile societatii „Jolt Impex” au iesit la iveala si în anul 2006, când sediile firmei erau pichetate de catre angajatii SC „Somplas Prodexim” SRL, care în frunte cu patronii cereau lui Pap Irimia sa le returneze banii datorati, circa un milion de euro. Controversatul om de afaceri nu a fost de gasit, iar sediile firmei au fost închise în ziua respectiva.

În aceeasi perioada, un angajat al societatii „Jolt Impex” îsi cauta seful, care parea sa fi disparut de pe fata pamântului. Angajatul avea de recuperat o suma de bani de la Irimia Pap, pentru care a luat împrumut bani de la bisnitari girând cu propriul apartament. Cine s-ar fi gândit ca va fi „tras în piept” de propriul sef?

Cu atâtea probleme în trecut, dar si în prezent patronul SC Jolt Impex SRL nu se da în laturi de la încalcarea legii. Ba mai mult, ameninta în stânga si-n dreapta cu fel si fel de procese prin instanta, erijându-se purtator de cuvânt a unor institutii bine vazute de populatie. Din pacate pentru Irimia Pap, cel putin asa reiese din cele declarate de reprezentatii lor, acestea se distanteaza total de controversatul om de afaceri. Acesta nici macar nu îsi poate sustine cu documente ceea ce afirma, fapt care lasa de înteles ca absolut nimic din ceea ce sustine sau declara nu poate fi crezut. Ramâne de vazut cum va evolua între timp ancheta penala la care supus este momentan Irimia Pap de catre procurorii bistriteni în cazul cu „Dea Trans International”. La fel se asteapta si rezultatul plângerii penale depuse de administratorul „Dea Trans”, Silvia Sulea, împotriva comisarului sef Aurel Grama.

Gazeta de Bistrita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.