Deşi angajează în continuu deja de ani de zile, apelând chiar la forţă de muncă din alte judeţe sau ţări, LEONI se confruntă în continuare cu un deficit. Surse Gazeta de Bistriţa spun că pe de-o parte vin oameni, iar pe de altă parte pleacă, ]n principal din cauza salarizării. Se pare că Marius Cotor, fostul director al fabricii, pregăteşte o unitate de producţie, iar recrutările s-ar face tocmai în LEONI.

 

Cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud este deja de câţiva ani Leoni Wiring Systems. În total compania nemţească are peste 75.000 de angajaţi în 32 de ţări, iar la nivel european se află pe primul loc în domeniul cablajelor auto.

În România, numărul angajaţilor trece de 17.000, în cele trei oraşe unde are fabrici: Arad, Piteşti şi Bistriţa.Numărul angajaţilor de la Bistriţa a crescut constant, trecând de 6.000.

După deschiderea celei de-a doua unităţi de producţie, compania a fost nevoită să apeleze la forţă de muncă din judeţele vecine, din alte zone ale ţării şi mai apoi şi din alte ţări. Aceeaşi practică se întâlneşte şi la celelalte fabrici ale producătorului.

Deşi angajează în continuu de câţiva ani, surse Gazeta de Bistriţa spun că la fel de repede şi pleacă oamenii, care ar fi nemulţumiţi de salarizare, dar şi de program şi cerinţe. La ultimele burse ale locurilor de muncă, standurile LEONI nu au mai prezentat interes, oamenii fugind de ofertele companiei nemţeşti ca de ciumă.

Această atitudine a dus la puţină panică în companie, mai ales că nemţii încă mai au de angajat pentru a-şi putea onora comenzile pentru marii producători de autoturisme.

Astfel, compania a apelat la tot felul de „tertipuri” pentru a atrage noi angajaţi. Aşa că au apelat la actualii angajaţi pentru a-i convinge pe cei din afară cât de bine este la LEONI. Printre practicile companiei se numără şi oferirea unui bonus consistent (cam cât un salariu minim) angajaţilor care conving noi persoane să se angajeze şi să rămână în fabrică o anumită perioadă de timp.

 

Un fost angajat ar putea rări rândurile LEONI

Cel mai mare „pericol” însă pare să vină de la un fost angajat al companiei, care a şi condus vreo trei ani fabrica din Bistriţa, fiind primul director român, după ce neamţul care a dictat ora a părăsit România.

Este vorba despre Marius Cotor, care a plecat la scurt timp după tunul de 40 de milioane de euro. Acesta a fost pus pe liber cu un an înainte de a se termina mandatul de 5 ani.

Totul s-a întâmplat după mai multe vizite ale nemţilor la fabrica de la Bistriţa. Dacă în prima fază nemţii păreau să-l susţină pe directorul român, brusc totul s-a schimbat, iar acesta şi-a făcut bagajele.

Primele care au plecat au fost angajatele de la departamentul financiar, considerate responsabile pentru tunul de 40 de milioane de euro. Una dintre ele contestă în instanţă decizia de concediere.

În prima fază, Marius Cotor le-a spus apropiaţilor că demisia e o decizie personală şi că nu are nicio legătură cu frauda de 40 de milioane de euro. Se pare totuşi că a cam fost obligat să plece, drept dovadă, la începutul lunii aprilie, mai exact în data de 4 aprilie acesta acţionează în judecată LEONI Wiring System, contestând tocmai decizia de concediere.

Dosarul este însă foarte proaspăt, neexistând nici măcar stabilit un termen de judecată.

Surse din interiorul LEONI au precizat pentru Gazeta de Bistriţa faptul că Marius Cotor a fost unul dintre cei mai iubiţi şefi din companie. Asta pentru că mereu ar fi fost fair-play cu angajaţii şi le-ar fi susţinut drepturile de nenumărate ori în faţa nemţilor.

Mulţi ar fi dispuşi să părăsească LEONI fără să ezite, dacă Marius Cotor ar veni cu o propunere mai bună, iar acest lucru este pe cale să se întâmple. Este doar o chestiune de luni până când Bistriţa va avea o nouă unitate de producţie.

fabrica leoni 1

Marius Cotor ar „coace” o fabrică de „adidaşi”

Deşi încă nu există informaţii oficiale, zvonurile sunt deja tot mai puternice şi au ajuns inclusiv la urechile autorităţilor. Marius Cotor, în ciuda faptului că a acţionat în judecată LEONI contestând decizia de concediere, îşi vede de viaţa… profesională.

Acesta se pregăteşte să deschidă o fabrică de încălţăminte sport. Se pare că ar fi vorba despre un brand renumit, Bistriţa urmând să fie singurul oraş din România unde se vor fabrica încălţăminte de firma respectivă.

Marius Cotor nu s-ar fi complicat nici cu ridicat de clădiri noi, ci ar profita de spaţiile scoase la închiriere de EMI Corporation, care a pus mâna pe o groază de hale de producţie din zona industrială.

Ca o ironie a sorţii, Cotor urmează să deschidă o unitate de producţie la doi paşi de fabrica nouă a celor de la LEONI, într-una din clădirile închiriate de la „regii spaţiilor”, cei de la EMI Corporation.

Recrutările ar urma să se facă tot în LEONI, spre disperarea nemţilor, care sunt pe punctul de a pierde şi mai mulţi angajaţi.

În ciuda faptului că încă nu este nimic concret şi nici măcar nu există o firmă pe numele lui Cotor, nu a fost obţinută nicio autorizaţie în acest sens, oamenii deja l-ar căuta pe fostul director pentru a-l anunţa că poate conta pe ei.

 

Sindicatul s-a sesizat, dar deocamdată tot degeaba

Leoni Wiring System are şi un sindicat, menit să apere şi garanteze drepturile angajaţilor. De ani buni acesta este mai mult de formă, inclusiv şeful sindicatului vorbind cu o oarecare prudenţă despre angajatorii săi. Mai mult, când scapă câte o păsărică, liderul o „retrage” şi nu-şi mai recunoaşte declaraţiile, mai ales atunci când acestea îl afectează direct.

Să revenim la „pericolul” pe care-l presupune fostul şef de la LEONI. Sindicatul s-a sesizat când a auzit de planurile acestuia şi a încercat să profite de situaţie şi să obţină nişte beneficii pentru angajaţii care ar fi dispuşi să rămână în LEONI.

Deocamdată sindicatul încă negociază cu conducerea companiei, însă nu se ştie dacă aceasta este dispusă să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a nu rămâne fără angajaţi.

Cert este că angajaţii ar fi fost momiţi de către Cotor cu salarii mult mai bune, cu un program mai omenesc şi beneficii greu de trecut cu vederea.

Andreea Moldovan

3 COMENTARII

  1. Draga mea in primul rand informeazate bine in legatura cu stimulentul care il da Leoni legat de noi angajatu,ma refer daca aduce cineva un om nou si se angajeaza.In al doilea rand Domnul Cotor nu a momit pe nimeni cu nici un fel de salar mai bun,intai sasi faca fabrica fiindca pe vorbe multe se fac dar nu se mai realizeaza!Trebuiesc fapte nu vorbe!In al treilea rand intotdeauna primavara oamenii pleaca pentru a putea pleca in strainatate cu contracte la lucru si cand e toamna revim,asa a fost intotdeauna!

  2. VA POT SPUNE DRAGILOR CA DL MARIUS COTOR A FOST UN MARE MANAGER IN LEONI SI ASA VA RAMANE, A RESPECTAT OAMENII, IA ASCULTAT SI A INCERCAT PE CAT POSIBIL SA LE REZOLVE DOLEANTELE IN MANDATUL SAU, COM.P LEONI A CRESCUT, IAR NEMTII SE PARE CA NU AU VRUT S-AL TINA APROAPE; UN ADEVARAT CREIER , PACAT. DACA SE VA ADEVERII CA DORESTE SA ADUCA LA BISTRITA UN MARE BREND DE INCALTAMINTE SPORTIVA BV DUMNEALUI ESTE UN PAS MARE PENTRU BISTRITENI CARE VOR DEMONSTRA CA POT FACE SI INCALTAMINTE NU NUMAI CABLAJE CU SIGURANTA DIN CE AM AUZIT IN COMP MULTA LUME AI ESTE ALATURI SI DORESTE SA FACA PARTE DIN ECHIPA DANSULUI , PENTRU CA IN LEONI LA ORA ACTUALA NU SE MAI NUMESTE MUNCA CI SCLAVIE SE PARE CA OPERATORI SUNT CU MUNCA SI ALTII CU BANI AU UITAT REPEDE CEI DIN COND LEONI CA OPERATORI SCOT SCOT CABLAJELE SI LE BAGA NEMTILOR PROFITURI COLOSALE IN BUZUNARE ESTE O RUSINE O ASA FIRMA CARE LUCREAZA PENTU 2 FABRICANTI DIN IND AUTO CUM ESTE MERCEDES SI BMV SA PLATEASCA UN OPERATOR CU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE, DACA VREI CEVA LEI IN PLUS TREBUE SA STAI LA ORE SUPLIMENTARE PANA CAZI IN CAP .AVEM NOI ROMANII UN IMN AL NOSTRU CARE SPUNE CAM ASA :DESTEAPTA-TE ROMANE , STAU SI MA INTREB OARE NE VOM DESTEPTA VREODATA SAU VOM FI TOT SCLAVI SI BATJOCURA STRINILOR ?

  3. sunt curios unde s-ar angaja miile de oameni din Leoni? si ce conditii li s-ar oferi in alta parte, adica transport, curatenie, ordine si disciplina!!! vrei salariu mai mare trebuie sa iti pui si tu mintea la contributie.Fa o afacere singur, invata o meserie noua, o calificare etc. Pana una alta Leoni este singurul mare angajator care asigura niste conditii umane de munca. Sigur ca e mult de muncit, si e greu, dar si in occident lucreaza bietii romani pe 2-3 euro. Cei necalificati. si pana la urma ajungem la vorba aia, invata invata si iar invata.Cand vrei mai mult fa mai mult!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.