În urma tragicului eveniment din București de la Clubul Colectiv, legislația din România a suferit schimbări pe partea de avize de la ISU. Astfel că, cele mai abordate subiecte din ultimele două săptămâni explicau faptul că peste 50% din instituții sau localuri ignoră procedura de obținere a unui aviz de la ISU.
Palatul Administrativ din Bistrița, clădire ce conține cele mai importante două instituții de management a județului are „verde” de la Inspectoratul pentru Situații de Urgenți BN.
Radu Moldovan n-are obligații
Contactat pentru a explica dacă instituția condusă de el are aviz de siguranță în caz de incendiu, Radu Moldovan nu este sigur pe el dar, susține că bănuiește că această procedură ar trebui efectuată de către proprietarul imobilului, adică Instituția Prefectului BN.
„Nu știu dacă există aviz. Instituția pe care o conduc se află în chirie la Prefectură. Ei ar trebui să aibă aceste avize. Prefectura este proprietarul”, explică președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud, Radu Moldovan.
Un alt consilier județean de la PNL, Samuel Coman precizează că e o bună întrebare dacă există aviz de la ISU.
„Nu știu trebuie întrebați angajații din CJ sau pe vicepreședinți.Ei ar trebui să știe.E bună întrebarea. Ar trebui să fim informați toți cei din Consiliul Județean.Bănuiesc că au dar nu bag mâna în foc”, declară Samuel Coman.
Dacă este să vorbim despre vechimea clădirii, consilierul județean Vasile Negrușeri consideră că există avize numai din pricina faptului că e o clădire veche și că înainte de anul 2000 s-a avizat.
„Toate clădirile dinainte de 2000 aveau avize. Poate că are și Consiliul Județean. Dar există destule ieșiri în caz de incendiu. Eu lucrez și la Inspectoratul Școlar și vă spun că acolo s-a verificat recent și școlile ce au clădiri vechi sunt avizate, iar cele noi sunt în curs de avizare”, declară consilierul județean, Vasile Negrușeri.
Prefectul Țintean salvează situația
Prefectul Ioan Țintean asigură pe cei ce lucrează în Palatul Administrativ că există avizele necesare. Ba mai mult, acesta susține că de fiecare dată când un șef de CJ își schimbă mandatul, este înștiințat de către Instituția Prefectului că are obligații să respecte procedurile de evacuare și de siguranță în caz de incendiu.
De altfel Țintean afirmă că ar fi fost culmea să nu se afle în legalitate, instituția condusă de acesta.
„Clădirea are aviz. Toți cei care sunt în chirieîn clădire au fost avizați să respecte toate articolele din contractul de închiriere. Avem planul aprobat de ISU pentru evacuare. Acest plan cuprinde toată clădire. Pentru căiar fiecare are scris în contract prin clauze să se respecte sistemul de evacuare”, a declarat Ioan Ţintean.
Când se emit avize de securitate la incendiu?
Avizele de securitate la incendiu se emit în următoarele situaţii:
1) Când sunt solicitate prin certificatele de urbanism în vederea emiterii autorizaţiilor de construire, pentru categoriile de construcţii şi amenajări aprobate prin lege;
2) Pentru lucrările de schimbare a destinaţiei şi/sau de modernizare la construcţii şi amenajări existente, care nu necesită autorizaţii de construire, atunci cnd, în urmă executării lucrărilor, construcţiile şi amenajările respective se încadrează încategoriile aprobate, potrivit legii, prin hotărâre a Guvernului prevăzută la lit. a), pentru care este necesară avizarea privind securitatea la incendiu;
3) Pentru amplasarea construcţiilor în interiorul parcelelor şi asigurarea posibilităţilor de acces la drumurile publice, în conformitate cu prevederile Regulamentului general şi ale regulamentelor locale de urbanism, în cazurile în care nu se asiguraîndeplinirea cerinţelor prevăzute de reglementările specifice.
4) În cazul sistemelor, lucrărilor şi reţelelor de alimentare cu apă pentru stingerea incendiilor în localităţi, platforme şi parcuri industriale.
5) În cazul lucrărilor noi, modificărilor şi modernizărilor instalaţiilor de stingere cu apă, detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu la clădiri existente ce intră sub incidenţa Hotarrii Guvernului nr. 1.739/2006.