Muhammad Iqbal Rahi, un pakistanez în vârstă de 66 de ani, stabilit în România de câțiva ani, a fost declarat persoană indezirabilă și i s-a interzis de a mai intra pe teritoriul țării noastre timp de 10 ani, din cauza unor activități de propagandă extrem-teroristă, care constituie amenințări la adresa securității naționale. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel București la cererea Serviciului Român de Informații. 

 

Potrivit unui comunicat al SRI, pakistanezul a fost monitorizat de ofițerii de informații încă din 2016. Străinul s-a remarcat, arată sursa citată, prin radicalizare religioasă de factură fundamentalistă şi activităţi de propagandă extremistă în favoarea ideologiei promovate de o entitate teroristă, derulate în medii ermetice ale coreligionarilor şi în mediul virtual, incitând la acţiuni violente.

 

 

La sesizarea Serviciului Român de Informații, prin hotărârea nr. 1668 /2018 din 04.04.2018, Curtea de Apel București a dispus declararea ca persoană indezirabilă pentru România a cetăţeanului pakistanez M.I.R., pentru o perioadă de 10 ani.

M.I.R., aflat în România în calitate de beneficiar al dreptului de şedere pe termen lung a intrat în atenția Serviciului în cursul anului 2016, pe fondul unor informaţii potrivit cărora acesta traversa un proces de radicalizare religioasă de factură fundamentalistă, desfăşurând activităţi de propagandă extremist-teroristă în medii ermetice.

În urma măsurilor informativ-operative întreprinse, s-a stabilit că respectivul a derulat activități care constituie amenințări la adresa securității naționale, potrivit art. 3 lit. i şi l din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României. Concret, străinul s-a remarcat prin radicalizare religioasă de factură fundamentalistă şi activităţi de propagandă extremistă în favoarea ideologiei promovate de o entitate teroristă, derulate în medii ermetice ale coreligionarilor şi în mediul virtual, incitând la acţiuni violente.

Promovarea unor idei, concepţii şi atitudini specifice entităţii teroriste conduce la intensificarea activităţilor propagandiste în mediul coreligionarilor din România, accelerând riscul radicalizării acestora. Totodată, permite constituirea unor nuclee fanatizate de susţinători ai obiectivelor promovate de entitatea teroristă, capabile să acorde sprijin eventualelor elemente extremiste din exterior sau chiar să acţioneze direct la comanda acestora.

La propunerea SRI, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat Curtea de Apel Bucureşti care, în conformitate cu dispoziţiile art. 86 alin. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/12.12.2002, privind regimul străinilor în România, coroborat cu art. 44 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, a dispus măsura declarării ca indezirabil a celui în cauză, pentru implicarea în fapte care, potrivit art. 3 lit. „i” şi „l” din Legea 51/1991 (republicată), constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale. Străinul nu se mai află pe teritoriul național.

În calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, SRI are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri și amenințări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu celelalte instituții din cadrul SNPCT, precum și cu partenerii externi.

În acest context, ţara noastră, în calitate de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, şi-a asumat obligaţia:

  • de a refuza şederea pe teritoriul naţional a celor care finanţează, plănuiesc, sprijină sau comit acte de natură teroristă sau de a le oferi adăpost în acest sens;
  • să îi împiedice pe cei care finanţează, plănuiesc, facilitează sau comit acte teroriste de a folosi teritoriile lor pentru aceste scopuri împotriva altor state sau cetăţenilor acestora„, se arată în comunicatul SRI.

2 COMENTARII

  1. Trebuie ajutati toti cei „aflati in nevoie ” si mai ales din zonele cu conflicte militare… dar NU AICI LA NOI… CI ACASA LA EI ! Sa se duca „acasa” si sa lupte si sa-si dea viatza pentru tzara pe care le-au dat-o „Allah ” al lor si nu sa fuga ca iepuroii din calea uliilor … tabarand peste noi ca ” lacustele ” … si incercand sa ”
    faca la noi legea ca la ei acasa ” … obraznici si care ” iti intra in casa ” pe geam ,i pe hornoi , ori sarind gardurile si parleazurile” … ca ” asa le-a spus lor Allah ca au acest drept natural ” … !
    Imi place de politica dusa de Orban al Ungariei, care le-a spus CLAR … ” HALT , PE AICI NU SE TRECE ” si cu asta basta ! Asa ar trebui sa facem si noi , fara suparare .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.