O asociație din Bistrița în parteneriat cu un liceu cu profil agricol au plantat, marți, primii 50 de copaci dintr-o pădure… comestibilă, prima de acest fel din județul Bistrița-Năsăud. Este vorba despre un proiect inovator, în care s-a dorit implicarea bistrițeniilor care iubesc natura. 

Asociația RURALIS în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol Bistrița au pus pe picioare prima grădina comunitară urbană. Mai mulți iubitori de natură, au plantat primii 50 de pomi fructiferi (meri și peri) care vor fi baza viitoarei Păduri Comestibile. Fiecare dintre cei prezenți care au plantat cel puțin un pom și-au legat numele de el, dar au beneficiat și de informații cu privire la tehnicile de plantare pomi și arbuști fructiferi în Pădurea Comestibilă COMUNITARIA – Grădinescu Bistrița.

Materialul săditor a fost oferit de Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultgură Bistrița.

Dar ce este o pădure alimentară/comestibilă comunitară?
O pădure de hrană care imită modelele spațiale și funcționale ale unui ecosistem forestier natural. Termenul de pădure alimentară/comestibilă semnifică o comunitate extrem de integrată de plante care furnizează produse comestibile.

Crearea unei păduri comestibile după structura unui ecosistem forestier tânăr, în locuri publice, este ideală din două motive:
1. poate produce în mod durabil hrană în zone limitate, ceea ce poate contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de produse locale sănătoase
2. pe măsură ce vegetația se maturizează, poate crea un cadru împădurit, asemănător parcului, oferind un spațiu natural plăcut unde membrii comunității se pot aduna. Chiar dacă producția de alimente dintr-o pădure comunitară scade, pădurea oferă încă spațiu verde valoros în mediile urbane aglomerate.

Conceptual, pentru a înțelege mai bine sensul încorporat în termenul de pădure comunitară de alimente, luați în considerare fiecare cuvânt: pădure, hrană și comunitate. Pădurile devin spații sociale prin conexiuni fizice, culturale, de mediu și emoționale. O astfel de legătură este mâncarea , care poate reuni oamenii, dar sunt importante, de asemenea, dialogul, viața socială și recreerea.

Pădurile alimentare/pădurile comestibile comunitare captează imaginația oamenilor din toată lumea civilizată. Atunci când oamenii se conectează în spații împădurite, își modelează sentimentul social al locului, valorilor și identității și creează comunitate„, au scris reprezentanții Asociației Ruralis, pe pagina lor de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.