Forfetarul va rade totul, ca ciuma. Cele mai optimiste previziuni spun că introducerea acestui nenorocit de impozit forfetar, va afecta cel puţin 40.000 de firme. Ce vor face românii în această situaţie? Ca de fiecare dată, românul inventiv cum îl ştim se pare că a găsit soluţia salvatoare. S-a plecat poate de la ideea că o firmă mică cu o cifră de afaceri să zicem de 7-8.000 euro poate face un profit de 3.000 de euro. A face profit, după cum ştie toată lumea nu este o chestie obligatorie, prevăzută în constituţie. O firmă poate avea profit sau nu. Firmele se vor închide, vor cădea ca muştele. Vor supravieţui doar cele care au strâns oarece cheag în ultimii ani. Forfetarul nu are sens. Când în România economia este în cădere liberă, statul, premeditat, o împinge mai tare la fund, venind cu o nouă povară fiscală. Nu este corect ca statul să taxeze profiturile în timpurile de creştere şi să nu accepte deducerea pierderilor.
Forfetarul va lovi firmele cinstite care au plătit impozitul pe profit, dar se văd obligate prin lege să aibă "profit". Nu este de asemenea corect ca statul să impoziteze veniturile la preţuri curente mari din cauza inflaţiei, dar să nu permită deducere cheltuielile la valoarea actuală, ci la valoarea istorică, nemajorată cu inflaţia. Acest adevărat furt de valoare este cel care a distrus într-o anumită perioadă, până prin 2003, încrederea în leu. Pentru mulţ, impozitul forfetar înseamnă mai mulţi bani la buget şi mai puţină evaziune fiscală, dar cu ce consecinţe? Un val de falimente şi sute de mii de şomeri. Avantajele vor fi mici, deoarece din cauza falimentelor oamenii vor ajunge în şomaj, ceea ce va însemna o presiune în plus pe bugetul de stat şi aşa sărăcit. După cum am arătat se pare că românii au găsit soluţia. Pentru a supravieţui se va renunţa la firme şi se vor înregistra ca Persoane Fizice Autorizate. De la începutul lunii aprilie s-au înregistrat circa 300 de PFA-uri, mai mult cu 20%, ca în primele două săptămâni din luna martie. O altă modalitate de a fenta forfetarul este asocierea cu alte firme sau mutarea afacerilor în alte ţări. Situaţia este asemănătoare ca aceea a unui pacient aflat în comă, conectat la aparate şi dintr-o dată cineva vine şi-l deconectează. Sentinţa este dată – pacientul va muri.

Zaharia Cotoc

3 COMENTARII

  1. AVETI PERFECTA DREPTATE, CEL PUTIN 70 % DIN IMM. DACA NU 80 % ,VOR RENUNTA LA ACTIVITATI , MUNCITORII VOR INTRA IN SOMAJ, STATUL VA PIERDE IMPOZITELE LA FONDUL DE PENSII SI CAS. SI ATUNCI !? FIINDCA SUNT F. MULTE FIRME CARE AU PLATIT IMPOZITELE LA ZI IN ANII TRECUTI INSA IN ACEST AN CU …CRIZA…CE SA MAI FACEM? DESI SATUL NU AJUTA CU NIMIC IMM-URILE.SI PANA ACUM A PRIMIT LA FONDUL DE PENSII SI CAS….STATUL VA PIERDE IMENS SI VA PLATI SI LA SOMAJ SI ATUNCI NE INTREBAM …??? CINE VA PIERDE ? FIINDCA , INCA CEVA CINE NU ESTE INVATAT SA FURE … TOT V-A LUCRA…CUM VA PUTEA ! CRISTOS A INVIAT GAZETEI DE BISTRITA UN ZIAR CAT O TELEVIZIUNE !!! CE PREZINTA INTERESUL TUTUROR !

  2. In primul rand „CRISTOS A INVIAT” !!! Sunteti caintotdeauna in actualitate cu problemele urbiei si populatiei judetului si chiar tarii cu acest subiect sensibil. Ne intrebam daca cei ce au propus aceasta anomalie , au luat in calcul si PIERDERILE !? asa cum spun si alti cititori ,guvernantii vor pierde mai mult prin TOT ! chiar prin putere , bani la buget si electorat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.