Fostul şef al IPJ Bistriţa-Năsăud,Ioan Ovidiu Mureşan şi fostul comandant al Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă au scăpat de controlul judiciar, după ce magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au decis anularea deciziei luată de Tribunalul Maramureş.

 

Abuzul nu-i abuz

Avocata Sonia Almaş, totodată apărătorul fostului comandant Leon Cloşcă susţine că au existat numeroase motive pentru care controlul judiciar nu mai era necesar. Printre acestea se numără şi faptul că una dintre acuzaţiile DNA cu privire la abuzul în serviciu presupus comis de Cloşcă, nu se mai încadrează ca ilegalitate conform deciziei Curţii Constituţionale.

„La acest termen am invocat mai multe motive pentru care decizia Tribunalului Maramureş trebuie anulată. Clientul meu este acuzat de abuz în serviciu, lucru care poate fi uşor demontat după noua decizie a Curţii Constituţionale. În ceea ce priveşte procesul pe fond, suntem la etapa de audiere martori şi depunere probe. Totul decurge normal. Măsura controlului judiciar asupra clientului Leon Cloşcă a fost revocată”, declară pentru Gazeta de Bistriţa, avocatul Sonia Almaş.

 

Mureşan şi Cloşcă liberi de măsuri preventive

Magistratul Curţii de Apel Cluj, Maria Boer a decis în 22 septembrie să anuleze încheierea penală dată de Tribunalul  Maramureş şi să revoce controlul judiciar atât pentru Ioan Ovidiu Mureşan cât şi pentru Leon Cloşcă.

Iată soluţia pe scurt: „Admite contestaţia formulată de inculpaţii M.I.O. şi C.L.A., împotriva încheierii penale nr. 121/07.09.2016 a Tribunalului Maramureş, pe care o desfiinţează în întregime. Pronunţând o nouă hotărâre, în baza art. 208 alin. 5 raportat la art. 207 alin. 5 Cod procedură penală revocă măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul M.I.O. prin încheierea penală fără număr din 13 iulie 2015 a Tribunalului Maramureş şi faţă de inculpatul C.L.A. prin încheierea penală nr. 96/F/23.06.2015 a Tribunalului Maramureş. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică în 22 septembrie 2016”.

Decizia luată de judecătoarea Maria Boer este definitivă. Astfel că cei doi inculpaţi, Mureşan şi Cloşcă sunt liberi de obligaţii.

 

A trecut suficient timp pentru ca Mureşan să iasă din controlul judiciar

De asemenea, avocatul lui Mureşan, Călin Budişan susţine că era normal să se revoce această măsură, dat fiind faptul că a trecut destul timp de la invocarea acesteia şi că martorii ce îl vizau pe clientul său au fost audiaţi.

În afară de faptul că ne bucurăm că s-a dispus revocare măsurii controlului judiciar, o decizie corectă, temeinică, legală, nu dorim să facem prea multe comentarii. A trecut un timp suficient de la primele măsuri, iar la procesul pe font au fost audiaţi martorii care îl vizează pe clientul meu Ovidiu Mureşan.

Noi am invocat faptul că deja s-a scurs un termen rezonabil de la luarea primelor măsuri. Sunt trei cerinţe: proporţionalitate, necesitate şi dacă măsura respectivă mai este necesară pentru îndeplinirea scopului penal prevăzut de articolul 202 din Codul de Procedură Penală. S-a considerat că nu mai estenecesară prelungirea unei astfel de măsuri. Pe fond, procesul decurge într-un climat normal. Se audiază martori. Nu putem să ne punem în mintea judecătoare. Nu ştim ce gândeşte. Tot procesul se desfăşoară într-un climat normal şi cu respectarea procedurilor în totalitate. Aşteptăm finalul”, declară avocatului lui Mureşan, Călin Budişan.

 

Cloşcă a obţinut daune de la IPJ

Leon Cloşcă a petrecut nu mai puţin de 100 de zile în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj. Însă condiţiile în care acesta a fost ţinut acolo erau deplorabile. Astfel că, asistat de avocata clujeancă Almaş Sonia, a demarat o acţiune în civil prin care a cerut daune morale pentru modul în care i-a fost afectată demnitatea şi condiţiile în care a fost nevoit să stea în arest preventiv.

În instanţă, acesta a enumerat mai multe probleme identificate. De la camera cu perimetru restrâns, lipsa accesului la aer sau a vreunei ferestre spre exteriorul clădirii, a grupului sanitar infect şi comun nesituat în apropierea celulei la lipsa condiţiilor minime pentru a supravieţui, Cloşcă susţine că i-ar fi fost afectată demnitatea.

Leon Cloşcă a fost în arestul preventiv în perioada 24 noiembrie 2015 – 5 martie 2016. Astfel că în toamna anului trecut, avocata acestuia a formulat cererea de chemare în judecată de către Leon Cloşcă a INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CLUJ, INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE, STATUL ROMÂN PRIN MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE şi implicit a MINISTERULUI AFACERILOR ŞI INTERNELOR.

Astfel că în luna iunie, magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca a stabilit ca Leon să primească 22.400 de lei daune morale la care se adaugă dobândă legală aferentă sumei menţionată.

Leon Closca

Vinovat, dar neacuzat

Ciudat este că odată demarat procesul pentru acest dosar, în faţa judecătorului au trecut deja câţiva martori-poliţişti ce au explicat cu subiect şi predicat ce influenţe existau în acest judeţ şi  mai ales ce presiuni veneau din partea lui Traian Larionesi. Astfel că primul tăietor de lemne al judeţului, ”Dumnezeul” Larionesi îşi permitea să ameninţe agenţii de poliţie ce îl sancţionau, cu schimbarea acestora din funcţie.

Două dintre victimele lui Larionesi, patronul SC Frasinul SRL au fost agenţii de la Poliţia Rutieră Sîngeorz-Băi: Maria Buia şi Adrian Moldovan. Aceştia au fost mustraţi de către ”superiorii impecabili” de fiecare dată când încercau să aplice legea în mod corect, pe una dintre persoanele protejate.

Maria Buia lucra ca agent la Poliţia rutiera Sîngeorz-Băi . Însă, ghinionul a făcut ca în timp ce aceasta era pe teren, colegul ei Adrian Moldovan să sancţioneze un şofer de-al firmei Frasinul SRL,firma omului de afaceri Traian Larionesi.

În urma acesteia, Larionesi ar fi sunat-o pe Maria Buia ameninţând-o că în cazul în care nu ”rezolvă” amenda o va păţi.

Adrian Moldovan, colegul Mariei Buia de la Sîngeorz-Băi, a fost chemat şi el în instanţă. De acestă dată, din declaraţiile agentului, se deduce că au existat mai multe cazuri în care Larionesi a fost favorizat datorită ”pilelor” şi a faptului că anumiţi poliţişti erau intimidaţi de influenţa afaceristului.

Agentul Adrian Moldovan a vorbit şi despre un accident rutier petrecut între Sîngeorz Băi şi Ilva Mică, în care a fost implicat Larionesi Ilie, tatăl lui Traian. Agentul a dorit să-i sancţioneze pe ambii şoferi deoarece considera că era vorba de culpă comună, însă o discuţie între agent, Hărăpaşcu şi Hăşnaş, a dat o altă nuanţă poveştii, astfel că doar celălalt şofer, Ustini Mihai a fost sancţionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.