Directorul AJOFM Bistrița-Năsăud, Otilia Râpan, este la un pas de a returna OIRPOSDRU aproape 23.000 de lei, după ce a făcut parte dintr-o echipă de implementare a unui proiect cu finanțare europeană. În luna septembrie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a declarat-o pe Otilia Râpan ca fiind în conflict de interese administrativ, iar câteva luni mai târziu a solicitat în instanță anularea deciziilor în baza cărora cei care au făcut parte din echipă și-au primit banii pentru munca prestată în implementarea proiectului.

Partea ciudată este însă alta! Atât proiectul, cât și componența echipei de implementare au primit OK-ul de la conducerea ANOFM și totul a fost în regulă și din partea celor de la OIRPOSDRU Sud-Est care au aprobat finanțarea proiectului. După ce implementarea a fost finalizată s-au trezit cei de la OIRPOSDRU Sud-Est că de fapt Otilia Râpan nu avea voie să facă parte din echipă și astfel sumele primite de șefa AJOFM BN au fost declarate neeligibile.

În luna septembrie 2017, directorul executiv al AJOFM Bistrița-Năsăud, Otilia Râpan, a fostă declarată de inspectorii ANI în conflict de interese administrativ.

Potrivit unui comunicat al ANI de la acea vreme, Otilia Râpan, “în calitate de director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, a emis o Decizie privind constituirea echipei de implementare pentru Proiectul POSDRU cu titlul «Măsuri inovative și flexibile pentru combaterea șomajului prin utilizarea informației și comunicării», echipă în cadrul căreia a deținut funcția de «agent grup țintă», obţinând astfel, în perioada aprilie 2014 – septembrie 2015, venituri în cuantum de 22.792 lei”.

„De asemenea, persoana evaluată a semnat mai multe decizii ce au stat la baza majorării salariului persoanelor care au făcut parte din echipa de management-implementare în cadrul Proiectului POSDRU amintit.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, 71, 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”, a mai precizat sursa citată.

Decizia ANI nu a fost contestată în instanță de Otilia Râpan, astfel că ea a devenit definitivă.

ANI a vrut anularea totală! AJOFM BN a venit cu argumente contra

ANI nu s-a oprit aici, ci a mers mai departe și cerut în instanță anularea tuturor deciziilor semnate de Otilia Râpan în caliate de director executiv al AJOFM, aferente proiectului POSDRU «Măsuri inovative și flexibile pentru combaterea șomajului prin utilizarea informației și comunicării», în baza cărora cei care au făcut parte din echipa de implementare au fost remunerați, printre aceștia aflându-se ea însăși.

De cealaltă parte, reprezentanții AJOFM Bistrița-Năsăud a solicitat instanței anularea doar în parte a respectivelor acte, în condițiile în care ceilalți membri ai echipei au fost numiți în bună regulă pentru implementarea proiectului. În plus, din documente reiese că directorul executiv nu avea vreo interdicție expresă de a face parte din echipa de implementare.

“Prin Decizia nr. 15 din data de 03.04.2014, a fost constituită echipa de implementare pentru proiectul POSDRU/125/5.1/S/128760, echipă în cadrul căreia directorul executiv Râpan Otilia a deținut funcția de «agent grup țintă». Decizia nr. 15.03.04.2014 a fost emisă și semnată în calitate de director executiv al AJOFM Bistrița-Năsăud, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. 1 și alin 2 din Ordinul Președintelui ANOFM nr. 40/04.02.2014, prevederi care dispun: «Art. 2-(1) Pentru fiecare proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare pentru care s-a încheiat contractul de finanțare, sau după caz acordul de parteneriat, conducătoriiinstituțiilor prevăzute la art. 1 nominalizează prin act administrativ persoanele care fac parte din echipa de proiect. (2) Prin excepție de la prevederile alin. 1 nu se vor nominaliza în echipa de management a proiectelor persoanele care dețin funcția de conducere de director executiv, director executiv adjunct, director sau director adjunct al unităților din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, decât în situația în care, în cadrul instituției nu sunt persoane care să îndeplinească condițiile legale pentru ocuparea postului repsectiv».

Din dispozițiile alin. 2 reiese expres că doar din echipa de management a proiectului nu pot fi nominalizate persoanele care dețin funcția de conducere de director executiv, însă echipa de implementare a proiectului pot fi nominalizate persoane care dețin funcția de conducere de director executiv. Directorul executiv nu a făcut pare din echipa de management a proiectului ( care este constituită din manager de proiect, responsabil financiar și consilier juridic), însă a făcut parte din echipa de implementare a proiectului. De bună credință, directorul executiv s-a numit membru în echipa de implementare fără factor decizional în proiect, în funcția de agent grup țintă, deoarece nu reieșea expres o interdicție în acest sens, mai ales că Ordinul Președintelui ANOFM emis în acest sen prevede pe cale de excepți și varianta numirii directorului executiv chiar și în echipa de management, în situația în care în cadrul instituției nu sunt persoane care să îndeplinească condițiile legale pentru ocuparea postului respectiv”, au explicat juriștii în întâmpinare juriștii AJOFM Bistrița-Năsăud.

OIRPOSDRU a dat OK-ul! Au semnat fără să verifice ?

În același document se mai arată faptul că, la data începerii activităților de implementare a proiectului la OIRPOSDRU a fost transmisă decizia prin care s-a numit echipa de implementare a proiectului precum și CV-urile persoanelor nominalizate, însă toate persoanele au fost acceptate de OIRPOSDRU.

“Mai mult, așa cum reiese și din procesul verbal de constatare a neregulilor (n. r. – încheiat de OIPOSDRU abia în octombrie 2017, după implementarea proiectului), conform evidențelor de cheltuieli, anexa la cererile de rambursare 1-13, au fost solicitate și validate la rambursare de către OIPOSDRU Regiunea Sud-Est toate cheltuielile aferente salariului doamnei director executiv, pentru întreaga perioadă de implementare a proiectului aprilie 2014 – octombrie 2015. Întrucât Ordinul Președintelui ANOFM nr. 49/02.2014 nu interzice expres directorilor executivi să facă parte din echipa de implementare și nici nu stabilește o altă modalitate de numire (ex: prin ordin al președintelului), echipa de implementare a fost numită prin act administrativ, respectiv decizie a directorului executiv așa cum dispune art. 24, alin 5 din HG 1610/2006 privind aprobarea Statutului ANOFM. (…)

Doar în data de 16.02.2016 după expirarea perioadei de implementare OIRPOSDRU Regiunea Sud-Est a solicitat către Agenția Națională de Integritate să evalueze situația directorului executiv Râpan Otilia, membri în echipa de implementare a proiectului, respectiv agent grup țintă.

Până la acea dată toate rapoartele de activitate, livrabilele și alte documente au fost acceptate și validate, cheltuielile declarate eligibile și deconate, proiectul implementat cu succes pentru 1738 de șomeri ca și grup țintă, toate controalele, misiunile de verificare precum și auditul extern au fost închiate, fără a fi constatate nereguli, OIRPOSDRU Reggiunea Sud-Est nu a luat ăn considerare faptul că, directorul executiv a prestat efectiv munca în proiect, în calitate de agent grup țintă, în baza deciziilor a căror anulare se solicită”, au mai precizat reprezentanții AJOFM Bistrița-Năsăud.

Otilia Râpan nu a făcut opoziție mare în instanță

Dacă reprezentanții instituției au arătat că nu este în regulă anularea deciziilor semnate de directorul executiv, fie și în parte, Otilia Râpan nu s-a apărat foarte tare și a fost de acord cu nulitatea absolută parțială a actelor semnate de ea, astfel încât ceilalți membri ai echipei de implementare a proiectului să nu fie afectați.

Drept urmare, instanța nu a avut foarte mult de analizat, astfel că a a anulat în parte deciziile emise și semnate de Otilia Râpan în calitate de director executiv al AJOFM Bistrița-Năsăud, în ceea ce o privește pe aceasta, în sensul în care i-a fost anulată prezența în echipa de implementare a proiectului POSDRU, dar și remunerația pe care aceasta a încasat-o.

Hotărârea instanței a rămas defintivă, întrucât nu a fost atacată în recurs.

În paralel, AJOFM Bistrița-Năsăud a cerut instanței, într-un alt dosar, anularea procesului verbal încheiat de OIRPOSDRU Regiunea de Sud-Est, prin care suma de aproximativ 23.000 lei a fost declarată ca fiind neeligibilă. Și aici s-a pierdut, acțiunea fiindu-i respinsă ca nefondată.

1 COMENTARIU

  1. Pai vedeti ? Intotdeauna , NU DOAR ca greseste doar cine munceste… culmea este ca si PLATESTE ! Nu-i mai bine sa nu faci nimic si sistematic sa faci parte din LISTATRASA LA XEROX cu propunerile pentru premiere si inalta apreciere profesionala ?! ( Ca sistematic , cel putin in sectorul de stat…doar aia sunt pe aceasta lista ) .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.